Γράφτηκε στις .

Εἰδήσεις - Σχολὴ Βυζαντινῆς Μουσικῆς - Εὐχαριστήριο

Σχολὴ Βυζαντινῆς Μουσικῆς

Ανακοινώνεται ότι η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας λειτουργεί φέτος με διδάσκαλο τον Χοράρχη και Πρωτοψάλτη του Παλαιού Ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέου Πατρών κ. Αριστείδη Μπουχάγιερ.

Όσοι επιθυμούν να μάθουν τα παιδιά τους η και οι ίδιοι την πολύτιμη μουσική μας παράδοση, μπορούν να απευθυνθούν στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως.

Η συμβολική εισφορά των μαθητών για τα έξοδα της Σχολής ορίσθηκε 5 ευρώ μηνιαίως.

Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 26340 23258 και 22980.

Ἡμερολόγιο - Ἀτζέντα 2007

Κυκλοφόρησε το Ημερολόγιο-Αντζέντα 2007 της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Είναι μια προσεγμένη έκδοση, η οποία μαζί με το Ημερολόγιο, τα στοιχεία της διοίκησης της Μητροπόλεώς μας και τα απαραίτητα τηλέφωνα των υπηρεσιών της περιοχής Ναυπάκτου, περιλαμβάνει τις βασικές ακολουθίες της ημέρας. Αποτελεί, δηλαδή, ένα εύχρηστο προσευχητάριο.

Η φετινή Αντζέντα είναι αφιερωμένη στην ιστορία της Μητροπόλεως, ώστε οι Χριστιανοί να γνωρίσουν και με τον τρόπο αυτό ίχνη της πορείας της ιστορικής μας Εκκλησίας μέσα στους αιώνες από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Επίσης, περιλαμβάνει 12 σύντομα αποσπάσματα από το περίφημο έργο «Θησαυρός» του λογίου Μητροπολίτου Ναυπάκτου Δαμασκηνού Στουδίτου.

Η τιμή της Αντζέντας είναι 5€. Τα έσοδα από την πώλησή της ενισχύουν το ποιμαντικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Δευτέρες

Άρχισαν οι ομιλίες του Σεβασμιωτάτου στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως κάθε Δευτέρα απόγευμα. Οι ομιλίες γίνονται για όλο το πλήρωμα της Εκκλησίας και θίγουν θέματα πνευματικής ζωής η θέματα κοινωνικά μέσα από την θεολογία της Εκκλησίας μας. Φέτος, μετά το πρώτο εισαγωγικό μάθημα, ο Σεβασμιώτατος άρχισε να αναλύη κείμενα του αγίου Γρηγορίου Πάπα Ρώμης του Διαλόγου και Μεγάλου.

Εὐχαριστήριο

Η Εφημερίδα μας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήση τον κ. Δημήτριο Δημητρόπουλο για την προσφορά ενός ψηφιακού φωτοτυπικού μηχανήματος. Ο κ. Δημητρόπουλος, άριστος και έμπειρος τεχνίτης φωτοτυπικών μηχανημάτων και αντιπρόσωπος της εταιρείας Canon στην Ναύπακτο, συντηρούσε το παλαιό μηχάνημα της Ιεράς Μητροπόλεως, και βλέποντάς μας να «παιδευόμαστε» με αυτό, μας πρόσφερε ένα σύγχρονο ψηφιακό φωτοτυπικό ελαφρώς μεταχειρισμένο. Τον ευχαριστούμε και ευχόμαστε.

Με τις μοναχές του Ιερού Ησυχαστηρίου Παναγίας ΓοργοεπηκόουΟ Σεβασμιώτατος ομιλεί με τις μοναχές του Ιερού Ησυχαστηρίου Παναγίας Γοργοεπηκόου, κατά την ημέρα της πανήγυρης (1η Οκτωβρίου). Ο μικρός Ιερός Ναός και ο περίβολος της φιλόξενης Μονής ήταν ασφυκτικά γεμάτος από κόσμο, που προσήλθε να λειτουργηθή και να λάβη την ευλογία της Παναγίας, αλλά και να ευχηθή και να λάβη ευχές από τον Γέροντα της Μονής, π. Αρσένιο, και τις Μοναχές, που αποτελούν ένα λιμάνι αναπαύσεως πνευματικής για τους Ναυπακτίους. Πίσω από τον Σεβασμιώτατο διακρίνονται ο π. Αρσένιος, ο π. Αντώνιος Βαζούρας και άλλοι Ιερείς.

***

Η Ιερά Σύνοδος απένειμε στον Διευθυντή του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας, καθηγητή κ. Γρηγόριο Στάθη, την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό του, τον υποδειγματικό εργάτη και διάκονο της Βυζαντινής Μουσικής μας παράδοσης. Μιλώντας για τον τιμώμενο, ο Μακαριώτατος τόνισε: «Πρώτη είναι η φιλοπατρία του κ. Στάθη και η προσπάθεια να αποκαταστήση ψαλτικά παλαιές Βυζαντινές Ακολουθίες, κατά το Τυπικό της Μεγάλης Εκκλησίας Αγίας Σοφίας και να εισηγηθή την επαναφορά τους στην σύγχρονη λειτουργική μας ζωή... Η δεύτερη πτυχή του έργου του κ. Στάθη είναι η ίδρυση και διδασκαλία του Χορού Ψαλτών «Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τεχνης»... και η τρίτη ο ζήλος και η ανύστακτη φροντίδα να διαδώση και εμπεδώση την ορθή ερμηνεία της Ψαλτικής Τέχνης και σε ομόδοξες χώρες και διδάξη τον καταρτισμό και την διεύθυνση του χορού των ψαλτών....».

***

«Έχουμε ανάμεσα μας τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο, ο οποίος είναι γνωστός σε μας, επειδή μεταφράσθηκαν πολλά βιβλία του στην Ρουμανική γλώσσα και μας ωφελούν. Μου τον συνέστησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ως μεγάλο θεολόγο που διεισδύει μέσα στα πατερικά κείμενα και αντιμετωπίζει με σοφία τα σύγχρονα προβλήματα». Με τα λόγια αυτά συνέστησε τον Σεβασμιώτατο ο Πατριάρχης Ρουμανίας μιλώντας κατά την επίσημη υποδοχή του στην Ιερά Μονή Tismana για τον εορτασμό των 600 ετών από την κοίμηση του θεμελιωτού του μοναχισμού στην Ρουμανία οσίου Νικοδήμου της Tismana (βλ. σελ. 8-13).

***

Εκοιμήθη σε ηλικία 85 ετών ο Μητροπολίτης Γέρων Εφέσου κυρός Χρυσόστομος, ο πρώτος τη τάξει των Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου. Ο αείμνηστος ήταν πεπαιδευμένος Ιεράρχης, ομιλούσε επτά ξένες γλώσσες, είχε μεγάλη μόρφωση και πολλούς τίτλους σπουδών. Ήταν Τακτικός Καθηγητής Δογματικής και Ιστορίας των Δογμάτων στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, πριν την κλείσουν οι Τούρκοι. Είχε πολλές διακρίσεις από ξένες Ακαδημίες, Ιδρύματα και Οργανισμούς. Κατείχε επιτελικές θέσεις στην διακονία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, συμμετείχε ως εκπρόσωπός του σε πολλά διορθόδοξα, διαχριστιανικά και διεθνή συνέδρια και διετέλεσε Πρόεδρος πολλών επιτροπών του Πατριαρχείου. Από το έτος 1983 οργάνωσε το εν Ατταλεία κατ’ έτος συγκαλούμενο Διεθνές Συνέδριο στην μνήμη του Αγίου Νικολάου και προέστη για περισσότερο από μια δεκαετία του προσκυνήματος και της θείας Λειτουργίας στην Βασιλική του Αγίου Νικολάου. Ήταν σημαντική προσωπικότητα του Πατριαρχείου στον 20ο αιώνα.

***

Ο Γερμανός πρ. Καγκελάριος Σρέντερ σχολιάζει, σε βιβλίο του που εξέδωσε με τις αναμνήσεις του από την πολιτική, την «θεοσέβεια» του Προέδρου των ΗΠΑ G. Μπους. Ο Γερμανός Καγκελάριος με αφορμή τις συχνές αναφορές του Αμερικανού Προέδρου στον Θεό, κατά την συνάντησή τους για το ζήτημα του Ιράκ, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το «πόσο θεοφοβούμενος ήταν ο Πρόεδρος». Παράλληλα ο τ. Καγκελάριος υποστήριξε πως στα περισσότερα μουσουλμανικά κράτη δεν συναντούμε τον «δογματισμό» που εμφανίζεται στις ΗΠΑ, στις οποίες ο τρόπος που οι δυτικοί «Χριστιανοί» φονταμενταλιστές ερμηνεύουν την Βίβλο «αντικατοπτρίζει επίσης ακραίες τάσεις». (rnn.gr)

***

Αναποφάσιστη εμφανίζεται η τουρκική κυβέρνηση στο θέμα των βακουφίων και της ελληνικής μειονότητας. Μετά από έντονες αντιδράσεις έκανε πίσω και απέσυρε νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά μειονοτικά σχολεία. Οι αντιδράσεις στο εν λόγω νομοσχέδιο εστιάστηκαν κυρίως στον «κίνδυνο» να ανοίξη ο δρόμος για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Η νέα πολιτική που φαίνεται ότι προωθεί η τουρκική Εθνοσυνέλευση στο θέμα των βακουφίων βασίζεται στην «αμοιβαιότητα» δηλ. σε αντίστοιχες παραχωρήσεις προς την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

***

Ο Ι. Ν. Αγ. Αθανασίου Οξυλίθου Ευβοίας διένειμε δωρεάν την Καινή Διαθήκη, μεταφρασμένη στα αλβανικά, στους οικονομικούς μετανάστες του χωριού. Παράλληλα το Φιλόπτωχο Ταμείο του Ναού παρουσιάζει και σημαντικό κοινωνικό έργο με προσφορά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και σίτισης σε απόρους ενώ μέριμνα υπάρχει και για τους φαντάρους του χωριού στους οποίους παρέχεται μηνιαία οικονομική βοήθεια (rnn.gr).

***

Η Ιερά Μητρόπολη Πατρών σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρόσφερε σχολικά είδη και αθλητικά υποδήματα στους μαθητές οικονομικά ασθενών οικογενειών εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

***

Αν και το 92% των Αμερικανών πιστεύη στον Θεό, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας, η εικόνα που έχουν σχηματίσει για το Θεό είναι διαφορετική. Ποσοστό 31% τον θεωρεί «Αυταρχικό – Τιμωρό», κάποιοι (24%) τον θεωρούν «Απόμακρο», 31% πιστεύει ότι είναι «Αγαθοεργός» ενώ το 16% αντιμετωπίζει τον Θεό ως Κριτή.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ