Γράφτηκε στις .

Από την μακρινή Ταϊβάν Ο π. Ιωνάς (Μούρτος) στην Ναύπακτο

Ο Ιεραπόστολος π. Ιωνάς Μούρτος που εργάζεται στην μακρινή Ταϊ-Πέϊ της Ταϊβάν επισκέφθηκε για λίγες ημέρες την Ελλάδα και την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Πάτρα. Στον π. Ιωνά και το έργο του έχουμε αναφερθή εκτενέστερα σε παλαιότερα τεύχη της Ε.Π. (τ. 85-88), δημοσιεύοντας σε συνέχειες συνέντευξη που μας είχε παραχωρήσει, με τίτλο «Μια φωνή από την Νινευή», την οποία εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη σε βιβλίο για την ενίσχυση της Ιεραποστολής στην μακρινή Ταϊβάν.

Από την μακρινή Ταϊβάν Ο π. Ιωνάς (Μούρτος) στην ΝαύπακτοΟ π. Ιωνάς κατά την επίσκεψή του συναντήθηκε και με τον Σεβ. Μητροπολίτη μας, για να του εκφράση τις ευχαριστίες του για την βοήθειά του. Σε κάθε ευκαιρία ο π. Ιωνάς υπογραμμίζει την μεγάλη σημασία της ορθόδοξης διδασκαλίας που αντλεί μέσα από τα βιβλία του Σεβασμιωτάτου, και άλλων συγχρόνων επισκόπων και θεολόγων, ιδίως του Σεβ. Μητροπολίτου Περγάμου κ. Ιωάννη, για να διαλεχθή με τους αλλοδόξους και να κατηχήση τους προσηλύτους. Επίσης, η Ιερά Μονή Γενεθλίου Θεοτόκου (Πελαγίας) Θηβών που εκδίδει τα βιβλία του Σεβασμιωτάτου, τύπωσε, με την άδεια και ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Θηβών κ. Ιερωνύμου, την κινεζική έκδοση του βιβλίου «Μια βραδυά στην Έρημο του Αγίου Όρους» σε 5.000 αντίτυπα, τα οποία απέστειλε στην Τάϊ Πέϊ, ως προσφορά στην εκεί ορθόδοξη νέα Ενορία.

Με την ευκαιρία της ελεύσεως του π. Ιωνά στην Ελλάδα, ο Σεβασμιώτατος τον κάλεσε να μιλήση στους Χριστιανούς της Ναυπάκτου στα πλαίσια των απογευματινών ομιλιών της Δευτέρας στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως. Έτσι ταξιδεύσαμε και εμείς στην νέα «Νινευή» –την μακρινή Ταϊβάν που αποτελεί τμήμα του κινεζικού πολιτισμού– μέσω του ζωντανού λόγου του π. Ιωνά αλλά και μέσω της τεχνολογίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών, που είναι η ειδικότητά του.

Μερικά από τα σημαντικά σημεία της ομιλίας του ήταν τα εξής:

–Ευχαρίστησε όσους βοήθησαν πνευματικά, ηθικά και υλικά στην δημιουργία και στήριξη της Ενορίας του.

–Ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την βοήθεια που του παρέχει μέσω των βιβλίων του, τα οποία χρησιμοποιεί στον διάλογό του με τους αλλοεθνείς και αλλόθρησκους και στην κατήχηση των προσερχομένων στην Ορθοδοξία, καθώς και για την ηθική και την κατά δύναμη οικονομική βοήθεια.

–Μίλησε, μετά από σχετική παρότρυνση του Μητροπολίτου, για τις σχέσεις του με τον π. Πορφύριο και για τις τελευταίες στιγμές του ηγιασμένου Γέροντος.

–Το κέντρο της ιεραποστολικής του δράσης είναι η τέλεση της θείας Λειτουργίας.

–Το ιεραποστολικό έργο δεν νοείται χωρίς την ευλογία της Εκκλησίας δια των Επισκόπων της.

–Τόνισε την μεγάλη ανάγκη προσφοράς θεολογικού λόγου. Χωρίς την θεολογία, η ηθική, πολιτιστική και οικονομική προσέγγιση των πολιτών στις προηγμένες πολιτιστικά κοινωνίες είναι αναποτελεσματική.

–Έχει μεγάλη σημασία για τους Κινέζους η διδασκαλία της Ορθοδοξίας για την Αγία Τριάδα, την προσευχή σε προσωπικό Θεό, την συγχώρηση και απάλειψη όλου του κακού παρελθόντος δια της εξομολογήσεως.

–Τα κύρια χαρακτηριστικά στοιχεία της θρησκευτικότητος των Κινέζων είναι ένας ιδιότυπος πανθεϊσμός και η λατρεία των προγόνων.

–Ο φόβος είναι το κύριο χαρακτηριστικό του θρησκευτικού συναισθήματος των Κινέζων.

–Η Ιεραποστολή έχει ανάγκη από πνευματική, ηθική, υλική, οικονομική και νομική βοήθεια. Πολλές φορές κινδύνευσε η εκεί παρουσία του από την μη τήρηση κάποιων νομικών διατάξεων, η την έλλειψη στοιχειώδους νομικής κάλυψης.

–Σπουδαίο ιεραποστολικό «εργαλείο» του είναι η ιστοσελίδα που ο ίδιος έχει δημιουργήσει και περιέχει ορθόδοξα θεολογικά και κατηχητικά κείμενα, εικόνες, ύμνους, κατήχηση μέσω πολυμέσων προσβάσιμα στα κινεζικά και σε άλλες ξένες γλώσσες.

Ο π. Ιωνάς μας παρουσίασε μια άλλη διάσταση της ιεραποστολής, του χρέους και των ευθυνών μας έναντι του εαυτού μας και της οικουμένης. Οι ακροατές εξαπλάγησαν και προβληματίσθηκαν και προσφέρθηκαν και για την υλική στήριξη της ιεραποστολής.

Ευχόμαστε ο Θεός να κατευθύνη τα βήματά του και να τον εμπνέη σε κάθε έργο αγαθό, οι πρεσβείες των αγίων να τον φυλάγουν από κάθε κακό και οι ευχές των πνευματικών του πατέρων και των επισκόπων να τον στηρίζουν.–

Α.Κ.