Γράφτηκε στις .

Ο Προοιμιακός ψαλμός και παράλληλη σύγχρονη ποίηση

Ο Προοιμιακός ψαλμός και παράλληλη σύγχρονη ποίησηΤην Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2006, στις 7 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Ενοριακού Κέντρου του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου φιλολογική εσπερίδα του Συνδέσμου Αγάπης της Ενορίας με θέμα: «Ο Προοιμιακός ψαλμός του Δαυΐδ και παράλληλη σύγχρονη ποίηση», την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος.

Την εκδήλωση προλόγησε ο Επόπτης του Συνδέσμου π. Θωμάς Βαμβίνης, ο οποίος ανέφερε τις κεντρικές γραμμές του προγράμματος που επρόκειτο να ακολουθήση. Ήταν ένα πρόγραμμα που σχεδίασε και ετοίμασε μια ομάδα φιλολόγων κυριών που δραστηριοποιούνται στον Σύνδεσμο Αγάπης του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε μια γενική αναφορά στους ψαλμούς και τον ποιητή τους από την φιλόλογο κ. Μαρία Κουτούση-Σύψα, ακρόαση του προοιμιακού ψαλμού από μαγνητοφωνημένη αγρυπνία της γυναικείας Ιεράς Μονής της Ορμύλιας, ανάγνωση μιας λογοτεχνικής μετάφρασης του ψαλμού από το βιβλίο του Φώτη Κόντογλου «Πέδρο Καζάς, Βασάντα και άλλες ιστορίες» και κατόπιν φιλολογικά και θεολογικά σχόλια στον προοιμιακό ψαλμό από την φιλόλογο κ. Χριστίνα Καρανικόλα-Σχοινά. Το υπόλοιπο μέρος του προγράμματος ήταν μια αναφορά στην παράλληλη προς τον προοιμιακό ψαλμό σύγχρονη ποίηση. Πρέπει να σημειωθή ότι στην έκφραση «παράλληλη ποίηση» δόθηκαν δύο σημασίες: Πρώτον, η σημασία της ίδιας θεολογικής προοπτικής με τον προοιμιακό ψαλμό, και δεύτερον, της ποιητικής αντιμετώπισης της κτίσης μέσα από θεολογικές προοπτικές που δεν «τέμνονται» με τον προοιμιακό ψαλμό, που δεν έχουν, δηλαδή, κοινά θεολογικά σημεία μαζί του. Διαβάστηκαν ποιητικά κείμενα και ποιήματα «ερανισμένα» από τους: π. Πορφύριο Καυσοκαλυβίτη, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, Λάμπρο Πορφύρα, Φώτη Κόντογλου, Οδυσσέα Ελύτη και Γιάννη Ρίτσο. Τα κείμενα και τα ποιήματα σχολίασε η φιλόλογος Κωνσταντίνα Γλαβίνου-Αργυρού, ενώ την ανάγνωσή τους συνόδευσε με την κιθάρα η μουσικός Ευθυμία Μόσχου. Στην παρουσίαση της εκδήλωσης συμμετείχαν επίσης η συντηρήτρια έργων τέχνης Αφροδίτη Τηλιγάδα και η φιλόλογος Ευαγγελία Βαμβίνη. Στις συζητήσεις για τον σχεδιασμό της εκδήλωσης συμμετείχε και η φιλόλογος Αρσινόη Τσιλιγιάννη.

Την εκδήλωση, εκτός από τον Σεβασμιώτατο, παρακολούθησαν ο Προϊστάμενος του Ι. Ναού Πρωτ. Αθανάσιος Λαουρδέκης, ο Αρχιμ. Αντώνιος Βαζούρας, ο Ιεροκήρυκας Αρχιμ. Καλλίνικος Γεωργάτος, αρκετοί Ιερείς της πόλεως, οι Εκκλησιατικοί Σύμβουλοι του Ι. Ναού, εκπρόσωποι των άλλων Συνδέσμων Αγάπης και πολλοί ενορίτες.

Η ατμόσφαιρα που επικράτησε ήταν μυσταγωγική. Η απλότητα στην δομή και την παρουσίαση του προγράμματος της εκδήλωσης άφησε να φανή ένα πλούσιο θεολογικό και φιλολογικό περιεχόμενο, το οποίο στην απαγγελία των ποιημάτων με την συνοδεία της κλασσικής κιθάρας εκφράσθηκε με υψηλές αισθητικές προδιαγραφές.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, ο οποίος αφού συνεχάρη τον Σύνδεσμο για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης και τις κυρίες που την επιμελήθηκαν για την άρτια διοργάνωσή της, διάβασε τον ποιητικό επίλογό της τον οποίο είχε καταγράψει, εμπνεόμενος από αυτά που άκουγε, στις χαρτοπετσέτες που είχε βρει μπροστά του.

Αυτό ήταν το καλύτερο επιστέγασμα της εσπερίδας. Συνόψησε την απλότητα και τον αυθορμητισμό της ψαλμικής ποιητικής έμπνευσης, που μετασχηματίζει και τα ευτελέτερα υλικά σε μεταδότες των λόγων του Πνεύματος.

π.Θ.