Γράφτηκε στις .

Ζωῆς Δενδραμῆ: Ἀλκυονή(δες) Μέρες - «Φλόγα»

Ἀλκυονή(δες) Μέρες

Ζωή Δενδραμή, Εμπρός

Όπως κάθε χρόνο ο Σύλλογος «ΑΛΚΥΟΝΗ» πραγματοποίησε και φέτος εκδήλωση για την 3η Δεκέμβρη, παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία. Όλοι ήταν παρόντες. Η Παπαχαραλάμπειος αίθουσα είχε το αδιαχώρητο. Τα τελευταία χρόνια, λόγω των πετυχημένων εκδηλώσεων που πραγματοποιεί ο Σύλλογος, με τις διανομές ενημερωτικών φυλλαδίων και με την ημερίδα για την προσβασιμότητα, έχει περάσει στην συνείδηση μικρών και μεγάλων, το μήνυμα ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα στη ζωή. Τα παιδιά, κυρίως στο σχολείο, δεν βλέπουν με άλλο μάτι τα άλλα παιδιά που έχουν κάποια ιδιαιτερότητα. Έχουν δεχθεί το γεγονός ότι πολλές φορές υπάρχουν κάποιες διαφορές, έτσι είναι η ζωή και το δεχόμαστε.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν: ο Εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, πατέρας Γεώργιος Παπαβαρνάβας, ο Αντινομάρχης Χαράλαμπος Κουτσοσπύρος, ο Δήμαρχος Ναυπάκτου Γιάννης Νταουσάνης, καθώς και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ναυπάκτου Θανάσης Παπαθανάσης. Επίσης τίμησαν με την παρουσία τους οι Δήμαρχοι: Πλατάνου, Πυλήνης και Αντιρρίου, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ευπαλίου και ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Κώστας Καρακώστας.

Αφού τελείωσαν οι χαιρετισμοί, οι παρεβρισκόμενοι απόλαυσαν την παράσταση που έδωσαν τα παιδιά της θεατρικής ομάδας του Συλλόγου «Αλκυόνη» στο έργο του Αριστοφάνη «Ειρήνη».

Επίσημη ομιλήτρια ήταν η κ. Βενέττα Λαμπροπούλου, Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής, Πανεπιστημίου Πατρών. Μίλησε για το πόσο πίσω είναι η Ελλάδα σχετικά με τις άλλες χώρες της Ε.Ε.. Για τα δικαιώματα των Α.Μ.Ε.Α.. Για τους γονείς, που πάντα θα έχουν την αγωνία για το τί θα γίνουν τα παιδιά τους, όταν εκείνοι φύγουν από τη ζωή.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Βασιλική Παναγοπούλου, μίλησε για τη δράση και το έργο της «Αλκυόνης». «Είναι ωραίο να είμαστε εδώ, όλοι μαζί, απόψε σ’ αυτή τη ζεστή εγκάρδια ατμόσφαιρα, να γιορτάζουμε αυτή τη μέρα σε όλα τα έθνη.....είναι ωραίο να υψώνουμε τη φωνή μας, παιδιά και ενήλικες, σε συνθήματα αγάπης, συμπαράστασης, ελπίδας, ενθάρρυνσης γι’ αυτόν τον αγώνα, που κάνουν όσοι κρατούν στην παλάμη τους το αναμμένο κάρβουνο, που λέγεται αναπηρία. Είναι πολύ ωραία όλα αυτά γι’ αυτή τη μέρα. Αύριο όμως;». Μίλησε για τον σκοπό του Συλλόγου, ο οποίος είναι να μας θυμίζη ότι υπάρχουν και συνάνθρωποί μας , με ιδιαίτερες και περισσότερες ανάγκες από κάποιους άλλους και είναι το λιγότερο χρέος του Συλλόγου να φροντίζουν γι’ αυτούς. Αναφέρθηκε σε πολλά που άλλαξαν στο χρόνο που πέρασε. Για τις ειδικότητες δασκάλων που ήρθαν στο Ειδικό Σχολείο. Για την παρακείμενη ενοικιαζόμενη αίθουσα που εξασφάλισε η Νομαρχία, για το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ), που λειτουργεί στην πόλη μας, για το τμήμα ένταξης στο 3ο Γυμνάσιο και για το ΚΔΑΠ, που θεωρεί ότι ήταν από τα σπουδαιότερα έργα της απερχόμενης δημοτικής αρχής, γιατί ανακουφίζει την δύσκολη καθημερινότητα των οικογενειών. Μεγάλο επίτευγμα του Συλλόγου είναι η παραχώρηση από το Υπουργείο Υγείας μιας μονοκατοικίας στο κέντρο της πόλης, το παλαιό ΠΙΚΠΑ. Η ανακαίνιση της μονοκατοικίας αυτής είναι και ο μεγαλύτερός τους στόχος για την επόμενη χρονιά, ώστε να γίνη εκεί η έδρα τους και ταυτόχρονα να λειτουργήση Κέντρο Ημέρας για νέους και ενήλικες κι ακόμα στον 1ο όροφο να γίνη ξενώνας βραχείας φιλοξενίας. Η Πρόεδρος ζήτησε την συμπαράσταση όλων για την επίτευξη του έργου του Συλλόγου.

Από τον Διευθυντή του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. κ. Κων/νο Καρβούνη, παρουσιάστηκε με βίντεο η δραστηριότητα του Εργαστηρίου, δείχνοντας σε όλους πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά που έχουν αποφοιτήσει από το Δημοτικό να συνεχίσουν σε μια τέτοια Σχολική Μονάδα για την απόκτηση δεξιοτήτων και πρακτικών που θα παρέχη:1) Αυτόνομη Διαβίωση, 2) Υφαντική Τέχνη, 3) Γνώση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, 4) Ξυλουργική. Αφορά παιδιά από 14-24 ετών.

Για τα μαθήματα ένταξης μίλησε ο κ. Δημ. Ζησιμόπουλος, Δάσκαλος-Ειδικός Παιδαγωγός. «Στόχος μας θα πρέπη να είναι η κοινωνική και η εκπαιδευτική ενσωμάτωση στο χώρο της κανονικής τάξης του σχολείου, της γειτονιάς του κάθε παιδιού. Στα σχολεία ένταξης φοιτούν 25 παιδιά. Επείγει άμεση ίδρυση περισσοτέρων τμημάτων, που θα υποστηρίζουν τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στο δύσκολο έργο τους».

Ανάμεσα στις ομιλίες που αναφέραμε υπήρχαν μικρά ευχάριστα διαλείμματα με τη συμμετοχή της Δημοτικής Παιδικής Χορωδίας Ναυπάκτου «Μίκης Θεοδωράκης», όπου με τον Μαέστρο Todor kabakciev και τις παιδικές φωνές, ακούσαμε 3 τραγούδια και 4 τραγούδια από το νεανικό Rock συγκρότημα «English Handmade Must» με τη συμμετοχή της Ζιζής Κορκοντζέλου στο πιάνο.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου «Αλκυόνη» θέλοντας να τιμήση τις εθελόντριες, οι οποίες είναι στήριγμα με την προσφορά τους, αποφάσισε να τους δοθή έπαινος τη μέρα αυτή.

Η Γραμματέας κ. Βασιλική Αδραχτά, μίλησε για τις εθελόντριες και το έργο τους: «Τιμούμε την ανθρωπιά....Βραβεύουμε τον εθελοντισμό που στην πόλη μας άνθισε, θέριεψε, μόλις βρήκε το κατάλληλο έδαφος. Τιμούμε τις γυναίκες που με χαρά μοιράστηκαν τα όνειρά μας, μας ξεκούρασαν, έκλαψαν μαζί μας, χάϊδεψαν τα παιδιά μας...τά δέχθηκαν όπως είναι».

Όλες οι εθελόντριες δέχθηκαν τον έπαινο με χαρά και συγκίνηση και μία από αυτές, η κ. Αντωνία Πανταζή, ανέβηκε στο βήμα και δήλωσε: «Μάς ευχαριστήσατε για την προσφορά στα παιδιά σας. Θα πρέπη όμως να σάς πω ότι τα παιδιά αυτά μας δώσανε πολύ περισσότερα από αυτά που δώσαμε εμείς. Το ζεστό τους αγκάλιασμα, η χαρά τους, όλα αυτά γέμισαν την καρδιά μας με υπέροχα συναισθήματα και μας έκαναν να αισθανθούμε πιο ανθρώπινα. Σάς ευχαριστώ.».

Η εκδήλωση έκλεισε με τη Δασκάλα κ. Μαρία Ασπρούλια να καλή στη σκηνή αντιπροσωπείες παιδιών από σχολεία της Ναυπάκτου, του Ευπαλίου και του Αντιρρίου, προκειμένου το καθένα να στείλη το δικό του μήνυμα. Μερικά από τα μηνύματα ήταν: «Δώστε ζωή στα όνειρά σας». «Θέλουμε η ζωή σας να είναι σαν τη δική μας», «Αγάπη και φροντίδα, όλοι έχουμε δικαίωμα στη ζωή», «Άλλοι γεννιούνται με δυνατό σώμα, άλλοι με δυνατό μυαλό και άλλοι με δυνατή θέληση. Η δύναμή σας, έμπνευσή μας», «Στην κοινωνική αναπηρία εγώ κι εσύ μαζί»

«Φλόγα»

Το Σαββατοκύριακο 16-17 Δεκεμβρίου, στην Αίθουσα «Ναυπακτία», ο «Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Καρκίνο» «Φλόγα» διοργάνωσε δωροέκθεση με στόχο την συγκέντρωση χρημάτων καί, κυρίως, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στα προβλήματα των παιδιών αυτών και των οικογενειών τους.

Οι υπεύθυνοι του Συλλόγου επισκέφθηκαν τον Μητροπολίτη, εξέθεσαν τα προβλήματα που έχουν και τις ενέργειες που κάνουν για την αντιμετώπισή τους, συζήτησαν μαζί του και ζήτησαν την συμπαράσταση της Τοπικής Εκκλησίας στην εκδήλωσή τους. Η επιστολή που ενεχείρισαν στον Σεβασμιώτατο τελείωνε με τα λόγια: «Με τις ευλογίες Σας και με την δύναμη του Θεού, ελπίζουμε να προσφέρουμε ανακούφιση στα παιδιά αυτά. Παρακαλούμε οι προσευχές Σας πάντα να μας συνοδεύουν». Πράγματι, η Ιερά Μητρόπολη εξέδωσε σχετική ανακοίνωση συμπαράστασης και συμμετοχής και βοήθησε στην ετοιμασία της εκδήλωσης δια των μελών των Συνδέσμων της Αγάπης.

Ο Σύλλογος «Φλόγα» βασίζεται στην εθελοντική εργασία των μελών του και στην υποστήριξη των ευαισθητοποιημένων πολιτών και οι πόροι του προέρχονται αποκλειστικά από τις προσφορές του λαού. Λειτουργεί κοντά στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία της Αθήνας και παρέχει στέγη και υποστήριξη στα παιδιά από την Επαρχία. Μετά από 20 έτη λειτουργίας διαθέτει ειδικό αυτοκίνητο για την μεταφορά των ασθενών παιδιών στα νοσοκομεία και τα εξεταστικά κέντρα και ένα ιδιόκτητο κτίριο, το Σπίτι των Παιδιών της Φλόγας, για την φιλοξενία των παιδιών και των οικογενειών τους κοντά στα ιατρικά κέντρα των Αθηνών.

Αξίζει απ' όλους μας κάθε υποστήριξη τόσο στα παιδιά αυτά όσο και στις οικογένειές τους.

(«ΦΛΟΓΑ», τηλ. 2107485000, www.floga.org.gr, e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)