Γράφτηκε στις .

Εἰδήσεις Δεκεμβρίου 2006

Ο π. Ζαχαρίας (Ζάχαρου) στην Ναύπακτο

Ο αδελφός της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας και πνευματικό τέκνο του ηγιασμένου Γέροντος Σωφρονίου, Αρχιμ. π. Ζαχαρίας επισκέφθηκε την Ναύπακτο ως Πνευματικός της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Βομβοκούς.

Με την ευκαιρία αυτή και στα πλαίσια των εσπερινών ομιλιών της Δευτέρας κατόπιν παρακλήσεως του Σεβασμιωτάτου, με τον οποίο συνδέονται με στενή πνευματική φιλία από 30ετίας, ο π. Ζαχαρίας ανέπτυξε το χριστουγεννιάτικο θέμα σχετικά με τους σαρκικούς προγόνους και τους πνευματικούς απογόνους του Χριστού. Στο τέλος δέχθηκε και απάντησε σε ερωτήσεις των ακροατών δίνοντας και άλλες πνευματικές προεκτάσεις.

Στο Παρεκκλήσι του Επισκοπείου

Επί του αειμνήστου Μητροπολίτου Δαμασκηνού Κοτζιά έγινε μια μικρή προέκταση του Επισκοπείου. Κτίσθηκε το νέο γραφείο του Μητροπολίτου, το γραφείο του Αρχιερατικού Επιτρόπου και το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού.

Στο παρεκκλήσι αυτό τελείται θεία Λειτουργία την ημέρα της μνήμης του αγίου, και ειδικά για φέτος το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου.

Την θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος και έψαλαν μοναχές της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Βομβοκούς.

Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας στην αίθουσα του θρόνου προσφέρθηκε κέρασμα και λόγος εποικοδομής.

Στην φωτογραφία ο Σεβασμιώτατος δείχνει στους εκκλησιασθέντες τα τίμια λείψανα που έχουν εκτεθή προς προσκύνηση, μεταξύ των οποίων του αγίου Γρηγορίου Θεσσαλονίκης του Παλαμά και του οσίου Σιλουανού του Αθωνίτου.

 

***


Για πολλά χρόνια και κατά καιρούς αποστέλλονται από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής σε Εκκλησίες της Αφρικής ομάδες νέων Ορθοδόξων, οι οποίοι αναλαμβάνουν το χτίσιμο Ναών, Σχολείων και Κλινικών. Έτσι φέτος η ομάδα νέων Ορθοδόξων Αμερικανών (11 γυναίκες και 7 άνδρες) έφθασε στο αεροδρόμιο της Ναϊρόμπης. Την ομάδα υποδέχθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κένυας κ. Μακάριος με τους συνεργάτες του. Την επομένη ημέρα το πρωΐ ετελέσθη πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό του Αγίου Μακαρίου της Πατριαρχικής Σχολής από τον Σεβασμιώτατο με την συμμετοχή πολλών Ιερέων και Διακόνων προερχομένων από διάφορες φυλές της Κένυας… Έπειτα η συνοδεία των εθελοντών ανεχώρησε για το Lamu που βρίσκεται στις ακτές της Ανατολικής Αφρικής παρά τον Ινδικό Ωκεανό. Λόγω της μακράς αποστάσεως έγινε διανυκτέρευση στην παραλιακή πόλη Μομπάσα. Την επομένη έφθασαν αργά το απόγευμα στο Μπεκετόνι, όπου θα κτισθή ο Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος. Καθ’ οδόν εθαύμασαν την ωραία φύση: ζούγκλα, λίμνες, δένδρα, πουλιά. Φθάνοντας εκεί τους υπεδέχθησαν οι Ιερείς της περιοχής με τους πιστούς χορεύοντας, τραγουδώντας και αλαλάζοντας (Περιοδικό «Πάνταινος»).

***

«Πριν μερικούς μήνες ο Μητροπολίτης Καμερούν κ. Γρηγόριος με προσφορές διαφόρων φίλων της Ιεραποστολής αγόρασε μία μικρή ερασιτεχνική τυπογραφική μονάδα και τα απαραίτητα ερασιτεχνικά εργαλεία κοπής και συρραφής των τυπογραφικών και τα σχετικά αναλώσιμα. Μετά από μια μεγάλη και χρονοβόρα διαδικασία και χάριν εις την βοήθεια ενός Έλληνος από την Γαλλία κατορθώσαμε και μεταφέραμε την τυπογραφική μονάδα στο Καμερούν. Κατά τις τελωνειακές διαδικασίες διαπιστώσαμε, δυστυχώς, ότι μεγάλο μέρος των αναλώσιμων υλικών είχε κλαπεί. Τα υλικά που απέμειναν μας έδιναν την δυνατότητα, έστω και περιορισμένα, να λειτουργήσουμε την Τυπογραφική μονάδα. Το υποτυπώδες τυπογραφείο στήθηκε στο χώρο του Θεολογικού Σεμιναρίου "Ο Άγιος Μάρκος" και αρχίσαμε την δουλειά μαζί με την ομάδα των είκοσι Σπουδαστών. Εκκρεμούσε η έκδοση ενός Κατηχητικού Φυλλαδίου, το οποίο η Εκκλησιαστική Κοινότητα του χωριού Μπονγκόρ Χάν-Χάν-Έν είχε μεταφράσει και είχε παραδώσει σε χειρόγραφη μορφή στον Μητροπολίτη, με την παράκληση να φροντίση να δακτυλογραφηθή και να φωτοτυπηθή για τις κατηχητικές ανάγκες όχι μόνον της συγκεκριμένης ενορίας, αλλά και δεκάδων άλλων χωριών που ανήκουν στην φυλή Moussai και μιλάνε την γλώσσα αυτή. Δουλέψαμε το κείμενο με ηλεκτρονικό υπολογιστή, έγιναν οι απαραίτητες (ατελείωτες) διορθώσεις και κατόπιν προσθέσαμε το απαραίτητο φωτογραφικό υλικό και διαμορφώσαμε τις σελίδες του Κατηχητικού τεύχους. Τυπώσαμε τα πρώτα δοκίμια και άρχισε η διαδικασία της ταξινομήσεως των σελίδων, της συρραφής και κοπής τους. Μια μεγάλη χαρά απλώθηκε στα πρόσωπα και τις καρδιές όλων μας, όταν είδαμε το πρώτο τεύχος να εμφανίζεται μπροστά μας έτοιμο. Αυτό το φυλλάδιο, από ό,τι γνωρίζουμε, είναι το πρώτο κείμενο που εκδίδεται σ’ αυτήν την γλώσσα. Πιστεύουμε ότι μια νέα σελίδα ανοίγεται για την πορεία της Ιεραποστολής στο Καμερούν και την Κεντρική Αφρική και χαιρόμαστε και θέλουμε αυτήν την χαρά να την μοιραστούμε μαζί σας. Εκ μέρους της Μητροπόλεως ευχαριστούμε την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης και τους Ανωνύμους Φίλους της Ιεραποστολής για την οικονομική υποστήριξη αυτής της πρώτης μας εκδόσεως. Παρακαλούμε να προσεύχεσθε για την Ιεραποστολή στο Καμερούν και την Κεντρική Αφρική, όπως και εμείς ταπεινώς προσευχόμαστε στις καθημερινές μας λειτουργίες για όλους εσάς που μας στηρίζετε. Ο Κύριος μαζί σας. Ιερομόναχος Δοσίθεος Ξηροποταμινός» (Περιοδικό «Πάνταινος»)

***

Την έντονη ενόχλησή τους για την καταγραφή τους ως «τουρκική μειονότητα» εξέφρασαν στην Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα οργανώσεις Πομάκων και Τσιγγάνων. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από μια αναφορά του Αμερικανού επιτετραμμένου, ο οποίος έκανε λόγο για «τουρκική μειονότητα» στην Θράκη. Έτσι στην επιστολή τους προς τον Αμερικανό Πρέσβη, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρώμ της Κομοτηνής, αφού παρουσιάζουν το πώς πραγματικά έχει η κατάσταση, καταγράφουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, υπογραμμίζοντας πώς «ειδικά στην Θράκη έχουμε μια επιπλέον δυσκολία που αφορά στην άρνηση των υπολοίπων μουσουλμάνων να δεχθούν το δικαίωμά μας στον αυτοπροσδιορισμό μας ως Ρωμά, πιέζοντάς μας με πολλές αντιδημοκρατικές μεθόδους να δηλώνουμε Τούρκοι». Παρόμοια επιστολή έστειλε και το Κέντρο Πομακικών Ερευνών (rnn.gr).

***

Ο Εφημέριος του Ι. Ν. Αγίου Ιωάννου Κερκύρας επανέλαβε ενώπιον του Ηγουμένου της Ι. Μ. Αγίου Δανιήλ Μόσχας το αίτημα της παραχωρήσεως των οστών του κερκυραίου Νικηφόρου Θεοτόκη, τα οποία ευρίσκονται στην ως άνω Ιερά Μονή. Ο Νικηφόρος Θεοτόκης χρημάτισε Εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου από το 1758 έως το 1765, που αναχώρησε από την Κέρκυρα, ανέπτυξε μια πλούσια εκκλησιαστική διακονία, εξεφώνησε τους περίφημους λόγους του και αναδείχθηκε ένας από τους μεγαλύτερους Ιεροκήρυκες της τουρκοκρατούμενης Ελλάδος.

***

Ο κ. Η.Δ. εξέφρασε τις θερμότατες ευχαριστίες του προς τον συνοριοφύλακα κ. Α.Γκ., για την ενέργειά του να πιάση, στην κυριολεξία, στον αέρα τον τρίχρονο γιό του κατά την πτώση του από το μπαλκόνι του σπιτιού του. Ο συνοριοφύλακας περνούσε τυχαία, εκτός υπηρεσίας, έξω από την πολυκατοικία, όταν αντιλήφθηκε τον κίνδυνο που διέτρεχε ο μικρός και τον έσωσε την τελευταία στιγμή. Ο Α.Γκ. βραβεύθηκε από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης για την πράξη του αυτή.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ