Γράφτηκε στις .

Ο «Αυγερινός» της Αμερικής

«Αυγερινός της Ρούμελης» ονομάζεται η περιοδική έκδοση –«το πληροφοριακό δελτίο των απανταχού Ρουμελιωτών»– που μας στέλνεται κατά καιρούς από την Αμερική. Εκδότης της είναι ο γνωστός και αγαπητός σ' όλους μας ομογενής Τρύφωνας Χατζηνικολάου, τ. Ύπατος Πρόεδρος Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδος Αμερικής και Καναδά, απόφοιτος της …«Δημοσιογραφικής Σχολής των Κραβάρων», ο οποίος κόβει με το ψαλίδι διάφορα κείμενα που επιλέγει και μαζί με άλλα που γράφει ο ίδιος τα φωτοτυπεί σε κασέ μεγέθους Α4 και έτσι σχηματίζει την εφημεριδούλα του.

Η συμπαθητική αυτή περιοδική έκδοση διακρίνεται για τα χαρακτηριστικά του εκδότη της, δηλ. θρησκευτικότητα, φιλοπατρία –και για την πρώτη πατρίδα, την Ελλάδα, αλλά και για την «θετή», την Αμερική– παραδοσιακότητα, κοινωνικότητα, παρατηρητικότητα, για έναν δύσκολο συνδυασμό ρεαλισμού και ρομαντικότητος, για αισιοδοξία και ευγένια. Έτσι, προβάλλει κατά κύριο λόγο τα καλά νέα και ο,τι δοξάζει την πατρίδα, δεν προσβάλλει πρόσωπα, και όταν αναφέρεται σε κάποιο κακό νέο, το κάνει απαθώς και με διάθεση να διδαχθή και να διορθώση. Διακρίνεται για ένα κοσμοπολίτικο πνεύμα και για μια «αμερικάνικη» ματιά στα πράγματα. Μεταδίδει νέα, δίνει ευχές, δημοσιεύει ποιήματα. «Βραβεύει» για την χρονιά που πέρασε σημαντικές προσωπικότητες από όλον τον κόσμο, με ένα κείμενο που δεν γνωρίζεις που τελειώνει ο έπαινος και που αρχίζει η λεπτή ειρωνεία. Γράφει τις παρατηρήσεις του και τις στέλνει στον οποιοδήποτε πιστεύει ότι είναι επιδεκτικός διαλόγου, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται.

Μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από ένα τεύχος θα αναφέρουμε για του λόγου το αληθές:

«…Συμβάλλουμε όλοι μαζί για μια καλύτερη Κοινωνία, εδώ την φιλόξενη και θετή μας πατρίδα Αμερική… γιατί προβάλλουμε στους Συμπολίτες μας τις Οικογενειακές μας Αρχές, τον πολιτισμό μας, την ψυχική αρχοντιά μας και την εγκάρδια φιλοξενία μας στις Εθνικο-πατριωτικές και θρησκευτικές μας εκδηλώσεις».

«Έλληνες της Ελλάδας Ξυπνάτε

…Ίσως και χιλιάδες Έλληνες της ξενιτιάς ήθελαν ναρθούνε για να περάσουν τα τελευταία χρόνια της ζωής τους στην Ελλάδα, βλέποντας στην δορυφορική τηλεόραση αυτά που συμβαίνουν στην πατρίδα μας άλλαξαν, άλλαξαν γνώμη και αποφάσισαν να μείνουν για πάντα εκεί που ρίζωσαν και πρόκοψαν».

«Ψαλμωδίες από την Ελλάδα μέσω Κρατικής Τηλεόρασης

Οι ξενητεμένοι Έλληνες στις πέντε κοντινές και μακρινές Ηπείρους, μέσω της κρατικής τηλεόρασης απολαύσαμε τις Χριστουγεννιάτικες ψαλμωδίες από τον Μητροπολιτικόν Ναόν των Αθηνών. Ηχοληψία υπέροχη, εικόνα πεντακάθαρη και για όλα αυτά αναφωνούμε –Ζήτω η τεχνολογία που μας φέρνει την Ελλάδα στα πέρατα της Οικουμένης».

«Ο Αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός δημιούργησε αμέτρητους Αμερικανούς Φιλέλληνες. Ένας εξ αυτών είναι ο λεβέντης Δήμαρχος της πόλης Νασβίλ…».

«…Δυστυχώς αρκετοί Έλληνες συμπεριφέρονται ως Αγγελούδια της Αφρικανικής ζούγκλας… Οι άνθρωποι αυτοί έχουν την ανάγκην κρατικής και εκκλησιαστικής φροντίδας, έτσι και μόνον υπάρχουν ελπίδες να τους φέρουμε στον σωστό δρόμο…».

«Οι Έλληνες της Ελλάδος αλληλοσκοτώνονται». Με τον τίτλο αυτό σχολιάζει το πενταπλό φονικό στα Καλύβια και άλλα τέτοια τραγικά συμβάντα. Και αφού επικαλείται την γνώση του ψυχισμού των ανθρώπων αυτών που την είχε αποκτήσει όταν δούλευε 12 χρονών ως πλανόδιος μικροπωλητής στα μέρη εκείνα, κάνει και την δική του πρόταση: «Έγραψα τότε επιστολή στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας όπως πέρα από την σκοποβολή να μαθαίνουν τους νεοσύλλεκτους να σέβονται ο ένας τον άλλον σα να είναι παιδιά μιας μάνας και να αποφεύγουν οι εξυπνάκηδες να ειρωνεύονται την αγραμματοσύνη και τη σωματική διάπλαση των συναδέλφων τους».

«Τηλεγράφημα του Τρ. Χατζηνικολάου προς τον Πρόεδρο της Αμερικής Τζέραλντ Φόρντ για το κυπριακό πρόβλημα (14-8-1974)

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Η Εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης του πρώην προέδρου Νίξον κατέστρεψε την Ιστορική φιλία μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Υπουργός των Εξωτερικών Δρ. Κίσσινγκερ δεν μπορεί να αποφύγη τις βαριές ευθύνες του.

Παρακαλείσθε όπως αλλάξετε την λανθασμένη πολιτική και πιέσετε την Τουρκία να αποσύρη τα βαρβαρικά της Στρατεύματα από την Δημοκρατία της Κύπρου.

Προσεύχομαι και ελπίζω όπως κάτω από την δική σας διακυβέρνηση να αποκατασταθή η φιλία μεταξύ των δύο λαών…».

Α.Κ.