Γράφτηκε στις .

Εαρινή Εκδήλωση Συνδέσμου Αγάπης Αγίου Δημητρίου - Λήξη κατηχητικών

Εαρινή Εκδήλωση Συνδέσμου Αγάπης Αγίου Δημητρίου

Την Κυριακή 29 Απριλίου ε.ε., στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου πραγματοποιήθηκε η εαρινή εκδήλωση του Συνδέσμου Αγάπης της Ενορίας. Η εκδήλωση περιελάμβανε διάλεξη του Σεβασμιωτάτου με θέμα «Ευγονική και ευθανασιακή εποχή», συζήτηση και δεξίωση για όλους τους καλεσμένους.

Η εκδήλωση άρχισε με το καλωσόρισμα από τον υπεύθυνο για τον Σύνδεσμο Αγάπης Εφημέριο π. Θωμά Βαμβίνη.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε το θέμα του. Στην εισαγωγή αναφέρθηκε στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής, στο θαύμα της ίασης του παραλύτου της Βηθεσδά, όπου διακρίνονται τρεις παράγοντες ίασης: οι συνάνθρωποι του παραλύτου, ο άγγελος που τάρασσε το ύδωρ και ο Θεάνθρωπος Χριστός. Όπου αδυνατεί ο ένας παράγοντας, αναλαμβάνει ο ανώτερος την ίαση. Αυτό, όπως παρατήρησε, δεν συμβαίνει εν πολλοίς στις ημέρες μας, γιατί οι άνθρωποι αποφεύγουν να ζητήσουν την βοήθεια από τον άγγελο η τον Θεάνθρωπο και στηρίζονται μόνον στον ανθρώπινο παράγοντα. Η Εκκλησία τιμά τον ιατρό και την γνώση του, ως εκ Θεού χαριζόμενα, αλλά δεν προχωρεί στην απολυτοποίηση η και θεοποίησή τους.

Μετά την εισαγωγή, έδωσε το νόημα της ευγονικής και ευθανασιακής νοοτροπίας, και ανέλυσε τους όρους ευγονία και ευθανασία, διευκρινίζοντας τις έννοιες γονίδιο, φυσική και τεχνική εξέλιξη, αρνητική και θετική ευγονία, παθητική και ενεργητική ευθανασία, ευθανασία-δυσθανασία-ορθοθανασία (Ν. Παπανικολάου) κ.α.

Στην συνέχεια, χρησιμοποιώντας στοιχεία από Έλληνες και ξένους επιστήμονες, αναφέρθηκε στα προβλήματα και στα χαρακτηριστικά της ευγονικής νοοτροπίας, μιλώντας για τον ευγονικό πολιτισμό και την ιστορία του, για τον ανασυνδυασμό του DNA, για τον προγεννητικό έλεγχο, τον προεμφυτευτικό έλεγχο, την βιοηθική, για τα διλήμματα και τα ηθικά, κοινωνικά και νομικά προβλήματα που δημιουργούνται.

Έπειτα μίλησε για την ευθανασιακή νοοτροπία, τον κρατικοποιημένο θάνατο, για την διαφοροποίηση που παρατηρείται στην εποχή μας σε σχέση με την αντιμετώπιση του θανάτου, διαφοροποίηση που διακρίνεται για την αποεθιμοποίηση –χαρακτηριστικά της οποίας είναι το ψέμμα, η ντροπή και αποστροφή του θανάτου– για την εμπορευματοποίηση και την ιδρυματοποίηση η νοσοκομειοποίηση του θανάτου. Έκανε δε αναφορά στο βασικό ερώτημα που αντιμετωπίζουν οι ιατροί και οι συγγενείς του ασθενούς: παράταση της ζωής η παρεμπόδιση του θανάτου;

Κατόπιν αναφέρθηκε συνοπτικά στην άποψη της Εκκλησίας σχετικά με την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, τον προγεννητικό και προεμφυτευτικό έλεγχο, τις μεταμοσχεύσεις και την ευθανασία.

Αργότερα, απαντώντας σε κάποια ερώτηση, ο Σεβασμιώτατος είπε ότι ο σύνδεσμος ανάμεσα στην ευγονία και την ευθανασία είναι η ευζωΐα.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση για τα ενδιαφέροντα αυτά θέματα.

Ο Σεβασμιώτατος έδωσε τον λόγο και στον παριστάμενο και παρακολουθήσαντα την διάλεξη Βουλευτή και τ. Υπουργό κ. Ανδρέα Καραγκούνη, ο οποίος πληροφορήθηκε την εκδήλωση από τις ανακοινώσεις στην Εκκλησία και θέλησε να την παρακολουθήση και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι είναι ιατρός και μέλος σχετικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων. Ο Βουλευτής συνεχάρη τον Σεβασμιώτατο για «το θεάρεστο και κοινωνικό έργο» που επιτελεί. Η γνωριμία τους, όπως είπε, είναι παλαιότερη, όταν τον συναντούσε και στην Βουλή ως επίσημο εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος σε διάφορες Επιτροπές και εκτιμούσε τις θέσεις του. Κατέθεσε και από την πλευρά του ως ιατρός και Βουλευτής μερικές ενδιαφέρουσες απόψεις για την ιατρική, την ζωή, την χριστιανική πίστη κ.α.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τέλος τους Εφημερίους του Ναού, Πρωτοπρ. π. Αθανάσιο Λαουρδέκη και π. Θωμά Βαμβίνη, την πρόεδρο κ. Παρασκευή Σχοινά και όλα τα μέλη του Συνδέσμου για την διοργάνωση της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση που προσέφερε ο Σύνδεσμος Αγάπης.

Α.Κ.

 

Λήξη κατηχητικών

Την Κυριακή 13 Μαΐου, στα πλαίσια της λήξης των Κατηχητικών συνάξεων για εφέτος, πραγματοποιήθηκε απογευματινή εκδρομή των παιδιών από Ενορίες της Ναυπάκτου στον χώρο των Κατασκηνώσεων της Ι. Μητροπόλεώς μας, στον Άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου.

Πήραν μέρος πολλά παιδιά όλων των ηλικιών, συνοδευόμενα από τους Κατηχητές και τις Κατηχήτριές τους και τους Εφημερίους. Αρχικά συγκεντρώθηκαν όλοι στον Ι. Ναό του Αγ. Παντελεήμονος, όπου εψάλη η Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο. Όταν τελείωσε, ο Αρχιμ. π. Καλλίνικος μίλησε στα παιδιά ευχόμενος καλό λειτουργημένο καλοκαίρι.

Ακολούθησαν το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, που είχαν οργανώσει οι Κατηχήτριες και πήραν μέρος με πολύ κέφι όλα τα Κατηχητικά χωρισμένα σε ομάδες με ειδικό έπαθλο για την νικήτρια ομάδα. Στην συνέχεια τα αγόρια έπαιξαν ποδόσφαιρο και τα υπόλοιπα παιδιά διάφορα άλλα παιχνίδια.

Στο τέλος έγινε η απονομή των αναμνηστικών διπλωμάτων στα παιδιά της ΣΤ` Δημοτικού, που παρακολούθησαν κατά την εφετινή χρονιά το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών μέσα από λειτουργικά κείμενα της Εκκλησίας μας. Σε όλα τα παιδιά δόθηκαν αναμνηστικά ενθύμια και δροσερό κέρασμα. Η προσέλευση των παιδιών στην εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. Ο χώρος των κατασκηνώσεων κατά την τρίωρη παραμονή των παιδιών έσφιζε από ζωή. Το κέφι τους ήταν αμείωτο.

Η ώρα του γυρισμού τα βρήκε όλα κουρασμένα, αλλά πολύ ευχαριστημένα και σίγουρα ωφελημένα από τα μηνύματα και την ευλογία που πλούσια εισέπραξαν μέσα στην αγκαλιά της Εκκλησίας.

Χ.Κ.