Γράφτηκε στις .

Οι Ναυπάκτιοι των Πατρών στον Σεβ. Μητροπολίτη Γόρτυνος κ. Ιερεμία

 Οι Ναυπάκτιοι των Πατρών στον Σεβ. Μητροπολίτη Γόρτυνος κ. Ιερεμία Την Κυριακή 6 Μαΐου, 50 μέλη του Συνδέσμου Ναυπακτίων Πάτρας πραγματοποίησαν επίσκεψη-προσκύνημα στην Γορτυνία. Συγκεκριμένα ύστερα από συνεννόηση με τον Ναυπάκτιο Μητροπολίτη κ. Ιερεμία Φούντα, η συνάντηση έγινε στον Ιερό Ναό του Αγ. Τρύφωνος της όμορφης Βυτίνας. Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το θείο Κήρυγμα μέσα σε άκρως συγκινητική ατμόσφαιρα αντηλλάγησαν προσφωνήσεις και επακολούθησε περιήγηση στους χώρους της κωμόπολης.

Οι Ναυπάκτιοι προσκυνητές έτυχαν μιας εξαιρετικά θερμής φιλοξενίας με την παράθεση εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου γεύματος στην παρακείμενη ιερή και ιστορική γυναικεία Μονή Κερνίτσης. Επικράτησε τέτοια συγκινητική ατμόσφαιρα που χαράχθηκε βαθιά στη μνήμη όλων.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μετά βίας συγκρατών τα δάκρυά του άκουγε τα λόγια των συμπατριωτών του και έβλεπε στα πρόσωπά τους όλα τα χρόνια της παιδικής του ηλικίας να περνάνε νοερά από μπροστά του με φόντο την «Ιθάκη του», την γενέτειρά του Ναύπακτο, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:

«Σήμερα ξαναβαπτίσθηκα στην Κολυμβήθρα των αναμνήσεων της Πατρίδας μου....»

Έγινε ειδική εγκωμιαστική αναφορά στον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, καθώς και στον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο, ο οποίος, ως γνωστόν, κατάγεται από την Αρκαδία.

Χρειάστηκε μεγάλη παρακλητική επιμονή του Προέδρου του Συνδέσμου να καμφθή η πάγια θέση του «ασκητικού» Μητροπολίτη να μην δέχεται δώρα. Υποχώρησε μόνον μπροστά στην επίκληση «εθνικών λόγων» προκειμένου να δεχθή το σπουδαίο τρίτομο έργο του Γ. Τσατσάνη: «Δυτικορουμελιώτες Αγωνιστές του 1821».

Ηλίας Στ. Δημητρόπουλος

Πρόεδρος Ναυπακτιακού Συνδέσμου Πάτρας