Γράφτηκε στις .

Εἰδήσεις Μαΐου 2007

 «Ιάβα, Ινδονησία, Μάρτιος 2007, μια ομάδα ισλαμιστών περικυκλώνει έναν ορθόδοξο κληρικό, του βάζουν ένα μαχαίρι στο λαιμό και με κοφτή και επιτακτική φωνή τον απειλούν: "Η φεύγεις η σε σκοτώνουμε". Το μήνυμα ήταν σαφές. Την επόμενη ημέρα ο κληρικός παίρνει την οικογένειά του και φεύγει προς άγνωστη κατεύθυνση». –«Ασία, άγνωστη τοποθεσία. Είναι Κυριακή πρωΐ και ένα σπίτι στις γειτονιές εμπορικής μεγαλούπολης εμφανίζει ασυνήθιστη κίνηση. Άνθρωποι άγνωστοι στους περίοικους, χτυπούν συνθηματικά την εξώπορτα. Τελευταίος φτάνει ένας ξένος, μοιάζει Ευρωπαίος. Ένα τραπέζι, ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί και ένα πρόσφορο, είναι αρκετά για να γίνη η θ. Λειτουργία» Εικόνες από την ζωή των Ορθόδοξων Χριστιανών σε κάποιες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας (Ch.&Dipl.).

Τοπικές Ειδήσεις

Το τριήμερο 4-6 Μαΐου ε.ε. πραγματοποιήθηκε στο Μεσολόγγι και το Αγρίνιο υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλοακαρνανίας το Α Θεολογικό Συνέδριο Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Το Συνέδριο ήταν άρτια οργανωμένο σε συνεργασία του Πανεπιστημίου με την Τοπική Εκκλησία, με την συνδρομή και χορηγεία των τοπικών αρχών και διαφόρων φορέων, με την συμμετοχή δοκίμων πανεπιστημιακών δασκάλων και φερέλπιδων νέων θεολόγων με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις στο πλαίσιο της αλληλεπίδρασης Εκκλησίας και Κοινωνίας. Αναφέρουμε ενδεικτικά τους τρεις πρώτους εισηγητές και τις εισηγήσεις τους: –Σεβ. Μητροπολίτης Γόρτυνος κ. Ιερεμίας: «Χριστολογία της Παλαιάς Διαθήκης», –Πρωτ. π. Γεώργιος Μεταλληνός, Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής: «Ορθόδοξη προσέγγιση της κοινωνίας», –Απόστολος Νικολαΐδης, Καθηγητής: «Ο ρόλος της Εκκλησίας στην σύγχρονη κοινωνία». Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος ήταν στην «τιμητική Επιτροπή» και απηύθυνε χαιρετισμό κατά την πρώτη συνεδρίαση στο Μεσολόγγι. Στο τέλος του Συνεδρίου ο Σύλλογος των Μεταπτυχιακών Φοιτητών τίμησε τον Καθηγητή κ. Χριστινάκη και τον Σεβ. Μητροπολίτη Ακαρνανίας κ. Κοσμά, τον οποίο εξέλεξε επίτιμο μέλος του. Το Συνέδριο εξέδωσε πορίσματα και θα εκδώση μελλοντικά τα Πρακτικά σε ενιαίο τόμο.

Θεία Λειτουργία για τους εξεταζομένους μαθητές

Θεία Λειτουργία για τους μαθητές της Γ Λυκείου που διαγωνίζονται με τις Πανελλήνιες εξετάσεις τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε στους μαθητές για την γνώση του Θεού και για την προσωπική επικοινωνία του ανθρώπου με τον Θεό, με αφορμή το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου στους Αθηναίους. Παρότρυνε τους νέους να προσεύχονται σε κάθε τόπο και περίσταση τους έδωσε πρακτικές συμβουλές για τις εξετάσεις τους, τους ευχήθηκε και τους μοίρασε μια γυάλινη εικόνα για ευλογία. Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας, ο Σύνδεσμος Αγάπης του Ιερού Ναού προσέφερε δεξίωση στους μαθητές και τους Καθηγητές τους.

Λιτοδίαιτη υπεραιωνόβια

Από τον Παλαιόπυργο της Επαρχίας μας κατάγεται η κ. Μάνθα Καζανά που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία είναι 117 χρονών. Η κ. Μάνθα είναι, για τα χρόνια της, υγιέστατη. Μέχρι τα 100 δούλευε σε όλες τις καθημερινές σκληρές εργασίες. Δεν γνωρίζει τι θα πη φάρμακο. Η ίδια αποδίδει την μακροζωΐα της στην εργασία και την λιτή διατροφή: «Δεν τρώω πολύ και σχεδόν ποτέ κρέας και ψάρι. Λιγοφαγία σημαίνει πολυζωΐα» (Αιτωλοακαρνανικός Τύπος).

ΕΙΔΗΣΕΙΣ