Γράφτηκε στις .

Πρεσβυτέρα Μαρία Ἰωάννου Πούλου

Την Τετάρτη 30 Μαΐου ε.ε. εκοιμήθη εν Κυρίω σε ηλικία 76 ετών η Πρεσβυτέρα Μαρία Ιωάν. Πούλου, η οποία διέμενε τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα μαζί με τα παιδιά της.

Πρεσβυτέρα Μαρία Ἰωάννου ΠούλουΗ αείμνηστη ήταν σύζυγος-Πρεσβυτέρα του μακαριστού Ιερέως Ιωάννου Πούλου, κατά σάρκα αδελφού των μακαριστών Αρχιερέων Διδυμοτείχου Κωνσταντίνου και Εδέσσης Καλλινίκου, οι οποίοι κόσμησαν με την διδαχή και το παράδειγμά τους την Εκκλησία μας. Ο αείμνηστος π. Ιωάννης, γνήσιος και φλογερός λευΐτης του Κυρίου, υπηρέτησε ως εφημέριος στον Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος στο χωριό του Σιταράλωνα Τριχωνίδος, επί 25 έτη μέχρι την κοίμησή του (1980), χωρίς να επιδιώξη μετάθεση σε μία μεγάλη ενορία, παρ’ ότι είχε την δυνατότητα. Η αείμνηστη Μαρία στάθηκε ως σωστή Πρεσβυτέρα κοντά του και με κόπο, θυσίες και αυταπάρνηση εργάσθηκε για την πνευματική πρόοδο και ανακούφιση των ανθρώπων του χωριού της. Αγάπησε πολύ τους κατοίκους του χωρίου της όπως και η ίδια υπεραγαπήθηκε από αυτούς. Διέθετε μία αξιοζήλευτη ευγένεια και αξιοθαύμαστη απλότητα. Ήταν ιδιαιτέρως φιλόξενη. Ήταν κυρίως άνθρωπος της σιωπής και της προσφοράς. Αγωνίσθηκε τίμια και χριστιανικά να μεγαλώση τα πέντε παιδιά της μέσα σε ποικίλες δυσκολίες, αφού έμεινε χήρα σε μικρή σχετικά ηλικία.

Επίσης ήταν άνθρωπος της προσευχής και αντιμετώπισε με ηρεμία και κουράγιο την ασθένειά της, χωρίς να χάση την μεγάλη πίστη της και το χαμόγελό της. Μέχρι την τελευταία στιγμή έλεγε: «Δόξα σοι ο Θεός», «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με», «Άγιε Παντελεήμονα βοήθησόν μοι», κάμνοντας τον σταυρόν της.

Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στον Ι.Ν. του Αγίου Παντελεήμονος Σιταραλώνων την Πέμπτη 31 Μαΐου με την συμμετοχή πολλών Κληρικών, συγγενών και πιστών της περιοχής, και η ταφή της έγινε στο κοιμητήριο του χωριού. Τον επικήδειο λόγο εξεφώνησε ο Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Ναυπάκτου π. Καλλίνικος Γεωργάτος, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου, αναφέροντας λόγους του αειμνήστου Μητροπολίτου Εδέσσης Καλλινίκου που είχε, μεταξύ των άλλων, το ιδιαίτερο χάρισμα να παρηγορή τους πενθούντες. Επίσης μίλησε ο Αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος Ράπτης ως εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτου Ακαρνανίας κ. Κοσμά και ο προεξάρχων της ακολουθίας Ιεροκήρυξ π. Αντώνιος Βαζούρας. Και οι τρεις ομιλητές τόνισαν τις αρετές της, την θερμή πίστη προς τον Θεό και την Εκκλησία, την φλογερή αφοσίωσή της στον Ιερέα Σύζυγό της, και την υποδειγματική ανατροφή των παιδιών της, σύμφωνα με την χριστιανική διδασκαλία.

Ας είναι αιωνία η μνήμη της.

Κ.Γ.