Γράφτηκε στις .

Εἰδήσεις - Ἀνακοινώσεις: Κυριακὴ Ἀποδήμων, Κατασκηνώσεις 2007

Κυριακὴ Ἀποδήμων - Ἀνακοίνωση

Η Ιερά Μητρόπολη αφιερώνει μία Κυριακή του καλοκαιριού στους αποδήμους αδελφούς μας, οι οποίοι με κάθε ευκαιριά, τους θερινούς κυρίως μήνες, και παρακινούμενοι από έντονη νοσταλγία, επισκέπτονται τα πάτρια εδάφη, προκειμένου να λάβουν δύναμη και έμπνευση για το δύσκολο έργο που επιτελούν στην ξενιτειά.

Στα πλαίσια αυτά, την Κυριακή 22 Ιουλίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, θα τελεσθή Αρχιερατική θεία Λειτουργία μετ' αρτοκλασίας υπέρ των αποδήμων Ναυπακτίων και μνημόσυνο για τους κοιμηθέντας στην ξενιτειά αδελφούς μας. Εν συνεχεία η Ιερά Μητρόπολη θα δεξιωθή τους αποδήμους στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας που βρίσκεται κάτω από τον Ιερό Ναό.

Καλούμε όλους τους αποδήμους που παραθερίζουν στην Μητροπολιτική μας περιφέρεια, να ανταποκριθούν στην πρόσκληση της Ιεράς Μητροπόλεως και να προσέλθουν την Κυριακή 22 Ιουλίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως


Κατασκηνώσεις 2007

Η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου οργανώνει για το φετινό καλοκαίρι στις κατασκήνωσεις της στον Άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου κατασκηνωτικές περιόδους για παιδιά και νέους, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Για Κορίτσια:

Για Αγόρια:

 

Κατασκηνωτικό τετραήμερο για μαθητές Λυκείου και Φοιτητές [στην Ορεινή Ναυπακτία (Ι.Μ. Αμπελακιωτίσσης)]

Για Φοιτητές-Φοιτήτριες και Αποφοίτους,

Για περισσότερες πληροφορίες και για εγγραφές μπορείτε να απευθύνεσθε στην Ιερά Μητρόπολη (τηλ. 26340 – 23258, 22980, 27207) η στον Εφημέριο της Ενορίας σας.

 

***

 

Τις ευθύνες της τουρκικής κυβέρνησης έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπογραμμίζει με αυστηρή επιστολή της προς τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν η συντριπτική πλειοψηφία (42 στα 50 μέλη) των μελών της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής. Τα μέλη της Επιτροπής ζητούν την διασφάλιση των δικαιωμάτων του Πατριαρχείου και κατηγορούν την Τουρκία γιατί δεν αναγνωρίζει την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου και θέλει να έχει ενεργό ρόλο στην εκλογή του Πατριάρχη. Οι Αμερικανοί βουλευτές θεωρούν επίσης αδιανόητο να είναι Τούρκος πολίτης ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας ενώ είναι ιδιαίτερα επικριτικοί ως προς την πολιτική αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των περιουσιακών στοιχείων του Φαναρίου.

***

Εορταστική ατμόσφαιρα από το παρελθόν έζησε η Θεολογική Σχολή της Χάλκης με χειροτονία διακόνου και συνάθροιση παλιών μαθητών. Ως γνωστόν οι τουρκικές Αρχές με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχουν απαγορεύσει την λειτουργία της από το 1971. Περίπου 20 απόφοιτοι της Σχολής συγκεντρώθηκαν κατά την εορτή του Αγίου Πνεύματος στη Σχολή που τους μόρφωσε και τους ανέδειξε. Κατά την διάρκεια της Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων Ιάκωβος χειροτόνησε σε διάκονο τον μοναχό Μελχισεδέκ από το Έσσεξ της Αγγλίας, θυμίζοντας στιγμές από τις ημέρες δόξας της Σχολής.

***

Η κ. Ελένη Παπακώστα, πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας, είναι η νέα Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κύριοι στόχοι της νέας Κοσμήτορος, όπως η ίδια τους οριοθέτησε, είναι η αναβάθμιση του ρόλου της Θεολογικής Σχολής στην Ακαδημαϊκή και την ελληνική Κοινότητα και η αγαστή συνεργασία των δύο Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών.

***

Με την δέουσα λαμπρότητα και με την συμμετοχή 5000 λαού και εκπροσώπων των εκκλησιαστικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, έγιναν οι διήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις και η υποδοχή τμήματος Ιερού Λειψάνου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην γενέτειρά του, το Θέρμο, πλησίον της ομώνυμης Ιεράς Μονής Μεγαδένδρου. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 2 και 3 Ιουνίου. Την σεπτή λειψανοθήκη με το Ιερό Λείψανο που θα παραμείνη μονίμως στην γενέτειρα του Αγίου μετέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος. Την ίδια μέρα τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στο Καθολικό της Μονής χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Αναστασίου και την επόμενη Όρθρος και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία Προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου.

***

Το λεύκωμα της κ. Μαρίας Αλ. Μαμασούλα «Οι δρόμοι του Πατροκοσμά στην σκλαβωμένη Ρωμιοσύνη» παρουσιάστηκε το Σάββατο 19 Μαΐου στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου. Το λεύκωμα παρουσίασε ο Σεβ Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος μαζί με τους Μητροπολίτες Άρτης κ. Ιγνάτιο, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αθανάσιο Παλιούρα. Η συγγραφεύς ταξίδευσε και επισκέφθηκε όλα τα μέρη που πέρασε ο άγιος Κοσμάς, γνώρισε, κατέγραψε και φωτογράφησε το σύνολο των Ιερών Ναών, παρεκκλησίων, εξωκκλησίων, προσκυνηταρίων που είναι αφιερωμένα στον Άγιο, και τα εξέδωσε σε ένα ογκώδες λεύκωμα των εκδόσεων Σταμούλη. Την εκδήλωση συντόνισε η συγγραφέας κ. Βησσαρία Ζορμπά - Ραμμοπούλου.

***

Προσπάθεια κοινής «ηλεκτρονικής» συνάντησης όλων των ενοριών της Ελλάδος επιχειρείται μέσω του δικτυακού τόπου www.enoriaka.gr. που ευελπιστή να χαράξη νέα πορεία στο χριστιανικό internet. Πρόκειται για μια σελίδα στην οποία κάθε ενορία θα μπορούσε να έχη την παρουσία της και να ενημερώνη τους πιστούς για τις πνευματικές ευκαιρίες, τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητές της. Χωρίς γεωγραφικές αποστάσεις και άλλα προβλήματα επικοινωνίας γίνονται γνωστές όλων των ειδών οι δραστηριότητες: κατηχητικά, ομιλίες, αγρυπνίες, πανηγύρεις κλπ.

***

Ένα νέο νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο ξεκίνησε την λειτουργία του, στην ενορία του Αγίου Χριστοφόρου, στην πολιτεία Ίμο της ανατολικής Νιγηρίας. Ο αριθμός των μαθητών του νέου σχολείου, τώρα στο ξεκίνημα του, ανέρχεται στους 110. Κάτω από δύσκολες συνθήκες Εφημέριος του Ναού π. Πέτρος και η πρεσβυτέρα του Αικατερίνη, εκπαιδευτικοί και οι δύο, ξεκίνησαν την προσπάθεια αυτή. Αίθουσες διδασκαλίας δεν υπάρχουν και προσωρινά χρησιμοποιείται ένας χώρος που τις Κυριακές λειτουργεί ως χώρος λατρείας.

***

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η πνευματικότητα όπως εμπνέεται με την πίστη στο Θεό είναι απαραίτητη» δηλώνει ένας από τους μεγαλύτερους καρδιοχειρουργούς της εποχής μας ο Μαγκντί Γιακούμπ. Ο ίδιος έχει ταχθεί εναντίον της ευθανασίας και της κλωνοποίησης ενώ συνεχίζει να χειρουργή εθελοντικά παιδιά σε χώρες του τρίτου κόσμου. Για τον σκοπό αυτό έχει ιδρύσει την ΜΚΟ «Αλυσίδα της Ελπίδας».

***

Τις απόψεις τους περί θρησκείας κλήθηκαν να εκφράσουν οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές στην Γαλλία οι οποίες καταγράφηκαν επίσημα και δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα LE FIGARO. Είναι γνωστό ότι η Γαλλία είναι ένα λαϊκό – κοσμικό κράτος και ισχύει το σχήμα χωρισμού Εκκλησίας και Κράτους. Ωστόσο το θέμα θρησκεία απασχολεί την κοινωνία και τον ανθρωπο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ