Γράφτηκε στις .

Εἰδήσεις - Κυριακή των Αποδήμων - Θερινή φοιτητική ημερίδα

Κυριακή των Αποδήμων

Η Κυριακή 22 Ιουλίου ήταν φέτος αφιερωμένη από την Ιερά Μητρόπολη στους αποδήμους Ναυπακτίους. Στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου πραγματοποιήθηκε αρχιερατική θεία Λειτουργία με αρτοκλασία υπέρ υγείας των Αποδήμων και μνημόσυνο για τους κοιμηθέντας στην αλλοδαπή.

Ο Σεβασμιώτατος στο τέλος της θείας Λειτουργίας μίλησε για τους Αποδήμους, έναντι των οποίων η Ιερά Μητρόπολη πράττει το καθήκον της. Μίλησε για τους Έλληνες που πήγαν πτωχοί στο εξωτερικό και εκεί με κόπο πολύ, με εξυπνάδα, με τις ικανότητές τους και με την βοήθεια του Θεού απέκτησαν περιουσίες και έπειτα βοήθησαν πολύ την πατρίδα που πάντα αγαπούσαν. Και εμείς, είπε ο Σεβασμιώτατος, εδώ στην πατρίδα ζητούμε να συνεχίσουν την παράδοση των ευεργετών. Τόνισε επίσης ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχη αγάπη μεταξύ όσων παρέμειναν εδώ στην πατρίδα και των αποδήμων.

Στην πρόσκληση της Ιεράς Μητροπόλεως ανταποκρίθηκαν και εκκλησιάσθηκαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό πολιτικές αρχές, εκπρόσωποι Ελληνοαμερικανικών Συλλόγων, ο Ιερέας π. Κωνσταντίνος Τσίγκας, και απόδημοι από το εξωτερικό και άλλες πόλεις της Ελλάδος.

Μίλησαν ο εκπρόσωπος του Νομάρχη, ο Δήμαρχος Ναυπάκτου, ο οποίος μίλησε για την επικοινωνία που έχει με όλους τους συλλόγους αποδήμων, ο Δήμαρχος Πυλλήνης, ο οποίος ανεφέρθηκε στην εμπειρία του από το εξωτερικό και την ζωή των αποδήμων σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα, ο Δήμαρχος Αντιρρίου, ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Συνδέσμου κ. Χρήστος Βλαχόπουλος, ο Πρόεδρος του Ελληνοαυστραλιακού Συνδέσμου, ο οποίος σημείωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι λόγω της διαφοράς εποχών με το νότιο ημισφαίριο δεν μπορούν τα παιδιά τους να επισκεφθούν την πατρίδα, ο κ. Παπαϊωάννου βετεράνο των πατριδοτοπικών κινημάτων στο εξωτερικό, ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο, μεταξύ των άλλων, και για το ότι έχει κάνει γνωστή την Ναύπακτο και τον Άγιο Βλάσιο σε όλο τον κόσμο, αφού και στην Βενεζουέλα που πήγε βρήκε βιβλία του μεταφρασμένα στα ισπανικά.

Όλοι οι ομιλητές ευχαρίστησαν την Ιερά Μητρόπολη και τον Σεβασμιώτατο προσωπικά για το ενδιαφέρον του και για την διοργάνωση της Κυριακής των Αποδήμων.

Θ.Κ.

 
Οσία Ολυμπιάδα

Πραγματοποιήθηκε και φέτος από τις 11 έως τις 23 Ιουλίου στις κατασκηνώσεις της Μητροπόλεώς μας στον Άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου η κατασκηνωτική περίοδος για κορίτσια Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Υπεύθυνος ιερέας ήταν ο πατήρ Γεώργιος Παπαβαρνάβας, αρχηγός η φιλόλογος Ευαγγελία Βαμβίνη και υπαρχηγός η ηθοποιός Έλενα Κοτρώνη. Στην καλή λειτουργία της κατασκήνωσης συνέβαλαν, φυσικά, πολλά ακόμη ικανά στελέχη.

Η κατασκήνωση πήρε το όνομά της από την αγία Ολυμπιάδα τη διακόνισσα, τη μαθήτρια του αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου. Η ζωή της Αγίας και οι αρετές της, ως πρότυπο ζωής με αξία διαχρονική, ήταν και ο βασικός γύρω από τον οποίο οργανώθηκαν τα θέματα, που αναπτύχθηκαν στις πρωινές συγκεντρώσεις των κατασκηνωτριών.

Τα απογεύματα στην κατασκήνωση γέμισαν με παιχνίδια ομαδικά, στα γήπεδα η επιτραπέζια, καθώς και με άλλες δημιουργικές δραστηριότητες. Οι κατασκηνώτριες έμαθαν να κολλούν χάρτινες εικόνες σε ξύλο, ζωγράφισαν με τη βοήθεια επαγγελματία ζωγράφου και έφτιαξαν κολάζ με θέμα το περιβάλλον, ενώ παρατηρητικότητα, η ομαδικότητα και η ταχύτητά τους δοκιμάστηκαν στο παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού.

Οι δώδεκα ημέρες στην κατασκήνωση κύλησαν σίγουρα για καθεμιά κατασκηνώτρια διαφορετικά. Ευχόμαστε οι αναμνήσεις από την «Αγία Ολυμπιάδα» να τις συντροφεύουν όλους τους μήνες, που βρίσκονται μπροστά μας, και να οδηγήσουν τα βήματά τους στα ίδια μέρη και το επόμενο καλοκαίρι.

Ε.Β.

Θερινή φοιτητική ημερίδα

Η φετινή θερινή φοιτητική ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 23 Ιουλίου, λίγο μετά που γράφονται αυτές οι γραμμές, στις εγκαταστάσεις των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως στο Αντίρριο.

Η Ημερίδα περιελάμβανε παράκληση στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος, κέρασμα, εισήγηση του Σεβασμιωτάτου με θέμα «Ελευθερία η ευτυχία», συζήτηση με τους φοιτητές και προσφορά δείπνου.

Η Ημερίδα είναι μια ευκαιρία για τους φοιτητές να ακούσουν τον λόγο της Εκκλησίας που είναι σε κάθε εποχή «ζων και ενεργής και τομώτερος υπέρ πάσαν μάχαιραν δίστομον» και προσεγγίζει τα προβλήματά τους με αμεσότητα, αληθινότητα, σεβασμό και αγάπη.

Α.Κ.

***

Με την ευλογία και την άδεια του Σεβασμιωτάτου και της Ιεράς Συνόδου το λείψανο του Αγίου Πολυκάρπου μεταφέρθηκε εκτός Μητροπόλεως στον ομώνυμο Ιερό Ναό του Βοτανικού, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, όπως είχαμε αναφέρει στο προηγούμενο τεύχος, και για ένα διήμερο στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Νικιάνας Λευκάδας για προσκύνημα και ευλογία των πιστών της Ενορίας. Για τους ίδιους λατρευτικούς σκοπούς το τίμιο λείψανο το μήνα Αύγουστο μεταφέρθηκε στις Ενορίες Τερψιθέας, Ελατόβρυσης και Πλατάνου της Μητροπόλεώς μας.

  ***

Την Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2007, σε μια σεμνή τελετή, απονεμήθηκαν στους αποφοίτους του 1ου Γενικού Λυκείου Ναυπάκτου τα απολυτήριά τους. Η τελετή έγινε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως. Στην τελετή ήταν παρών και μίλησε στους αποφοίτους ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, αναφερόμενος στις κρίσιμες επιλογές που θα κληθούν να κάνουν στην ζωή τους. Επίσης, λόγους αποχαιρετιστήριους και συμβουλευτικούς απηύθυνε ο διευθυντής του Σχολείου κ. Απ. Ζορμπάς. Εκ μέρους των αποφοίτων διατύπωσε ορισμένες σκέψεις και ευχαριστίες ο Γ. Καραχάλιας, που είχε τον μεγαλύτερο βαθμό πρόσβασης από τους παρόντες στην εκδήλωση αποφοίτους.

***

Με ευλάβεια, κατάνυξη και μεγάλη κοσμοσυρροή, γιόρτασε και φέτος η πολιούχος του Δήμου Πυλήνης Αγία Κυριακή, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Ιεροθέου. Πολλοί προσκυνητές έφθασαν στο χωριό της Λεπτοκαρυάς όπου είναι χτισμένο το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής μέσα στο ελατοδάσος. Το πρώτο μικρό εκκλησάκι χτίστηκε το 1819 ενώ αργότερα χτίστηκε μεγαλύτερη εκκλησία. Το 1966 ολοκληρώθηκε η τελευταία πλινθόκτιστη εκκλησία η οποία υπέστη σοβαρές ζημιές πριν από λίγα χρόνια όταν κατέρρευσε η στέγη μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις πολλές χιονοπτώσεις που είχαν σημειωθεί. Ωστόσο οι ζημιές αποκαταστάθηκαν με την οικονομική ενίσχυση των κατοίκων της περιοχής και πολλών πιστών.

***

Ο γηραιότερος άνθρωπος της Αιτωλοακαρνανίας κατάγεται από τον Παλαιόπυργο της Επαρχίας μας και ζη στην Μακρυνεία. Πρόκειται για την Μάνθα Καζανά 118 ετών που έζησε όλο τον 20ο αιώνα και ένα μέρος από τον 19ο και τώρα τον 21ο. Η ίδια πιστεύει ότι το μυστικό της μακροζωΐας της είναι η ολιγοφαγία: «Δεν τρώω πολύ και σχεδόν ποτέ κρέας και ψάρι. Λιγοφαγία σημαίνει πολυζωΐα» («Αιτωλ/νικός Τύπος»).

***

 «Ευρίσκεσθε εις την χώραν εις την οποίαν εγεννήθημεν και οικούμεν, εντός της οποίας εξελίσσεται μία κοσμογονική διεργασία προσαρμογών. Η χώρα αύτη επιθυμεί να ενταχθή εις την Ευρωπαϊκήν Ένωσιν, αλλά προς τούτο πρέπει να αποδεχθή και εφαρμόση αρχάς και ιδέας προς τας οποίας ενίοτε δεν είναι οικεία. Ο μακροχρόνιος εθισμός προς άλλους τρόπους σκέψεως και θεάσεως των πραγμάτων και των συνανθρώπων προκαλεί οπισθοδρομήσεις εις τούς βηματισμούς και δημιουργεί προβλήματα, τα οποία καλώς γνωρίζετε. Όπως γνωρίζετε και τας θετικάς απόψεις ημών εν σχέσει προς την Ευρωπαϊκήν προοπτικήν της Τουρκίας, υπό τας ισχυούσας δι ?λα τα υποψήφια κράτη προϋποθέσεις. Εις αυτάς συγκαταλέγεται, βεβαίως και η αναγνώρισις και ικανοποίησις των δικαίων αιτημάτων του Οικουμενικού τούτου Θρόνου, της Ομογενείας ημών και πασών των Μειονοτήτων, δια την αποδοχήν των οποίων είμεθα βέβαιοι ότι θα συνηγορήσετε προς τούς αρμοδίους της χώρας μας εδώ, της οποίας την ένταξιν ορθώς υποστηρίζετε, διότι τούτο, άλλωστε, επιβάλλει το υπέρτατον συμφέρον του λαού της. Όσον ταχύτερον και αρτιώτερον βεβαιωθή εμπράκτως, ότι έχει γίνει κατανοητόν τούτο, τόσον εντελεστέρα θα καταστή και η Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας» (από την προσφώνηση του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Κ. Καραμανλή, στο Φανάρι).

***

Ιδρύθηκε νέα Επισκοπή Μοζαμβίκης στην Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε. Πρώτος Επίσκοπός της εξελέγη ο θεοφιλ. Θεόφιλος Δημητρίου από την Κρήτη. Το ποίμνιο της Επισκοπής αποτελείται όχι μόνον από γηγενείς, αλλά και από πιστούς ελληνικής, ρωσσικής, βουλγαρικής και σερβικής καταγωγής. Η Υπουργός δικαιοσύνης της χώρας παρέστη στην ενθρόνιση και εξέφρασε την διάθεση της Κυβέρνησης να βοηθήση την Ορθόδοξη Εκκλησία στο έργο της.

***

Με πολλές δυσκολίες και εμπόδια περατώθηκε ο μικρός Ιερός Ναός της Αναστάσεως στην Κορέα έξω από την Σεούλ. Το οικόπεδο αγοράσθηκε το 1967, το 1982 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος, το 1998 δόθηκε η άδεια ανέγερσης, που άργησε να δοθή γιατί στην περιοχή υπάρχει στρατιωτική βάση, το ίδιο έτος έγιναν τα θυρανοίξια και μέχρι σήμερα περατώθηκε με αγιογραφίες από τις ευαγγελικές διηγήσεις για τις εμφανίσεις του Αναστάντος Χριστού, και όλες τις λεπτομέρειες.

***

Ένα νέο νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο ξεκίνησε την λειτουργία του, στην ενορία του Αγίου Χριστοφόρου, στην πολιτεία Ίμο της ανατολικής Νιγηρίας. Ο αριθμός των μαθητών του νέου σχολείου, τώρα στο ξεκίνημα του, ανέρχεται στους 110. Κάτω από δύσκολες συνθήκες Εφημέριος του Ναού π. Πέτρος και η πρεσβυτέρα του Αικατερίνη, εκπαιδευτικοί και οι δύο, ξεκίνησαν την προσπάθεια αυτή. Αίθουσες διδασκαλίας δεν υπάρχουν και προσωρινά χρησιμοποιείται ένας χώρος που τις Κυριακές λειτουργεί ως χώρος λατρείας («Πάντα τα έθνη»).

***

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η πνευματικότητα όπως εμπνέεται με την πίστη στο Θεό είναι απαραίτητη» δηλώνει ένας από τους μεγαλύτερους καρδιοχειρουργούς της εποχής μας ο Μαγκντί Γιακούμπ. Ο ίδιος έχει ταχθεί εναντίον της ευθανασίας και της κλωνοποίησης ενώ συνεχίζει να χειρουργή εθελοντικά παιδιά σε χώρες του τρίτου κόσμου. Για τον σκοπό αυτό έχει ιδρύσει την ΜΚΟ «Αλυσίδα της Ελπίδας».

***

Επιστρέφοντας από την θεία Λειτουργία άφησε την τελευταία του πνοή σε τροχαίο ατύχημα ο Ιερέας π. Σεραφείμ Agbaza της Ι. Μητροπόλεως Νιγηρίας. Ο π. Σεραφείμ ήταν πατέρας 6 παιδιών, διδάκτωρ Πανεπιστημίου και επίκουρος Καθηγητής ιστορίας. Ήταν εφημέριος σε Ενορία στα Δέλτα του Νίγηρα, περιοχή πετρελαιοπαραγωγός αλλά εξαιρετικά υποβαθμισμένη από άποψη ποιότητας ζωής. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους κατοίκους της περιοχής και ιδιαίτερα στους νέους («Πάντα τα έθνη»).

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, κατασκηνώσεις