Γράφτηκε στις .

«Ναολόγιο» της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου - Ἠρῶον Λεπτοκαρυᾶς

Συντάσσεται το «Ναολόγιο» της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η σύνταξη και έκδοση Ναολογίου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Το Ναολόγιο θα είναι ένα λεύκωμα με εκκλησιαστικά, ιστορικά, αρχιτεκτονικά και λαογραφικά στοιχεία για όλους τους Ενοριακούς Ναούς, τα εξωκκλήσια, τα παρεκκλήσια, τα ναΰδρια, προσκυνητάρια και αγιωνύμια όλης της περιφέρειας της Μητροπόλεώς μας.

Συντάσσεται το «Ναολόγιο»  της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου ΒλασίουΉδη οι Εφημέριοι των Ενοριών, σε συνεργασία με τοπικούς Συλλόγους και φιλίστορες Ενορίτες τους, έχουν συγκεντρώσει και έχουν στείλει το σχετικό υλικό, με τα στοιχεία και τις φωτογραφίες, το οποίο επεξεργάσθηκε κατά κύριο λόγο ο κ. Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος, Πρόεδρος της Εταιρείας Ναυπακτιακών Σπουδών, και τώρα επεξεργάζεται και ψηφιοποιείται από εθελοντές συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως.

Πριν εκδοθή το υλικό, θα τεθή και πάλι υπ' όψιν των κατά τόπους Εφημερίων για τυχόν διορθώσεις.

Η Ιερά Μητρόπολη προτρέπει και όσους έχουν διάφορα στοιχεία (ιστορικό υλικό - παραδόσεις – φωτογραφίες) που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην σύνταξη του Ναολογίου της να το καταθέσουν στην Ιερά Μητρόπολη.

Α.Κ.

Ἠρῶον Λεπτοκαρυᾶς

Το Ηρώον Πεσόντων Ναυπακτίας υψώνεται περήφανο και ταιριαστό με το περιβάλλον μέσα στα έλατα στην Λεπτοκαρυά κοντά στην Αγία Κυριακή. Το μνημείο κατασκευάστηκε με έξοδα του κ. Γρηγορίου Βαρελά, που αγαπά την ιστορία και την πατρίδα του, και μετά από απόφαση του Δημ. Συμβουλίου Πυλήνης. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν μετά την κυριακάτικη θεία Λειτουργία στην Αγία Κυριακή, από τον εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου, παρουσία του Δημάρχου και των αρχών. Ακολούθησε εορταστικό γεύμα.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Βαρελάς, «σκοπός η απότιση φόρου τιμής στους Λεπτοκαρίτες αγωνιστές του 1821 και στους πεσόντες από την Λεπτοκαρυά Στρατού και Αεροπορίας. Κατά την Επανάσταση του 1821 οι καταγεγραμμένοι αγωνιστές της επαρχίας ανέρχονται σε 761. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και 7 Λεπτοκαρίτες. Από το 1897 μέχρι το 1974 έχουν καταγραφή 113.526 πεσόντες του Στρατού μας. Μεταξύ αυτών 596 από την Ναυπακτία. Οι πεσόντες Έλληνες αεροπόροι από το 1908 μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 685… Η Επαρχία μας θρηνεί 12 αεροπόρους. Τέλος στο Ναυτικό έχει εντοπισθή ένας πεσών από την Ναύπακτο, αλλά η έρευνα συνεχίζεται… Δεν έχουμε δικαίωμα να παραλείψουμε κανέναν πεσόντα σε διατεταγμένη υπηρεσία, ούτε βέβαια να δημιουργήσουμε εμείς ήρωες. Σύμφωνα με τον Ψαλμό: "Εις μνημόσυνον αιώνιον έσται δίκαιος". Σεβόμαστε τους νεκρούς μας και τιμούμε τη θυσία τους και την μνήμη τους…».