Γράφτηκε στις .

Φιλολογική Εσπερίδα του Συνδέσμου Αγάπης Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου

Την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2007, στις 7 μ.μ., πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Ενοριακού Κέντρου του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου η καθιερωμένη πλέον φιλολογική-θεολογική εσπερίδα, που οργανώνει κάθε χρόνο τέτοιο καιρό ο Σύνδεσμος Αγάπης της Ενορίας. Η εσπερίδα αυτή είναι ενταγμένη μέσα στα πλαίσια του εορτασμού του πολιούχου της Ναυπάκτου αγίου Δημητρίου. Το θέμα της φετινής εσπερίδας ήταν: «Απόγνωση, απελπισία και ελπίδα στην κοσμική και την εκκλησιαστική ποίηση».

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος. Την παρακολούθησαν επίσης ο Προϊστάμενος του Ι. Ναού π. Αθανάσιος Λαουρδέκης, οι Ιεροκήρυκες π. Αντώνιος Βαζούρας και π. Καλλίνικος Γεωργάτος, ιερείς, οι εκκλησιαστικοί σύμβουλοι του Ι. Ναού, εκπρόσωποι των άλλων Συνδέσμων Αγάπης της Ναυπάκτου και πλήθος κόσμου.

Την εκδήλωση προλόγισε ο επόπτης του Συνδέσμου π. Θωμάς Βαμβίνης, ο οποίος αναφέρθηκε εν ολίγοις στην επιλογή του τίτλου και στη δομή του προγράμματος που επρόκειτο να ακολουθήση, καθώς και στα πρόσωπα που εργάσθηκαν για την ετοιμασία του. Το όλο πρόγραμμα ετοιμάσθηκε και παρουσιάσθηκε από φιλολόγους που δραστηριοποιούνται στον Σύνδεσμο Αγάπης, πλαισιωμένες από κυρίες που συμμετείχαν στην παρουσίαση.

Η έναρξη έγινε από την φιλόλογο κ. Κ. Γλαβίνου-Αργυρού, η οποία παρουσίασε την απελπισία και την απόγνωση, όπως εκφράζονται κυρίως μέσα στο ποιητικό έργο του Κ. Καρυωτάκη και του Κ. Καβάφη. Στην συνέχεια η φιλόλογος κ. Χρ. Καρανικόλα-Σχοινά παρουσίασε την διέξοδο στην ελπίδα, σε ανθρωποκεντρικά εν πολλοίς πλαίσια, μέσα από επιλεγμένα ποιήματα των ποιητών Ζ. Καρέλλη, Ν. Βρεττάκου, Κ. Παλαμά, Αγγ. Σικελιανού, Γ. Σεφέρη, Οδ. Ελύτη, και Ν. Καρούζου. Τέλος η φιλόλογος κ. Μ. Κουτούση-Σύψα αναφέρθηκε στην ελπίδα, όπως εκφράζεται μέσα σε σταχυολογημένους στίχους από τους ψαλμούς του Δαβίδ και την υμνολογία της Εκκλησίας μας, με την μορφή της μετάνοιας και της ταπείνωσης, για να φθάση ακολούθως στην εκρηκτική χαρά και την βέβαιη ελπίδα που πηγάζει από τους αναστάσιμους ύμνους. Κατάληξη και αποκορύφωμα όλων ήταν ο 16ος Ύμνος του αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου, όπου εκφράζεται η πληρότητα της χαράς και της αγάπης, οι συνέπειες της Ανάστασης και της Πεντηκοστής, με την εμπειρία της θέωσης του υμνολόγου αγίου.

Οι απαγγελίες των ποιημάτων και των ύμνων έγιναν από τις κυρίες: Ελένη Κοτρώνη, ηθοποιό, Βασιλική Παυλοχρήστου-Λαουρδέκη, δασκάλα και Ευαγγελία Κορκοντζέλου-Λαουρδέκη, τραπεζικό. Τις απαγγελίες συνόδεψε με την κιθάρα η μουσικός Ευθυμία Μόσχου.

Ο ποιητικός λόγος, οι ύμνοι, οι ωραίες απαγγελίες, η μουσική επένδυση με τους ήχους της «ζωντανής» κιθάρας συνέθεσαν ένα αποτέλεσμα υψηλής αισθητικής, που χάρηκαν και απόλαυσαν όλοι οι παρευρισκόμενοι.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, ο οποίος, αφού συνεχάρη τον Σύνδεσμο και τους Ιερείς για την ωραία γιορτή, έστρεψε την προσοχή όλων στο τελευταίο ποίημα του αγίου Συμεών, που πρέπει να μας εμπνέη όλους, αφού μέσα σ’ αυτό εκφράζεται η υπέρβαση της απόγνωσης, της απελπισίας, αλλά και του θανάτου. Στην συνάφεια αυτή αναφέρθηκε σε ένα σύγχρονο βραβευμένο ρωσικό κινηματογραφικό έργο, που παρουσιάζει την ζωή ενός «δια Χριστόν σαλού», ο οποίος στο τέλος του έργου μπαίνει μόνος του στο φέρετρο και φεύγει από τον κόσμο αυτόν. Θύμισε επίσης παρόμοιες ιστορίες αγιορειτών γεροντάδων, για να τελειώση με την προτροπή να μη χάνουν, οι Χριστιανοί, με τίποτε τον Όρθρο και την Θ. Λειτουργία της Κυριακής, γιατί εκεί αναβαπτίζονται στη χαρά και την ευφροσύνη, που εκπέμπει η Ανάσταση του Χριστού.

Κατόπιν προσφέρθηκαν σε όλους τσάι, καφές και γλυκίσματα από τις κυρίες του Συνδέσμου Αγάπης.

Χ.Κ.Σ.