Γράφτηκε στις .

Πνευματικός νόμος

Στην ζωη μας λειτουργεί αναπόφευκτα ο πνευματικός νόμος είτε στον αγώνα καθάρσεως της καρδιάς από τα πάθη, είτε κατά την διάρκεια της θεραπείας από την αμαρτία και τα πάθη, είτε κατά τον καιρό που δεχόμαστε ποικίλους πειρασμούς, είτε κατά την άσκησή μας στην απόκτηση των αγαθών που είναι δώρα Θεού. Γι αυτό κανείς θα πρέπη να έχη κατάλληλο πνευματικό οδηγό και να πορεύεται με ταπείνωση και προσευχή. Η μετάνοια είναι απαραίτητη σε αυτήν την πνευματική πορεία.

Είναι σημαντικό πως αρχίζει και πως τελειώνει το κείμενο του αγίου Μαρκου του ασκητού («περί νόμου πνευματικού»).

Αρχίζει με την βεβαιότητα ότι ο Θεός είναι η αρχή, η μεσότητα και το τέλος κάθε αγαθού. Και αυτό βιώνεται εν Χριστώ Ιησού και εν Αγίω Πνεύματι, μέσα δηλαδή, στην Εκκλησία που είναι το Σώμα του Χριστού και κοινωνία θεώσεως. Και τελειώνει με την προτροπή να εργαζόμαστε το αγαθό κατά δύναμη και «εν καιρώ του μείζονος» να μη στρεφόμαστε «επί το έλαττον».

Αυτό σημαίνει ότι η πνευματική πορεία αρχίζει από τα χαμηλά και προχωρεί συνεχώς προς τα άνω. Η πορεία αυτή γίνεται με την ενέργεια του Θεού και την δική μας συνέργεια. Και όταν καλούμαστε από τον Θεο για διάφορες αποταγές και «θανάτους», προκειμένου να ζήσουμε τις ανάλογες αναστάσεις, θα πρέπη να μη ολιγοψυχούμε προκειμένου να ανερχόμαστε ψηλά. Η πορεία προς τα πίσω, αλλά και η στάσιμη κατάσταση είναι πτώση.

Και γενικά όποιος αγνοεί και παραβαίνει τους πνευματικούς νόμους θα δοκιμασθή πολύ στην ζωη του και αυτό θα έχη συνέπειες αιώνιες.

(Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ιεροθέου, Ησυχία και Θεολογία).

ΧΩΡΙΟ