Γράφτηκε στις .

Πανήγυρη Αγίου Βλασίου και τιμητική εκδήλωση για τον π. Κωνσταντίνο Μάλαινο

Την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου πανηγύρισε η Ενορία του Αγίου Βλασίου στην ορεινή Τριχωνίδα. Το χωριό Άγιος Βλάσιος είναι έδρα Αρχιερατικής Περιφερείας της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και έδρα του Δήμου Παρακαμπυλίων. Έχει δύο συνοικίες, τον Άνω και τον Κάτω Άγιο Βλάσιο με ισάριθμους και συνώνυμους Ναούς, εκ των οποίων ο ένας –Άνω– εορτάζει στις 11 Φεβρουαρίου και ο δεύτερος –Κάτω– εορτάζει στις 17 Αυγούστου, ημέρα αναμνήσεως του θαύματος του Αγίου επί Τουρκοκρατίας.

Πανήγυρη Αγίου Βλασίου  και τιμητική εκδήλωση για τον π. Κωνσταντίνο ΜάλαινοΟι λιγοστοί κάτοικοι που έχουν απομείνει στο ορεινό χωριό, αλλά και κάτοικοι των γειτονικών χωριών, έδωσαν το «παρόν» στην Αρχιερατική θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος συμπαραστατούμενος από τους Ιεροκήρυκες π. Χριστοφόρο Μυτιλήνη, π. Καλλίνικο Γεωργάτο και π. Καλλίνικο Γεωργιάδη, τον πρ. Αρχιερατικό Επίτροπο Πρωτ. π. Κωνσταντίνο Μάλαινο, τον νυν αρχιερατικό Επίτροπο π. Βασίλειο Καρατζίνη και πολλούς Ιερείς. Λειτουργήθηκαν επίσης ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνίας κ. Ευθύμιος Σώκος, ο Δήμαρχος Παρακαμπυλίων κ. Λάμπρος Παπαθανασίου, ο Διοικητής της Αστυνομίας του Νομού κ. Γιαννόπουλος και άλλοι επίσημοι. Έψαλε ο κ. Λουκάς Σκιαδάς με χορό ιεροψαλτών.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος στο κήρυγμά του ανέλυσε τα γνωρίσματα του αγίου Βλασίου Επισκόπου Σεβαστείας, που ήταν ασκητής, επίσκοπος και μάρτυρας και έκανε ορισμένες προεκτάσεις ως προς το νόημα και το περιεχόμενο της Ιερατικής διακονίας και της διακρίσεως των ρόλων Εκκλησίας – Πολιτείας.

Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας, τιμήθηκε ο συνταξιούχος Κληρικός και πρ. Αρχιερατικός Επίτροπος Αγίου Βλασίου Πρωτοπρ. π. Κωνσταντίνος Μάλαινος, για τα 50 χρόνια προσφοράς του ως Ιερέας και τα 40 χρόνια ως Αρχιερατικός Επίτροπος.

Εκ μέρους των Ιερέων της περιοχής μίλησε ο Πρωτ. π. Ιωάννης Δένδιας. Πρώτα αναφέρθηκε στον Σεβασμιώτατο, τον οποίο ευχαρίστησε για όσα κάνει για την περιοχή και την Εκκλησία, και του προσέφερε μία εικόνα του αγίου Βλασίου με το εξής επίγραμμα-ευχή: «Ο άγιος Βλάσιος να προπορεύεται των σκέψεων, των λόγων και των πράξεών σας και να ευλογή τις επιλογές σας. Υική ευχαριστία Ιερέων περιοχής Αγίου Βλασίου». Αναφερόμενος στον π. Κωνσταντίνο τον ονόμασε «άξιον Ιερέα» και «καλό ζευγολάτη» που καλλιέργησε πνευματικά την περιοχή, «δικό μας άνθρωπο», που φρόντιζε και νοιαζόταν για όλους και αγαπήθηκε απ' όλους, τόνισε δε την αρετή της φιλοξενίας που είχαν και ο ίδιος και η Πρεσβυτέρα του κ. Βασιλική. Εκ μέρους των Ιερέων της περιοχής, για τους οποίους ήταν ο άνθρωπος που τους άκουγε και τον άκουγαν, τους καταλάβαινε και τον καταλάβαιναν, του προσέφερε μια εικόνα του αγίου Βλασίου με το επίγραμμα-ευχή: «Οι Ιερείς της περιοχής του Αγίου Βλασίου σου εύχονται ο άγιος Βλάσιος, που με ζήλο διηκόνησες 50 χρόνια, να σου χαρίζη υγεία και να προπορεύεται των βημάτων σου το υπόλοιπον της ζωής σου».

Πανήγυρη Αγίου Βλασίου  και τιμητική εκδήλωση για τον π. Κωνσταντίνο ΜάλαινοΟ Δήμαρχος Παρακαμπυλίων κ. Λάμπρος Παπαθανασίου ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο και τον κ. Νομάρχη για την παρουσία τους και τους παρεκάλεσε να έρχονται συχνά στον Άγιο Βλάσιο, γιατί οι κάτοικοι το έχουν ανάγκη. Ευχαρίστησε τον π. Κωνσταντίνο για την συνεργασία τους και ευχήθηκε στον π. Βασίλειο, νέο Αρχιερατικό Επίτροπο, για την διακονία που αναλαμβάνει.

Μίλησε επίσης ο κ. Γεώγιος Πολίτης, ως εκπρόσωπος του ποιμνίου, και αναφέρθηκε στα όσα τους προσέφερε ο π. Κωνσταντίνος.

Ο π. Κωνσταντίνος Μάλαινος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την αγάπη του και την βοήθειά του, τις Αρχές του τόπου για την άψογη συνεργασία τους, τους συνεφημερίους του, τους ιεροψάλτες και τον λαό για την ανταπόκρισή τους.

Ο Σεβασμιώτατος προσυπέγραψε τα λεγόμενα όσων μίλησαν για τον π. Κωνσταντίνο, τον ευχαρίστησε και πάλι για την προσφορά του και τόνισε την μεγάλη σημασία που είχε η αδιάλειπτη παρουσία του (στα 50 χρόνια πήρε μόνον 10 ημέρες άδεια!) για όλα αυτά τα χρόνια στον ορεινό εκείνο τόπο. Χαρακτήρισε δε τους καλούς Κληρικούς «στολίδια», τιμή και χαρά του Επισκόπου.

Τέλος, μίλησε ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Ευθύμιος Σώκος, αναφερόμενος στην τοπική εορτή, στο πρόσωπο του τιμωμένου Κληρικού και στην αξία της ορεινής κοινωνίας του Αγίου Βλασίου, που έβγαλε, όπως χαρακτηριστικά είπε, πολλούς ανθρώπους της πολιτικής, της επιστήμης, του πολιτισμού, Ιερείς και μοναχούς. Κατέληξε λέγοντας προς τον Σεβασμιώτατο, ότι αξίζει κανείς να υπηρετή έναν τέτοιον τόπο και λαό και ότι οι ίδιοι είναι υπερήφανοι και χαρούμενοι που έχουν τον κ. Ιερόθεο Ποιμενάρχη με λόγο καθαρό και ορθόδοξο που έχουν ανάγκη οι Χριστιανοί και οι πολίτες γενικότερα στις ημέρες μας.

Μέσα στην ερημιά της ορεινής κοινότητας του Αγίου Βλασίου, ήταν μια λαμπρή ημέρα τιμής, ευγνωμοσύνης και χαράς.

Α.Κ.