Γράφτηκε στις .

Ιερατική Σύναξη Μαρτίου - Διάλεξη στην Σχολή Βελλάς Ιωαννίνων

Ιερατική Σύναξη Μαρτίου

Κατά την Ιερατική Σύναξη που πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου ε.ε., ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε στους Ιερείς της Μητροπόλεώς μας δύο θέματα. Το πρώτο ήταν η καλλιέργεια ιερατικών κλήσεων. Με την ευκαιρία της εβδομάδος ιερατικών κλήσεων που έχει καθιερωθή από την Ιερά Σύνοδο, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο θέμα της καλλιέργειας του σεβασμού της αγάπης για την Ιερωσύνη, ώστε να εμπνέωνται Χριστιανοί να ακολουθούν τον δρόμο αυτό της υπηρεσίας του θυσιαστηρίου και του λαού. Επισήμανε μερικές συμπεριφορές που δρουν αρνητικά προς τον σκοπό αυτόν ζήτησε δε από τους Ιερείς να έχουν ως όραμα να αφήσουν τουλάχιστον έναν διάδοχό τους στο ιερό θυσιαστήριο, πριν λάβουν την σύνταξή τους. Το δεύτερο θέμα ήταν η παρουσίαση του Συνοδικού της Ορθοδοξίας. Ο Σεβασμιώτατος εξήγησε τι σημαίνει θεοπνευστία, τι είναι οι επευφημίες και τα αναθέματα, μίλησε για την σημασία των αγίων Πατέρων, για τα κριτήρια της ορθόδοξης πίστης και για την μεγάλη σημασία της Παραδόσεως της μεθόδου αγιασμού.


Διάλεξη στην Σχολή Βελλάς Ιωαννίνων

Την Τρίτη 18 Μαρτίου ε.ε. ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος επισκέφθηκε την Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων, κατόπιν προσκλήσεως του Διευθυντού, Αρχιμ. π. Δημητρίου Αργυρού, προκειμένου να δώση διάλεξη επάνω στα θέματα του μαθήματος Βιοηθικής, στο οποίο η συγκεκριμένη Σχολή χρησιμοποιεί ως βασικό σύγγραμμα το βιβλίο του «Βιοηθική και Βιοθεολογία».

Η διάλεξη έγινε στην Αίθουσα εκδηλώσεων της Σχολής και την παρακολούθησαν όλοι οι φοιτητές-σπουδαστές όλων των Τμημάτων και οι Καθηγητές της Σχολής, με επικεφαλής τον Διευθυντή της.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την ευγονική και ευθανασιακή νοοτροπία της εποχής μας, θίγοντας πολλά βιοηθικά ζητήματα, κυρίως την εξωσωματική γονιμοποίηση, τις κυτταρικές γονιδιακές θεραπείες και την ευθανασία, στα οποία έγιναν προεκτάσεις με την ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε. Στην συζήτηση συμμετείχαν και οι Καθηγητές, με πρώτο τον Διευθυντή π. Δημήτριο, και οι φοιτητές. Με τις ερωτήσεις τέθηκαν θέματα, όπως: –Η ποιμαντική αντιμετώπιση βιοηθικών θεμάτων και η μέθοδος διαλόγου με τους έξωθεν, –Το πότε χωρίζεται η ψυχή από το σώμα και επέρχεται ο θάνατος, –Εξωσωματική γονιμοποίηση, –Τα βλαστοκύτταρα, η παραγωγή οργάνων και οι νέες θεραπείες, –Μεταμοσχεύσεις οργάνων, κ.α., –Σχέση Πνευματικής πατρότητος και ψυχολογίας-νευρολογίας, –Η ποιμαντική της ευχής εις ψυχορραγούντα, –Η ευχή της ακολουθίας του Σαραντισμού, ενώ δεν έλειψαν και οι ερωτήσεις για θέματα ευρύτερου εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος.

Η διάλεξη μαζί με την συζήτηση κράτησε τρεις περίπου ώρες. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να ακούση και να συζητήση με τους Καθηγητές της Σχολής τα ζητήματα που τίθενται με την νέα μορφή Λειτουργίας της Σχολής ως Ανώτατης Ακαδημίας, καθώς και άλλα εκκλησιαστικά θέματα. Το μεσημέρι παρατέθηκε η κοινή τράπεζα.

Όπως και άλλη φορά έχουμε τονίσει, στην Εκκλησιαστική Ακαδημία-Σχολή Βελλάς γίνεται πολύ καλή εργασία, κυρίως στο θέμα της εμπειρικής εκκλησιαστικής, λατρευτικής και πολύπλευρης κατάρτισης των φοιτητών, υποψηφίων Κληρικών και Κληρικών που φοιτούν σε αυτή, και αυτό οφείλεται στον Διευθυντή της π. Δημήτριο Αργυρό, τους Καθηγητές, αλλά και τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Θεόκλητο, που συμπαρίσταται με κάθε τρόπο για την καλή λειτουργία της.

Α.Κ.