Γράφτηκε στις .

Κύριο θέμα: Τιμή και αναγνώριση από την Θεολογική Σχολή Αθηνών. Πανεπιστημιακή διάκριση - Αναγόρευση σε Επίτιμο Διδάκτορα

Μια μεγάλη τιμή και αναγνώριση από την Ακαδημαϊκή-Πανεπιστημιακή Κοινότητα για τον Σεβ. Μητροπολίτη μας και τους κόπους του, που έχει αντίκτυπο στην Μητρόπολή μας και την Ναύπακτο, αποτελεί η αναγόρευσή του από το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και την Σύγκλητο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε επίτιμο Διδάκτορα για το έργο και την προσφορά του στην επιστήμη της Θεολογίας.

Τιμή και αναγνώριση από την Θεολογική Σχολή Αθηνών  Πανεπιστημιακή διάκριση - Αναγόρευση σε Επίτιμο Διδάκτορα Η ομόφωνη απόφαση ελήφθη από την Γενική Συνέλευση του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της 5ης Μαρτίου ε.ε. και η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου ενέκρινε την απόφαση της Σχολής κατά την Συνεδρίαση της 17ης Απριλίου ε.ε.

Η Κοσμήτωρ της Σχολής κ. Χριστινάκη ανακοίνωσε την απόφαση του Τμήματος με την από 18-4-2008 επιστολή της που έχει ως εξής:

«Σεβασμιώτατε,

Το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στη Γενική Συνέλευσή του της 5ης Μαρτίου 2008 και ύστερα από πρόταση των Καθηγητών κ. Παναγιώτη Χριστινάκη, του Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμία Φούντα και του Επισκόπου Αβύδου κ. Κυρίλλου Κατερέλου, αποφάσισε ομόφωνα να Σας απονέμη δια της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ τον τίτλο του Επιτίμου Διδάκτορος.

Σας ενημερώνουμε ότι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών στη συνεδρίαση της 17ης Απριλίου 2008 ενέκρινε την πρόταση της Γ.Σ. του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και όρισε ως ημέρα απονομής του τίτλου την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008 και ομιλητή για την παρουσίαση του έργου Σας τον Καθηγητή κ. Παναγιώτη Χριστινάκη. Αναμένουμε από Εσάς τον τίτλο της δικής Σας ομιλίας. Για τα περαιτέρω θα Σας ενημερώσουμε.

Ασπαζόμενη την δεξιά Σας

Η Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής

Καθηγήτρια Ελένη Παπακώστα-Χριστινάκη».

Και ο Πρύτανης κ. Χρήστος Κίττας γνωστοποίησε την απόφαση της Συγκλήτου με την από 23-6-2008 επιστολή του προς τον Σεβασμιώτατο, η οποία έχει ως εξής:

«Σεβασμιότατε,

Με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνω ότι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου μας στη συνεδρίασή της 17.4.2008 αποφάσισε ομόφωνα να σας απονείμει τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με την απονομή του ύψιστου ακαδημαϊκού τίτλου που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει, επιθυμεί να τιμήσει στο πρόσωπό σας το διακεκριμένο επιστήμονα για το πλούσιο πνευματικό του έργο, καθώς και για τη μακροχρόνια προσφορά του στην Θεολογική επιστήμη, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Εκ παραλλήλου το γεγονός αυτό θα αποτελέσει μεγάλη τιμή για το Πανεπιστήμιό μας καθώς θα συμπεριληφθεί στα μέλη της Πανεπιστημιακής μας Κοινότητας μια προσωπικότητα της δικής σας αξίας και ακτινοβολίας.

Προσωπικά θα χαρώ ιδιαίτερα να σας υποδεχθώ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών την 25η Σεπτεμβρίου 2008, οπότε θα πραγματοποιηθεί η τελετή της αναγόρευσής σας.

Ο Πρύτανης

Χρήστος Ν. Κίττας».

Τιμή και αναγνώριση από την Θεολογική Σχολή Αθηνών  Πανεπιστημιακή διάκριση - Αναγόρευση σε Επίτιμο Διδάκτορα Η τελετή της αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε στην Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας, την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου ε.ε.. παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, του Σεβ. Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας κ. Κωνσταντίνου ως εκπροσώπου του Παναγ. Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, των Σεβ. Μητροπολιτών Νικαίας Αλεξίου, Πειραιώς Σεραφείμ, Λεβαδείας Γεωργίου, του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου π. Κυρίλλου Μισιακούλη, του Πανοσολ. Αρχιμ. π. Επιφανίου ως εκπροσώπου του Σεβ. Μητροπολίτου Ακαρνανίας, του Δημάρχου Ναυπάκτου κ. Αθ. Παπαθανάση, του εκπροσώπου του Δημάρχου Πυλήνης κ. Ιω. Μπουλέ, των πολιτευτών Δημητρίου Πελέκη και Ζαφειρούλας Δημαδάμα, Καθηγητών Πανεπιστημίου, Κληρικών και μοναχών της Μητροπόλεώς μας και πολλών Ναυπακτίων που μένουν στην Αθήνα η ταξίδευσαν από την Ναύπακτο για τον σκοπό αυτό.

Κατ' αρχάς προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο και τους παρόντας ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Καθηγητής Ιωάννης Καράκωστας, ο οποίος κατέληξε ως εξής:

«Εκ μέρους των Πανεπιστημιακών Αρχών, της Συγκλήτου και των Πρυτανικών Αρχών περιορίζομαι κλείνοντας να πω ότι ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος έχει όλες τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις και όλα τα προσόντα για την επάξια σημερινή πανηγυρική ανακήρυξή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών».

Η παρουσίαση του έργου του τιμωμένου έγινε από τον Καθηγητή του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας κ. Παναγιώτη Χριστινάκη, ο οποίος παρουσίασε συνοπτικά τα στοιχεία που αποδεικνύουν «πλήρως δικαιολογημένη» την απόφαση της Σχολής. Τέτοια στοιχεία είναι, πέρα από την ποιμαντική και εκκλησιαστική προσφορά του, η θεολογική παραγωγή, η επιστημονική μεθοδικότητα και έρευνα, η ποιμαντική προοπτική, η πολύπλευρη και διεθνής αναγνώρισή του κ.α. Η εισήγηση του κ. Χριστινάκη θα δημοσιευθή σε επόμενο φύλλο της Ε.Π.

Μετά την παρουσίαση, ο Πρόεδρος του Τμήματος Καθηγητής Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος Κατερέλος ανέγνωσε τα κείμενα του Ψηφίσματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος, τα οποία έχουν ως εξής:

*

«ΨΗΦΙΣΜΑ του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής

Τύχη αγαθή, πρυτανεύοντος εν τω Αθήνησιν Εθνικώ και Καποδιστριακώ Πανεπιστημίω Γεωργίου Δ. Μπαμπινιώτη, κοσμητευούσης εν τη Θεολογική Σχολή Ελένης Ν. Παπακώστα-Χριστινάκη, προεδρεύοντος εν τω Τμήματι Κοινωνικής Θεολογίας Θεοφιλεστάτου Κυρίλλου Α. Κατερέλου, έδοξεν ομοθύμως τω Τμήματι

ΙΕΡΟΘΕΟΣ Σ. ΒΛΑΧΟΣ

Ιωαννίνων γόνος και της ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου ποιμενάρχης, ανήρ βίω και έργω και πολιτεία άριστος, θεολογικής παιδείας εγκρατέστατος γενόμενος, πολλά επί μαθήσει ιδρώσας, ουκ επαύσατο κηρύττων τον λόγον της ευσεβείας εις ωφέλειαν ψυχής, πλανηθείς αργαλέας οδούς έως περάτων της γης, χρησιμώτατα περί την Ορθοδοξίαν παιδεύματα παραθέμενος ποικίλαις συγγραφαίς εις πλείστας γλώσσας μεταχθείσαις, επιστημόνως συνηγόρησε του λόγου της ευσεβείας, συμβουλίων δε και επιτροπών μετέχων επωφελώς εισηγήσατο, εγκεχειρισμένος προσέτι πολλών Μητροπόλεων φροντίδας, ζήλω και σπουδή αόκνω, φιλανθρωπίας και αγάπης έργα υπέρ γερόντων φιλοστόργως ωκοδόμησεν, τοις νέοις δε διδασκαλείον περί του τα σεμνά και θεία άσματα μελωδείν συνεστήσατο επαινέσαι τε αυτόν και επίτιμον Διδάκτορα του Τμήματος αναδείξαι, το δε Ψήφισμα τόδε εν μεμβράνη αναγράψαι και τον του Τμήματος Πρόεδρον εν τη Αιθούση τη Μεγάλη αναγνόντα και τας τιμάς ανειπόντα επιδούναι αυτώ, η αν ημέρα η αναγόρευσις γένηται, καθ’ α νενόμισται…

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας

Θεοφιλέτατος Κύριλλος Α. Κατερέλος»

*

ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΙΣ

«Επειδήπερ το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αθήνησιν Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου τον ΙΕΡΟΘΕΟΝ Σ. ΒΛΑΧΟΝ άξιον απέφηνε του επιτίμου Διδακτορικού αξιώματος, ο δε Πρύτανις τη του Τμήματος γνώμη επινεύει, δια ταύτα εγώ, Θεοφιλέστατος Κύριλλος Α. Κατερέλος, Καθηγητής της Ιστορικής-Δογματικής Θεολογίας, νυν δε του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας Πρόεδρος, χρώμενος τη δυνάμει, ην παρά των πανεπιστημιακών νόμων και του Τμήματος έχω λαβών, τον

ΙΕΡΟΘΕΟΝ Σ. ΒΛΑΧΟΝ

επίτιμον Διδάκτορα του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αθήνησιν Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου δημοσία αναγορεύω και πάσας τας προνομίας τας τω πανεπιστημιακώ τούτω αξιώματι παρεπομένας απονέμω…

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας

Θεοφιλέστατος Κύριλλος Α. Κατερέλος».

*

ΔΙΠΛΩΜΑ

«Πρυτανεύοντος εν τω Αθήνησιν Εθνικώ και Καποδιστριακώ Πανεπιστημίω Χρήστου Ν. Κίττα, Καθηγητού της Ιστολογίας και Εμβρυολογίας, Κοσμητευούσης εν τη Θεολογική Σχολή Ελένης Ν. Παπακώστα-Χριστινάκη, Καθηγήτριας της Αρχαίας Εβραϊκής Γλώσσης, Ερμηνείας της Παλαιάς Διαθήκης εκ του πρωτοτύπου και της Εβραϊκής Αρχαιολογίας, έτι δε Προεδρεύοντος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας Θεοφιλεστάτους Κυρίλλου Α. Κατερέλου, Καθηγητού της Ιστορικής, Δογματικής Θεολογίας

ΙΕΡΟΘΕΟΝ Σ. ΒΛΑΧΟΝ

Από δόγματος ομοθύμου του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής εις τους Επιτίμους Διδάκτορας ενέκρινε…

Ο Πρύτανις, Χρήστος Ν. Κίττας

Η Κοσμήτωρ, Ελένη Παπακώστα-Χριστινάκη

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας, Θεοφιλέστατος Κύριλλος Α. Κατερέλος

Ο Προϊστάμενος της Γραμματείας, Παναγιώτης Ιω. Κόντος».

*

Ακολούθησε η περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο της Σχολής από την Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Καθηγήτρια κ. Ελένη Χριστινάκη-Παπακώστα.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος εκφώνησε θεολογική ομιλία, η οποία είχε ως θέμα «Τα εκατόν πεντήκοντα κεφάλαια του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά». Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους παρισταμένους και ανέπτυξε το θέμα του προσφέροντας πρωτότυπα στοιχεία. Η περίληση της εισηγήσεως του Σεβασμιωτάτου θα δημοσιευθή επίσης σε επόμενο φύλλο της Ε.Π.

Μετά την εκδήλωση ο Σύλλογος των Καθηγητών της Τμήματος Ποιμαντικής Θεολογίας προσέφερε τιμητικό δείπνο στον Σεβασμιώτατο, στο οποίο παρεκάθησαν η Κοσμήτωρ, οι Πρόεδροι των δύο Τμημάτων και Καθηγητές του Τμήματος της Θεολογικής Σχολής.

Να υπενθυμίσουμε ότι η απονομή του τίτλου του Επιτίμου Διδάκτορος της Θεολογικής Σχολής είναι μεν τιμητική, αλλά έχει και ουσιαστικό περιεχόμενο, αφού έγινε διότι το Πανεπιστήμιο ανεγνώρισε τον Σεβασμιώτατο ως τον «διακεκριμένο επιστήμονα», «για το πλούσιο πνευματικό του έργο, καθώς και για την μακροχρόνια προσφορά του στην Θεολογική επιστήμη, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό» και την θεολογική και ποιμαντική παρουσία του στην Εκκλησία.

Πρόκειται για μια σημαντική διάκριση για τον Μητροπολίτη και την Μητρόπολή μας. Όλοι όσοι παρευρέθησαν στην τελετή, και όσοι δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν αλλά ήσαν νοητώς παρόντες, χαρήκαμε και νοιώσαμε δική μας την τιμή και την αναγνώριση, η οποία, όπως είπε και ο Σεβασμιώτατος, ανάγεται στην Εκκλησία, ιδιαίτερα στην Τοπική μας Εκκλησία της Ναυπάκτου.

Α.Κ.

ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ