Γράφτηκε στις .

Εἰδήσεις Ἰανουαρίου 2009

Βασιλόπιτες

Κατά τον μήνα Ιανουάριο, εκτός από την Βασιλόπιττα των συνεργατών της Μητροπόλεως, των Συνδέσμων Αγάπης των Ενοριών και των εκδηλώσεων που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη, ο Σεβασμιώτατος κλήθηκε και έκοψε την Βασιλόπιττα των Ναυπακτίων Αθηνών, της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας μαζί με τον Σεβ. Ακαρνανίας κ. Κοσμά, του Δήμου Ναυπάκτου, του 3ου Γυμνασίου Ναυπάκτου, των Εκπαιδευτηρίων «Πάνου», του Συλλόγου Φίλων της Ιεράς Μονής Αμπελακιωτίσσης, της 22ας Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, του Κέντρου Υγείας, του Κ.Α.Π.Η., του Ερυθρού Σταυρού Ναυπάκτου, της Μικτής Χορωδίας, του Συλλόγου Ηπειρωτών Ναυπακτίας και Δωρίδος, του Ραδιοτηλεοπτικού Σταθμού «Lepanto», της Σχολής Ξένων Γλωσσών Κυτέα, των Εταιρειών «Γέφυρα Λειτουργία» και «Γέφυρα Α.Ε.» κ.α. Σε άλλες περιπτώσεις που δεν μπόρεσε να παραστή αυτοπροσώπως, απέστειλε εκπρόσωπό του.

Με την ευκαιρία της Ακολουθίας αυτής, ο Σεβασμιώτατος εκφωνεί τον κατάλληλο λόγο, δίδει τις ευχές του και προσφέρει κάποιο δώρο-ευλογία. Έτσι, π.χ., στην κοπή της Βασιλόπιττας της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας μίλησε για την ελευθερία και την δικαιοσύνη, συνδέοντάς τας και με τον λαό της Παλαιστίνης που δοκιμάζεται σκληρά. Στο 3ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου μίλησε για τον χρόνο, που ετυμολογικά σχετίζεται με τον Κρόνο που έτρωγε τα παιδιά του, και συμβούλευσε τα παιδιά του να καταναλώνονται από τον χρόνο, αλλά να τον χρησιμοποιούν δημιουργικά, και προσέφερε ένα βιβλίο και ένα χρηματικό ποσό στον μαθητή που βρήκε το φλουρί. Στην Γέφυρα μίλησε για τον συνδυασμό ελευθερίας και αγάπης, σε αντιδιαστολή με τις έννοιες ευτυχία-τύχη και ευχήθηκε στην Γέφυρα Α.Ε. ασφάλεια (Α) και ευστάθεια (Ε), κ.ο.κ.

Επίσημο εοραστικό γεύμα στους εργάτες καθαριότητας του Δήμου Ναυπάκτου

Επίσημο εοραστικό γεύμα παρέθεσε, όπως κάθε χρόνο, η Ιερά Μητρόπολη στους εργάτες καθαριότητας του Δήμου Ναυπάκτου. Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του εξέφρασε την συμπάθειά του προς τους εργαζομένους, γιατί και ο πατέρας του ήταν νυκτοφύλακας στο Νοσοκομείο, που ανέθρεψε με δυσκολίες την οικογένειά του, και τους ευχαρίστησε γιατί χάρη στις κόπους τους η πόλη αδειάζει από τα δικά μας απορρίματα, έχει ευπρεπή και καθαρή εμφάνιση και διατηρείται σε μια σωστή υγιεινή κατάσταση. Μίλησαν δύο εκ των συνδαιτημόνων εργατών, ο πρόεδρος του Σωματείου τους και ένας εργάτης, οι οποίοι ευχαρίστησαν τον Μητροπολίτη για την τιμή και το ενδιαφέρον. Παρακάθισαν 40 εργάτες, στους οποίους ο Σεβασμιώτατος έδωσε και από ένα χρηματικό ποσό ως δώρο και έκφραση αγάπης.

***

Το διαρρεύσαν διάστημα ο Σεβασμιώτατος πραγματοποίησε, ανάμεσα στα άλλα, και τις εξής επισκέψεις εκτός Ιεράς Μητροπόλεως:

Στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς, προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου κ. Σεραφείμ, όπου χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό του Αγίου Νικολάου, προεξήρχε της θείας Λειτουργίας, εκφώνησε τον θείο λόγο τόσο στον εσπερινό, όσο και στην θεία Λειτουργία και συμμετείχε στην λιτάνευση της εικόνας στο μεγάλο λιμάνι. Ο Σεβασμιώτατος Πειραιώς πληθωρικός και θαρραλέος στον λόγο και φιλόξενος.

Στην Ιερά Μητρόπολη Καρυστίας και Σκύρου, για να συμμετάσχη στην τιμητική εκδήλωση για την επέτειο 40 ετών αρχιερατείας του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Σεραφείμ. Στην εκδήλωση εκφράσθηκε η μεγάλη εκτίμηση και η υιϊκή αγάπη των Χριστιανών της Μητροπόλεως Καρυστίας για τον Ποιμενάρχη τους και υπογραμμίσθηκε από τους εισηγητές –Ιερείς και Καθηγητές– το λειτουργικό του ήθος και οι σημαντικές παρεμβάσεις του για την λύση και πολλών κοινωνικών προβημάτων. Αξιοσημείωτη και η παρουσία όλων των Αρχών της Κύμης και του Νομού Ευβοίας, που εξέφρασαν τον σεβασμό τους στο πρόσωπο του Μητροπολίτου τους και τις ευχαριστίες τους για την αγαστή συνεργασία.

Στο Ινστιτούτο Παστέρ του Διαγνωστικού Θεραπευτικού Χειρουργικού Κέντρου «Ευρωκλινική Αθηνών», όπου συμμετείχε στην 3η Νοσηλευτική Ημερίδα που διοργάνωσε ο Εθνικός Σύνδεσμος Νοσηλευτών Ελλάδος – Τομέας Ογκολογικής Νοσηλευτικής με την πιστοποίηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νοσηλευτών Ογκολογίας (European Oncology Nursing Society) με γενικό θέμα «Η υποστηρικτική φροντίδα στην νοσηλευτική ογκολογία». Οι εισηγήσεις γίνονταν στα ελληνικά η στα αγγλικά από Ιατρούς Καθηγητές Πανεπιστημίου, Διευθυντές Νοσοκομείων και Κλινικών, Ψυχολόγους, Νοσηλευτές και Νοσηλεύτριες. Ο Σεβασμιώτατος συμμετείχε αναπτύσσοντας το θέμα «Πνευματικές αναζητήσεις ασθενών με καρκίνο», το οποίο θα δημοσιεύσουμε στην Ε.Π. με την πρώτη ευκαιρία.

Στην Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου κατόπιν ποσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου κ. Χρυσοστόμου, για να συμμετάσχη στις εορταστικές εκδηλώσεις του Αγίου Διονυσίου, των οποίων εφέτος προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος εκφώνησε εμπνευσμένο κήρυγμα με καίριες διακριτικές προεκτάσεις στην τότε εκκλησιαστική και κοινωνική επικαιρότητα. Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον εσπερινό και στην παράκληση στον Άγιο την κυριώνυμο ημέρα, κηρύσσοντας τον θείο λόγο και εκπέμποντας την ειδική ευχή ενώπιον της λάρνακος του Αγίου. Επτανησιακή και αρχοντική όπως πάντα ήταν και η φιλοξενία του Σεβασμιωτάτου κ. Χρυσοστόμου.

Στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, απ' όπου δημοσιεύεται εκτεταμένη αναφορά στην σελ. 4 του παρόντος.

***

Την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ίμβρο, επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, με την ευκαιρία των ονομαστηρίων του Μητροπολίτου Ίμβρου και Τενέδου Κυρίλλου. Ο Πατριάρχης επήνεσε σε ομιλία του το πολύπλευρο έργο του Ποιμενάρχου της νήσου, ως πνοή νέου ανέμου στα δυό νησιά και αναφέρθηκε στο μαρτυρικό νησί της Ίμβρου,… κάνοντας λόγο για ξωκκλήσια που "εβεβήλωσαν ο χρόνος και η ασέβεια ορισμένων ανθρώπων". Κατά την ολιγοήμερη παραμονή του στην Ίμβρο, ο Παναγ. κ. Βαρθολομαίος "όργωσε" το νησί, περιδιαβαίνοντας τις κατάσπαρτες από εξωκκλήσια πεδιάδες, λαγκάδια και λόφους του νησιού, όπου άναψε τα καντήλια τους και προσευχήθηκε. Χοροστάτησε σε θεία Λειτουργία στο χωριό του, τους Αγίους Θεοδώρους, στον Ι. Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου έχει βαπτισθή. Χοροστάτησε και σε εσπερινό που τελέσθηκε στο πρόσφατα ανακαινισμένο ξωκκλήσι της Αγίας Αναστασίας, όπου έγιναν και τα θυρανοίξια του. (ΑΠΕ).

***

«Θα ήθελα και εγώ να παρακαλέσω σαν πνευματικός πατέρας, σαν πνευματικός αδελφός, αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι παρασύρθηκαν σε αυτή την πράξη, την ενέργεια, να κάνουν μια υπέρβαση και να αφήσουν τον κ. Παναγόπουλο να επιστρέψη στο σπίτι του και πιστεύω ότι αν έτσι ενεργήσουν την χαρά θα την νοιώσουν περισσότερο αυτοί από όλους εμάς… Το μήνυμά μου είναι οι άνθρωποι αυτοί να αρθούν πάνω από τις περιστάσεις που τους έσπρωξαν σε αυτή την ενέργεια. Τους εκλιπαρώ να αφήσουν τον άνθρωπο να επιστρέψη στο σπίτι του… Η συγχώρεση πάντα θα υπάρχη, όταν υπάρχη μετάνοια και από την μετάνοια δεν υπάρχει κανένα μεγαλύτερο δώρο στην ζωή των ανθρώπων». Από την έκκληση που απηύθυνε ο Μακαρ. Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος προς τους απαγωγείς του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου για να τον αφήσουν ελεύθερο, σε συνέντευξή του στην ΕΤ-3 και στον δημοσιογράφο Γ. Φερέτη.

«Κατ' αρχάς, θέλω να ευχαριστήσω τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο. Έκανε μια δήλωση που με συγκίνησε πάρα πολύ και την χρειαζόμουν την στιγμή που την έκανε. Τον ευχαριστώ γι' αυτό...». Οι πρώτες δηλώσεις του κ. Παναγόπουλου μετά την απελευθέρωσή του.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ