Γεγονότα καὶ Σχόλια: Θυσία και αγάπη - Μεταμόσχευση αναμνήσεων - Ο ρατσισμός των αναπτυγμένων χωρών

Θυσία και αγάπη

Η αγάπη έχει σαν κορυφαία εκδήλωσή της την θυσία. Η θυσία όμως υπάρχει ενδεχόμενο να μην προέρχεται από την ανιδιοτελή αγάπη, αλλά από την πίστη σε ανυπόστατες ιδέες ή ακόμη από τον αγώνα για επιβίωση και ελευθερία, όπως τον συναντούμε σε διάφορα απελευθερωτικά κινήματα. Εκεί η θυσία συνδέεται πολλές φορές με την οργή και το μίσος. Ας θυμηθούμε τους καμικάζι ή τους κομάντος αυτοκτονίας, που θυσιάζουν μαζί με τον εαυτό τους πολλά αθώα θύματα, προκειμένου να πλήξουν τον μισητό εχθρό ή δυνάστη.

Ο απόστολος Παύλος το ξεκαθάρισε: “εάν παραδώ το σώμα μου ίνα καυθήσομαι, αγάπην δε μη έχω, ουδέν ωφελούμε”. Η θυσία έχει αξία όταν είναι απαύγασμα της πίστης και της αγάπης· όταν είναι καρπός της χάριτος του Θεού, που ενισχύει την ψυχή και το σώμα, ώστε να αντέχουν τα μαρτύρια για την αγάπη του Θεού.

Αυτές οι διευκρινίσεις γίνονται, γιατί στον καιρό μας εκφράζονται ποικίλες απόψεις πάνω στα θέματα αυτά και μάλιστα από ανθρώπους που αγαπούν πραγματικά την Ελλάδα. Άλλο όμως είναι η θυσία για την πατρίδα και άλλο το μαρτύριο που συνδέεται με την μαρτυρία της πιστεως.

Μεταμόσχευση αναμνήσεων

Η επιστήμη έχει προχωρήση σε τέτοιο βαθμό που αρχίζει να προκαλή τον φόβο. Όχι γιατί αυξάνεται η γνώση την οποία εκμεταλλεύεται με θαυμαστό τρόπο η τεχνική, αλλά γιατί η χρήση της απαιτεί μεγάλη ευαισθησία και υπευθυνότητα από τους ισχυρούς της γης. Το παρελθόν της ανθρωπότητας έχει πικρή πείρα από την καταστροφική χρήση της επιστήμης.

Στις μέρες μας οι πιο θαυμαστές πρόοδοι επιτεύχθηκαν στον χώρο της βιολογίας και γενετικής, καθώς και στη έρευνα της λειτουργίας του εγκεφάλου. Πρόσφατα ερευνητής σε συνέντευξή του στη εφημερίδα “Το Βήμα” μίλησε για εργασίες πάνω σε μοσχεύματα μνήμης. Συγκεκριμένα είπε: “Σήμερα, μπορούμε να μεταμοσχεύσουμε καινούργιες αναμνήσεις σε κάποιον άνθρωπο, χωρίς να τον έχουμε προειδοποιήσει ή να έχει συναίσθηση αυτού που του συμβαίνει. Και, το κυριότερο, οι καινούργιες αναμνήσεις είναι απολύτως πειστικές σαν να ήταν αυθεντικές”.

Φαντασθείτε στο μέλλον να γίνονται χειρουργικές επεμβάσεις για να αλλάζουν αναμνήσεις. Αυτό βέβαια θα ισχύη γι’ αυτούς που δεν έχουν ελπίδα σε ένα αιώνιο μέλλον, αλλά ζουν με τις φαντασίες του παρελθόντος.

Ο ρατσισμός των αναπτυγμένων χωρών

Η Αυστρία, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Τσεχοσλοβακία και η Σουηδία, χώρες που καυχόνται για την δημοκρατία και την πρόοδό τους, που κάποιες από αυτές τις είχαμε πρότυπο πολιτισμού και κοινωνικής δικαιοσύνης, αποκαλύφθηκε ότι εφάρμοζαν την πολιτική της ευγονικής - χιλτερική πολιτική - πριν αλλά και μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Έτσι στείρωσαν χιλιάδες γυναίκες και άνδρες προκειμένου να διατηρήσουν την καθαρότητα της φυλής, αλλά και να περιορίσουν τις δαπάνες του κράτους πρόνοιας, που οι γεννήσεις παιδιών με ειδικές ανάγκες θα προκαλούσαν.

Αυτός είναι ο θαυμαστός κόσμος της “κοινωνικής” και επιστημονικής προόδου, με την δυνατή λογική και την κρύα καρδιά.

π.Θ.Α.Β.

Ετικέτες: ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ