Γεγονότα καὶ Σχόλια: Κίνητρο απόδοσης - Αιρετικό ενδιαφέρον για την οικογένεια

Κίνητρο απόδοσης

Η πολιτεία αρνήθηκε στον εφημεριακό Κλήρο το “κίνητρο απόδοσης”, που προβλέπει το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Αν στηριχθούμε στην ονομασία αυτού του επιδόματος και σκεφθούμε το γεγονός με αφελή λογική, η άρνηση της πολιτείας μπορεί να δεχθή δύο εξηγήσεις: ή η πολιτεία αισθάνεται ότι οι Κληρικοί δεν έχουν ανάγκη από “κίνητρο” για να “αποδώσουν” ή ότι δεν θέλει η πολιτεία οι Ιερείς να “αποδίδουν”, οπότε τους στερεί κάθε κίνητρο. Είναι, βέβαια, γνωστό, ότι η ονομασία κάποιου επιδόματος εκφράζει συνήθως την πρόφαση που επινοείται προκειμένου να δοθή κάποια παροχή στους εργαζομένους. Στην προκειμένη περίπτωση η πολιτεία με την αρνητική απόφασή της δείχνει ότι της είναι αδιάφορη η διακονία των Κληρικών μέσα στην ελληνική κοινωνία, ενώ γνωρίζει πολύ καλά τον σημαντικό ρόλο που παίζει η Εκκλησία σε πολλούς τομείς του εθνικού μας βίου. Δεν έχει γίνει ίσως αντιληπτό ότι και στις μέρες μας, παρά τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν, η Εκκλησία με την διακονία των Κληρικών της αποτελεί τον ιστό του έθνους μας. Είναι γεγονός, βέβαια, ότι οι Κληρικοί δεν έχουν ανάγκη από χρηματικό κίνητρο για να “αποδώσουν”. Είναι όμως εξίσου γεγονός ότι επιτελούν με πιο πολλές δυνάμεις και απερίσπαστοι το έργο τους, όταν δεν βασανίζονται από πιεστικά οικονομικά προβλήματα.

Αιρετικό ενδιαφέρον για την οικογένεια

Τα τελευταία χρόνια αυξάνουν οι φωνές που εκφράζουν ανησυχία για το μέλλον της οικογένειας και το μέλλον των παιδιών, τα οποία μεγαλώνουν σε ένα κόσμο τελείως διαφορετικό από τον κόσμο των προηγουμένων γενεών. Με τα θέματα αυτά ασχολείται πολύ η ψυχολογία, αλλά όμως αποτελούν και ένα από τα βασικά ποιμαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία. Πολλές φορές οι Ορθόδοξοι, που διαθέτουμε ένα πολύ καλό θεραπευτικό σύστημα, καταφεύγουμε ή από άγνοια ή από μόδα σε ψυχολογικές αναλύσεις και αντιμετωπίσεις χωρίς να τις προσαρμόζουμε στο πνεύμα της ορθόδοξης θεολογίας και ποιμαντικής. Αυτό στο χώρο της εκκλησιαστικής ποιμαντικής αποτελεί μια αιρετική τακτική.

Δεν υπάρχουν, όμως, μόνο αιρετικές τακτικές - λόγω ψυχολογίας - στο χώρο της Ορθοδοξίας, αλλά και εισβολή της αιρέσεως σε Ορθόδοξες οικογένειες με προκάλυμμα την ψυχολογική στήριξη των ανδρογύνων. Αυτό μας έδειξαν οι Ιεχωβάδες, οι οποίοι μιλώντας με ψυχολογική γλώσσα για τα προβλήματα της οικογένειας και την αγωγή των παιδιών, επιδιώκουν να έλθουν σε επικοινωνία με τους Ορθοδόξους.

Τις τελευταίες μέρες έφθασε στα χέρια μας έντυπο υλικό των Ιεχωβάδων, που δεν μιλά για την αιρετική πίστη τους, αλλά για “τό μυστικό της οικογενειακής ευτυχίας”, για το “πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά μας να ευημερήσουν”, που συνοδεύονται με πρόσκληση για την παρακολούθηση διαλέξεων και μαθημάτων με σχετικά θέματα. Είναι και αυτός ένας τρόπος - λίγο αδέξιος - να προσελκύσουν οπαδούς. Η πίστη τους ταυτίζεται με τα συμφέροντα της εταιρείας τους, γι’ αυτό δεν θεραπεύει. Για να μιλήσουν, λοιπόν, μια γλώσσα που να αγγίζη τον λαό διάλεξαν την γλώσσα της ψυχολογίας.

Εφιστούμε την προσοχή των Ορθοδόξων Χριστιανών στην νέα δόλια εξόρμηση των Ιεχωβάδων. Δεν ενδιαφέρονται για τον γάμο και την αγωγή των παιδιών· αυτό είναι πρόσχημα. Θέλουν να αυξήσουν τα μέλη της φυλλαδικής εταιρείας “Σκοπιά”.

π.Θ.Α.Β.

Ετικέτες: ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ