Διαμαρτυρία για το νέο μισθολόγιο

 

Στο περιθώριο του Δευτέρου Ιερατικού Συνεδρίου της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, οι Ιερείς συζήτησαν μεταξύ τους και με τον Σεβ. Μητροπολίτη το νέο μισθολόγιο, στο οποίο γίνεται άδικη μεταχείρηση του ιερού Κλήρου, από τον οποίο έχει αφαιρεθή το κίνητρο απόδοσης. Αποφασίσθηκε, λοιπόν, να συνταχθή ψήφισμα διαμαρτυρίας και να υπογραφή από όλους τους Κληρικούς που ήταν παρόντες στο συνέδριο.

Το κείμενο του ψηφίσματος είναι το ακόλουθο:

“Στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου τρ. έτους, οι Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου πραγματοποιήσαμε διήμερο Ιερατικό Συνέδριο υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Ιεροθέου.

Κατά την διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου ασχοληθήκαμε με λειτουργικά και ποιμαντικά θέματα με απώτερο σκοπό την καλύτερη διαποίμανση του λαού και την προσφορά αποτελεσματικής βοήθειας στα πολυποίκιλα προβλήματα που τον απασχολούν, δεδομένου ότι έχουμε το μεγάλο προνόμιο να ζούμε πολύ κοντά με τον λαό των δυσπροσίτων περιοχών της επαρχίας μας.

Παρεμπιπτόντως κατά την διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου έγινε αναφορά στην πρόσφατη ένταξη των Κληρικών στο ενιαίο μισθολόγιο και καταλήξαμε, μετά από συζήτηση στο εξής ομόφωνο ψήφισμα:

Με την ένταξη των Κληρικών στο ενιαίο μισθολόγιο αναμέναμε και την ουσιαστική μισθολογική αναβάθμιση των Κληρικών. Δυστυχώς όμως αφαιρέθηκε από τους Κληρικούς το λεγόμενο “κίνητρο απόδοσης”, με αποτέλεσμα να εκμηδενισθή σχεδόν κάθε ουσιαστικό οικονομικό όφελος και να δημιουργηθή έτσι άδικη μεταχείριση των Κληρικών.

Μάς προβλημάτισε πολύ αυτό το γεγονός, διότι δείχνει ότι αγνοείται από τους υπευθύνους της πολιτείας το τεράστιο πνευματικό, πολιτιστικό, κοινωνικό έργο το οποίο επιτελούμε στις επαρχίες μας.

Ζούμε, εργαζόμαστε και αγωνιζόμαστε για το καλό της κοινωνίας στην ορεινή, εγκαταλειμμένη και φθίνουσα περιοχή της Ναυπακτίας του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Τις περισσότερες φορές είμαστε αναγκασμένοι να ταξιδεύουμε με δικά μας έξοδα για να εξυπηρετήσουμε τρία και τέσσερα χωριά, με ηλικιωμένους κατοίκους, φροντίζοντας για τις υλικές και πνευματικές τους ανάγκες. Και ταλαιπωρούμεθα χωρίς καμμιά αναγνώριση των μεγάλων μας κόπων, στις δυσπρόσιτες κοινότητες με το προβληματικό, ελλειπέστατο και ακατάλληλο δίκτυο της Επαρχίας μας και χωρίς κανένα από τα λεγόμενα “τυχερά” τα οποία απολαμβάνουν άλλοι υπάλληλοι του Κράτους σε όλους τους τομείς.

Με το Ψήφισμά μας αυτό εκφράζουμε την βαθύτατη θλίψη μας, προς πάντα αρμόδιο, ο οποίος είχε την ατυχή έμπνευση να αδικήση τους πτωχούς Ιερείς των ορεινών περιοχών της πατρίδος μας και διαμαρτυρόμαστε για την άνιση και άδικη αυτή μεταχείριση και παρακαλούμε θερμά τον εξοχώτατο Υπουργό Οικονομικών και τους λοιπούς αρμόδιους να επέμβουν ώστε να δοθή και σε μας τους Κληρικούς το “κίνητρο απόδοσης” του ενιαίου μισθολογίου”.

Ακολουθούν οι υπογραφές.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας απέστειλε το Ψήφισμα στην Ιερά Σύνοδο με την παράκληση “εν τοις πλαισίοις της αγάπης και του ενδιαφέροντος Αυτής προς τον εφημεριακόν Κλήρον, προβή εις τας ενδεδειγμένας ενεργείας, δια την διόρθωσιν της προσγενομένης αδικίας”.