Γράφτηκε στις .

Προσφώνηση ἀπὸ τὸν Πρύτανη τοῦ Πανεπιστημίου Ἰωαννίνων, Καθηγητὴ κ. Γεώργιο Δ. Καψάλη

Προσφώνηση ἀπὸ τὸν Πρύτανη τοῦ Πανεπιστημίου Ἰωαννίνων, Καθηγητὴ κ. Γεώργιο Δ. ΚαψάληΜακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, μας τιμά εξόχως η λαμπρή παρουσία σας στην αποψινή εκδήλωση.
Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Ιωαννίνων, εκπρόσωπε της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως Οικουμενικού Πατριάρχου Κυρίου Βαρθολομαίου
Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Άρτης
Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη  Καστορίας
Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας
Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Πατρών    
Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας
Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Νικοπολέως και Πρεβέζης
Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Κεφαλληνίας
Κύριε Γενικέ Πρόξενε της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές
Κύριε Περιφερειάρχη Ηπείρου
Κύριε Δήμαρχε Ιωαννίνων
Κύριε Δήμαρχε Έδεσσας
Κύριε Δήμαρχε Ηγουμενίτσας  
Κύριε Δήμαρχε Ζίτσας
Κύριε Δήμαρχε Κόνιτσας
Κύριε Δήμαρχε Μετσόβου
Κύριε Δήμαρχε Πωγωνίου
Κύριοι Εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών
Αγαπητά Μέλη του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  
Κύριοι Αναπληρωτές Πρύτανη
Αγαπητά Μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Κυρία Κοσμήτορ της Σχολής Επιστημών Υγείας
Κύριε Πρόεδρε του Τμήματος Ιατρικής
Κυρίες και Κύριοι Κοσμήτορες και Πρόεδροι των Σχολών και των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Κύριε Διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων  
Κύριοι πρώην Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Κυρία, εκπρόσωπε του ΤΕΙ Πατρών
Κύριε Πρόεδρε της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών  
Κυρίες και Κύριοι,
Αγαπητοί φοιτητές

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, κ. Ιερόθεε!

Εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών και του συνόλου της  Πανεπιστημιακής Κοινότητας, σας καλωσορίζω εγκάρδια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Η αποψινή αναγόρευσή σας σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συνιστά μία πράξη αναγνώρισης του πολυσήμαντου πνευματικού και θεολογικού σας έργου και της πολύπλευρης συγγραφικής και κοινωνικής προσφοράς σας.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, παραμένοντας πιστό στις βασικές αρχές της επιστημονικής έρευνας και διδασκαλίας, καθώς και στις αρχές που αναφέρονται στην ανάπτυξη της δημιουργικής και κριτικής σκέψης, επιδιώκει ακαδημαϊκές και επιστημονικές συνεργασίες με σημαντικές πνευματικές προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Επιστημών.

Προσφώνηση ἀπὸ τὸν Πρύτανη τοῦ Πανεπιστημίου Ἰωαννίνων, Καθηγητὴ κ. Γεώργιο Δ. ΚαψάληΤο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει ήδη εντάξει στους κόλπους του εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο της Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας, όπως είναι ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος, καθώς και ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Σε αυτές τις προβεβλημένες και σεπτές μορφές της Εκκλησίας μας προστίθεται σήμερα επαξίως ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος. Ο κ. Ιερόθεος είναι μία εξαίρετη πνευματική μορφή της Εκκλησίας μας. Σεμνός, λιτός, γαλήνιος, πνευματικός, απλός, καθημερινός, σοφός, ενάρετος, προσηνής, με ένα τεράστιο συγγραφικό και πνευματικό έργο. Ο θεολογικός λόγος του Σεβασμιωτάτου, η γλυκύτητα και η ευγένεια της μορφής και της ψυχής του, η ανεκτικότητα και η αποδοχή που επιδεικνύει προς όλους, τον καθιστούν κοντινό, διπλανό, αδελφό του καθενός. Είναι δωρεά και πνευματικό χάρισμα ο λόγος του Σεβασμιωτάτου κ. Ιεροθέου, είναι πλούτος και ανεκτίμητο κεφάλαιο για την Ορθοδοξία και τη χριστιανική μας παράδοση. Ο λόγος της εκκλησίας και ο λόγος της επιστήμης δεν απέχουν και δεν αντιπαρατίθενται, αλλά συμπληρώνει και ενισχύει ο ένας τον άλλον, σύμφωνα με τις προσεγγίσεις που ακολουθεί ο Σεβασμιώτατος. Αυτή η συνάφεια αναδεικνύεται στο πλουσιότατο συγγραφικό έργο που έχει εκπονήσει ο τιμώμενος Ιεράρχης. Ένα έργο ευρύτατο και σημαντικότατο, αλλά και ένα έργο κτήμα σχεδόν ολόκληρης της ανθρωπότητας,  καθώς μεγάλο μέρος από αυτό έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες του κόσμου.

Θα μου επιτρέψει, μάλιστα, ο Σεβασμιώτατος να εκμυστηρευθώ σε όλους σας αυτό που με μεγάλη σεμνότητα μου ανέφερε ο ίδιος κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Ιερά Μητρόπολη της Ναυπάκτου: «Δεν τα μετέφρασα εγώ τα βιβλία μου» μου είπε, «τα μετέφρασαν μόνοι τους οι ενδιαφερόμενοι».

Εκπλήσσεται κανείς από το εύρος των βιβλίων και των μελετών του Σεβασμιωτάτου. Εντυπωσιάζεται, ωστόσο, ακόμη περισσότερο από τη χριστιανική αλήθεια των κειμένων του, από τον πλούτο των σκέψεων, των ιδεών και των αντιλήψεων. Βιβλία και μελέτες που διαβάζονται ευχάριστα από τον καθένα, αλλά κυρίως που είναι χρήσιμα και ωφέλιμα στον καθέναν. Βιβλία που προσεγγίζουν  πολλές φορές και πεδία άλλων επιστημών, και κυρίως της ιατρικής επιστήμης.

Προσφώνηση ἀπὸ τὸν Πρύτανη τοῦ Πανεπιστημίου Ἰωαννίνων, Καθηγητὴ κ. Γεώργιο Δ. ΚαψάληΣεβασμιώτατε, Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου. Υπηρετείτε με ζήλο και αφοσίωση σε μία μικρή χωροταξικά Μητρόπολη. Αυτό δεν σας εμπόδισε και δεν σας εμποδίζει να αναλαμβάνετε εξαίρετες πρωτοβουλίες και δράσεις για το πλήρωμα της τοπικής εκκλησίας, αλλά και της Ορθοδοξίας γενικότερα. Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας η πνευματική σας προσφορά.

Σεβασμιώτατε κ. Ιερόθεε,

Αισθάνομαι συγκινημένος, αισθάνομαι υπερήφανος και τυχερός, που ως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σας καλωσορίζω και σας υποδέχομαι στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο οποίο από σήμερα αποτελείται εκλεκτό και διακεκριμένο μέλος. Χρειαζόμαστε, ως κοινωνία και ως Πανεπιστήμιο, πρότυπα και υποδείγματα της δικής σας εμβέλειας και του δικού σας κύρους για τους νέους επιστήμονες και τη νέα γενιά.

Χαίρομαι, επίσης, ιδιαίτερα, γιατί η νεοσύστατη Καμεράτα, Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αποτελούμενη από φοιτητές του Ιδρύματος,  θα εμφανιστεί για πρώτη φορά απόψε στη δική σας αναγόρευση, υπό τη διεύθυνση του εξαίρετου μαέστρου κ. Γεωργίου Χλίτσιου, τον οποίο και ευχαριστώ θερμά για την προσφορά του.

Σεβασμιώτατε, σας καλωσορίζω στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και σας εκφράζω τις πλέον εγκάρδιες και ειλικρινείς ευχαριστίες μου. Σας ευχαριστώ πολύ!

Ἐπίτιμος Καθηγητὴς Ἰατρικὴ Σχολὴ Ἰωαννίνων