Βιβλιοπαρουσίαση: Ὀρθοδοξία ἤ Βαρβαρὀτητα

Με τον παραπάνω τίτλο κυκλοφόρησε πρόσφατα το πρώτο βιβλίο του Αρχιμανδρίτου π. Δοσιθέου Καστόρη, ο οποίος ήταν πρωτοσύγκελλος του μακαριστού Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κυρού Νικοδήμου στο σύντομο διάστημα της αρχιερατείας του. Το βιβλίο είναι μια συλλογή αξιόλογων άρθρων, που δημοσιεύθηκαν σχεδόν όλα ως επιφυλλίδες στην εφημερίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας “Εκκλησιαστική Μαρτυρία”.

Ο π. Δοσίθεος με γλώσσα και ορολογία θεολογική, αλλά με άνεση στην χρήση και της σύγχρονης πολιτικοοικονομικής ορολογίας προσεγγίζει ποικίλα θέματα και πτυχές του εκκλησιαστικού και του κοινωνικού βίου. “Η ποικιλία των θεμάτων αναδεικνύει τον συγγραφέα πραγματικά “παντόφιλο” και “πάντων απτόμενο”. Το γνωστικό εύρος και ο τρόπος αντιμετώπισης των ζητημάτων τον αναδεικνύει “ένα σκεπτόμενο πιστό”, κάτι που αποτελεί την πνευματική φιλοδοξία του ίδιου”, σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερώνυμος.

Ο π. Δοσίθεος κινείται μέσα στο κλίμα της μεταπολιτευτικής περιόδου, κατά το οποίο μαζί με την εδραίωση των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα μας, καλλιεργήθηκαν τα θεολογικά γράμματα μέσα στην προοπτική που ανοίχθηκε τις δύο προηγούμενες δεκαετίες. Έτσι, η θεολογία των αγίων Πατέρων, το πνεύμα της βυζαντινής αγιογραφίας, το ασκητικό ήθος της φιλοκαλίας, αλλά και οι “Χαλασοχώρηδες” του Παπαδιαμάντη με τις πολιτικές προεκτάσεις του έργου του Σκιαθίτη, αποτελούν τα ερείσματα πάνω στα οποία στηρίζει τους προβληματισμούς, την κριτική και τις επισημάνσεις του ο π. Δοσίθεος. Αντιμετωπίζει παγιωμένες απόψεις είτε στο χώρο της διανόησης, είτε στη λαϊκή ευσέβεια, προσπαθώντας να διατυπώση τον λόγο της αληθείας, όπως μας τον διασώζει η Αγία Γραφή και η παράδοση των αγίων Πατέρων.

Στα άρθρα του βιβλίου είναι αποτυπωμένη η αγωνία ενός κληρικού, που θέλει να ασκήση ορθόδοξη ποιμαντική σ’ ένα ποίμνιο που επηρεάζεται από όλα τα σύγχρονα ρεύματα, πολλά από τα οποία οδηγούν σε έναν εκβαρβαρισμό του ήθους.

π.Θ.Α.Β.

Ετικέτες: Βιβλιοπαρουσίαση

  • Προβολές: 1400

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance