Γράφτηκε στις .

Ἡ Λιτανεία τοῦ Ἁγίου Χριστοφόρου στὸ Ἀγρίνιο (φωτογραφίες & video)

Με την ακολουθία του μεθέορτου αρχιερατικού Εσπερινού και την Λιτάνευση της ιεράς Εικόνος και του ιερού Λειψάνου του αγίου μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου κορυφώθηκαν το απόγευμα της 9ης Μαΐου 2022 οι λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Πολιούχου της πόλεως του Αγρινίου.

Στην ακολουθία του Εσπερινού που τελέσθηκε στον περικαλλή και μεγαλοπρεπή νέο Ιερό Ναό του Αγίου, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος.

Αμέσως μετά ξεκίνησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος και του ιερού λειψάνου του Αγίου στους δρόμους της πόλεως του Αγρινίου, τους οποίους είχε στρώσει με ροδοπέταλα η ευλάβεια των Αγρινιωτών.

Στην κεντρική πλατεία τελέσθηκε η αρτοκλασία και μίλησε στο πλήθος του πιστού λαού ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι σήμερα εορτάζει ο άγιος Χριστοφόρος μαζί με δύο γυναίκες, την Καλλινίκη και την Ακυλίνα που μαρτύρησαν μαζί. Διερωτήθηκε τί τους συνέδεε. Είπε ότι κατά τον άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη ο άγιος Χριστοφόρος ήταν «άσχημος και άμορφος» στο πρόσωπο δηλαδή είχε «ανθρώπινο πρόσωπο καθώς και οι λοιποί άνθρωποι, άσχημο όμως και φοβερόν και ηγριωμένον».

Ο αυτοκράτορας για να τον κάνει να αλλάξει πίστη του έστειλε τις δύο αυτές γυναίκες ελευθερίων ηθών που ήταν όμορφες για να τον συγκινήσουν. Όμως όχι μόνο δεν αρνήθηκε τον Χριστό, αλλά μετέστρεψε τις δύο αυτές γυναίκες στον Χριστό.

Και ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε το ερώτημα «τί βρήκαν οι γυναίκες αυτές στον άγιο Χριστοφόρο, ο οποίος εξωτερικά ήταν άσχημος;» Βρήκαν την εσωτερική ομορφιά που δίνει ο Χριστός.

Με την σκέψη αυτή αναφέρθηκε στην φράση που ο Ντοστογιέφσκι έβαλε σε ένα ήρωα του: «η ομορφιά μου δίνει μια αίσθηση πληρότητας, μέτρον ειρήνευσης και παλλόμενης θρησκευτικής ταύτισης με την πανουσία της ζωής. Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο».

Στη συνέχεια είπε ότι η Εκκλησία είναι ο πνευματικός νυμφώνας, έχει την εσωτερική ομορφιά του Νυμφίου Χριστού. Είναι ανοικτή σε όλους. Δεν είναι ένα κλειστό, ανθρώπινο σύστημα, αλλά ο θεανθρώπινος οργανισμός∙ είναι ένα σχολείο με τους ημερήσιους και με τους νυκτερινούς μαθητές∙ είναι μια μεγάλη μητρική αγκαλιά που το ένα χέρι δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε και το άλλο χέρι δείχνει θαλπωρή όταν χάνουμε την πορεία μας.

Αυτό το κάλλος θα σώσει τον κόσμο. Αυτό είχε και ο παπα-Αποστόλης Φαφούτης που μέχρι σήμερα, παρά τα χρόνια που πέρασαν είναι αγαπητός στο λαό.

Και κατέληξε ευχόμενος να είμαστε αναζητητές της πραγματικής εσωτερικής ομορφιάς.

Στην ιερά λιτανεία, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου, συμμετείχαν: ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι, Βουλευτές και πολιτευτές του Νομού, ο Περιφερειακός Διοικητής Π.Υ. Δυτικής Ελλάδος κ. Χριστόφορος Μπόκας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ακαρνανίας κ. Δημήτριος Γαλαζούλας, εκπρόσωποι των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών της περιοχής, αντιπροσωπείες εκπαιδευτικών και μαθητών των σχολείων της πόλεως, εκπρόσωποι πολιτιστικών, λαογραφικών συλλόγων και φορέων.

Δεῖτε τὴν ὁμιλία στὴν Ἱερὰ Λιτανεία ΕΔΩ

Δεῖτε φωτογραφίες ἀπὸ τὴν Ἱερά Λιτανεία ΕΔΩ