Γράφτηκε στις .

Ὁ Ἑσπερινός τοῦ Ἁγίου Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ στὴν γενέτειρά του (ΦΩΤΟ)

Στην ακολουθία του Εσπερινού, στο Καθολικό της Μονής, χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευκαρπίας κ. Ιερόθεος και συγχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Επίσκοπος Ευκαρπίας, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον άγιο Τοποτηρητή για την πρόσκληση να συμμετάσχει στις Εορτές του αγίου Κοσμά, αναφέρθηκε σε δύο στάσεις ζωής που επικρατούν στην σημερινή κοινωνία.

Η μια τονίζει μόνο την ουράνια Βασιλεία, υποτιμώντας την επίγεια ζωή του ανθρώπου και η άλλη θεωρεί σημαντικότερη την επίγεια ζωή βάζοντας στο περιθώριο την εσχατολογική διάσταση που υπάρχει στην ορθόδοξη ζωή και διδασκαλία.

Ο άγιος Κοσμάς γνώριζε άριστα τον συνδυασμό και των δύο και για αυτό πέτυχε την ανάσταση και την πνευματική αναγέννηση του Γένους.

Χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις διδαχές του αγίου Κοσμά αναφέρθηκε στη διδασκαλία του αγίου για κοινωνική δικαιοσύνη, για την ισότητα των δύο φύλων, για την κατάργηση της πολυτέλειας, την αδικία, τον αλληλοσεβασμό αρχόντων και αρχομένων, την αξία της εργασίας, κ.α.

Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στην διδαχή του αγίου για την ισότητα των φύλων, σε μια εποχή μάλιστα που το πλήθος των γυναικοκτονιών που ακούμε καθημερινά μας συγκλονίζει.

Ο Θεοφιλέστατος κατέληξε λέγοντας ότι ο άγιος Κοσμάς με τις διδαχές του και το παράδειγμά του, μας δείχνει τον δρόμο της σωστής κοινωνικοποιήσεως που στηρίζεται στον μετασχηματισμό του κόσμου εν Χριστώ.

Πρόκειται για ένα όραμα επιτεύξιμο και πραγματικό, αφού η επίγεια ζωή μας, το απατηλό παρόν του κόσμου τούτου, συνδέεται και οδηγεί στην αιωνιότητα που με τις πρεσβείες του αγίου μας, είθε όλοι να λάβουμε.

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος κατά την σύντομη προσφώνησή του είπε ότι ο άγιος Κοσμάς ονομάζεται ισαπόστολος, διότι είχε την αποστολική ζωή.

Τόνισε ότι ο άγιος αγάπησε πολύ αυτόν τον τόπο, το Απόκουρο και την τότε Μητρόπολη Ναυπάκτου και Άρτης, της οποίας ο Μητροπολίτης τότε είχε έδρα την Άρτα, για αυτό και έλεγε ότι κατάγεται από την επαρχία αγίου Άρτης. Αποτελεί πολύ μεγάλη ευλογία, επομένως, για τον τόπο μας να έχουμε έναν άγιο Ισαπόστολο.

Τέλος, ευχαρίστησε τον Επίσκοπο Ευκαρπίας, ο οποίος κατάγεται από το Θέρμο και σπούδασε στην Αθωνιάδα και διετέλεσε Σχολάρχης της Αθωνιάδας από όπου αποφοίτησε ο άγιος Κοσμάς, οπότε γνωρίζει πολύ καλά και τον βίο του και τις διδαχές του.

Στην ιερά ακολουθία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας, ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Μάριος Σαλμάς, Αντιδήμαρχοι και πλήθος πιστών.

Δείτε Φωτογραφίες