Γεγονός καὶ Σχόλιο: Οι “μηχανισμοί” προστασίας της κοινωνίας

 

Έκανε μεγάλη αίσθηση στους ειδικούς και το κοινό η έρευνα του Επιστημονικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής, του οποίου Διευθυντής είναι ο Καθηγητής της Ψυχιατρικής και Ακαδημαϊκός κ. Κώστας Στεφανής, σχετικά με τα ναρκωτικά και μάλιστα με την διαπίστωση ότι αυξήθηκε η χρήση του χασίς από τα νέα παιδιά στην Ελλάδα.

Εκείνο που θα ήθελα να σημειώσω στην στήλη αυτή είναι οι διαπιστώσεις τις οποίες έκανε ο Ακαδημαϊκός αναφορικά με τα αίτια τα οποία προκάλεσαν αυτήν την αύξηση με απρόβλεπτες εξελίξεις στο μέλλον. Από την σημαντική συνέντευξη που έδωσε ο κ. Στεφανής θα πρέπει να υπογραμμίσουμε μερικά ενδιαφέροντα σημεία.

Στην εποχή μας παρατηρούνται μεγάλες αλλαγές στην κοινωνία μας που εξασθενίζουν την κοινωνική συνοχή. Είπε ο κ. Καθηγητής: “Αλλάζει πλέον ο κόσμος. Και έχει αλλάξει μέσα στα 5 τελευταία χρόνια. Η κοινωνική συνοχή και η αλληλεγγύη έχει ατονήσει. Υπάρχει πλέον βασική αλλαγή στον ιστό της κοινωνίας, με τρόπο τέτοιο που να ευνοεί αυτά τα φαινόμενα”.

Πράγματι, σήμερα έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, η κοινωνία μας έχασε τον παραδοσιακό της ιστό, ιδίως κατά τα τελευταία χρόνια χάθηκε μια ολόκληρη παράδοση, ένας ολόκληρος τρόπος ζωής. Αν προσέξη κανείς θα παρατηρήση ότι χάθηκαν ακόμη και επαγγέλματα, όπως τα ζήσαμε εμείς στα παιδικά μας χρόνια, δηλαδή, ο τσαγκάρης, ο γανωτής, ο παγωτοποιός κλπ. Αυτά συνδέονται και με αλλαγή τρόπου ζωής.

Έπειτα ο κ. Καθηγητής παρατηρεί ότι έρχονται καινούρια στοιχεία με πολύ γρήγορο τρόπο, τα οποία δεν μπορούμε να αφομοιώσουμε δημιουργικά: “Η ελληνική κοινωνία καλείται τώρα να αφομοιώση διαφορετικούς λαούς με άλλη νοοτροπία, άλλα έθιμα και άλλες ιδιαιτερότητες”. Καί, βέβαια, το πράγμα αυτό γίνεται πιο δύσκολο όταν καλείται να αφομοιώση άλλες νοοτροπίες, την στιγμή κατά την οποία ο οργανισμός της παραδόσεως έχει εξασθενήσει, το ανοσιολογητικό σύστημα του οργανισμού της κοινωνίας μας έχει ατονίσει. Οπότε, αντί να αφομοιώνη, αφομοιώνεται, αφού είναι γνωστόν ότι η ισχυρότερη τροφή αφομοιώνη την ασθενέστερη. Αν τα στοιχεία της παραδόσεώς μας δεν διατηρούνται σε μεγαλύτερο ποσοστό από τα εισερχόμενα, αλλά πλεονάζουν τα στοιχεία των άλλων παραδόσεων, τότε λειτουργεί το φαινόμενο της αλλοτρίωσης.

Και αυτό το κοινωνικό φαινόμενο είναι συνάρτηση του τρόπου με τον οποίο διασκεδάζει και ενημερώνεται ο σύγχρονος Έλληνας. Λέγει ο κ. Καθηγητής: “Τα νέα παιδιά επηρεάζονται από τον τρόπο ζωής έτσι όπως τον αντιλαμβάνονται μέσα από την τηλεόραση, το διαδίκτυο, τα περιοδικά”. Μέσα από τα μέσα αυτά μεταφέρεται μια αλλότρια παράδοση, αισθησιοκρατική, φανταστική, ηδονοκρατική, που ωθεί τα παιδιά στην βίωση αυτού του τρόπου ζωής.

Και η κατάληξη αυτών των διαπιστώσεων είναι: “πρέπει να σημειώσουμε την εξασθένηση του ρόλου ορισμένων προστατευτικών παραγόντων, όπως η οικογένεια και οι ηθικές αρχές”. Όταν εξασθενούν οι μηχανισμοί προστασίας της κοινωνίας, όπως συμβαίνει με την εξασθένηση του ανοσιολογικού συστήματος του σωματικού οργανισμού, τότε αναπόφευκτα έρχεται η ασθένεια, ποικίλης μορφής.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι οι κοινωνίες μας χρειάζονται “μηχανισμούς” προστασίας. Τέτοιοι “μηχανισμοί” είναι η οικογένεια, το σχολείο, προπαντός η Εκκλησία και μάλιστα η Εκκλησία όπως λειτουργεί στην χώρα μας, που διασώζει την ελευθερία και την αγάπη, την προσωπικότητα του ανθρώπου και την κοινωνικότητά του.

Όταν οι άνθρωποι θέλουν να εκδιώξουν την Εκκλησία, που την θεωρούν - κακώς - όπιο του λαού, τότε αναπόφευκτα και μοιραία καταλήγουν στην χρήση οπιούχων ουσιών, με φρικτά παραμορφωτικά, στην ψυχή, στο σώμα και στην κοινωνία, αποτελέσματα.

Ν.Ι.

Ετικέτες: ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΟ