“Ὁ πόνος τοῦ χωρισμοῦ καὶ ἡ ἐπιθετικότητα τῆς σχέσης”

Στις 2 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η Πρωτοχρονιάτικη Φοιτητική Συνάντηση:“Ὁ πόνος τοῦ χωρισμοῦ καὶ ἡ ἐπιθετικότητα τῆς σχέσης”

“Ὁ πόνος τοῦ χωρισμοῦ καὶ ἡ ἐπιθετικότητα τῆς σχέσης”Είναι η τέταρτη χρονιά που πραγματοποιείται η συνάντηση του Σεβασμιωτάτου με τους Φοιτητές και Αποφοίτους. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε επ’ ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της υποδοχής του νέου χρόνου, στο Πνευματικό Κέντρο της Ι. Μητροπόλεως, το Σάββατο 2 Ιανουαρίου.

Φέτος το πρόγραμμα περιλάμβανε κοπή της Βασιλόπιτας, απονομή βραβείων από το Ίδρυμα του Νόβα, ομιλία του Σεβασμιωτάτου, συζήτηση, κλήρωση του ποσού των διακοσίων χιλιάδων από το Ταμείο Ευποιΐας του Σεβασμιωτάτου, σε τέσσερις φοιτητές, καί, τέλος, μικρή δεξίωση.

Τα βραβεία (χρηματικό ποσό 50.000 δρχ.) του Ιδρύματος Νόβα για την σχολική χρονιά 1997-98 δόθηκαν στους μαθητές:

Ολιβιέρη Ματθ. Παπαδημητρίου, Παναγιώτη Σ. Αθανασόπουλο, Παναγιώτα Κοσυφάκη, Κωνσταντίνα Μαυρέλη, Σοφία Κονιστή, Χρήστο Λακουμέντα, Χρήστο Κ. Φούντζηλα, Γεώργιο Αν. Χαντζή, Χαριτίνη Κ. Σαυροπούλου, Βούλα Πυλαρινού, Αντωνία Μπίτσιου, Γεωργία Κατσαγάνη, Ιωάννη Αγγ. Λούνη, Κωνσταντίνα Καλφούντζου, Αθανάσιο Θ. Λιάπη.

Επίσης, χορηγήθηκαν φοιτητικά βοηθήματα ύψους 200.000 δρχ. ανά κατηγορία φοίτησης (θεωρητικό, πρακτικό, τεχνολογικό), και τα έλαβαν οι φοιτήτριες: Κωνσταντίνα Γ. Κυριάκη και Δήμητρα Χρ. Ασημακοπούλου, ενώ δεν υπήρξε αίτηση από σπουδαστή των Τ.Ε.Ι.

Όσον αφορά το κύριο μέρος της συνάντησης, που περιελάμβανε όπως είπαμε ομιλία του Σεβασμιωτάτου, με θέμα: “ο πόνος του χωρισμού και η επιθετικότητα της σχέσης”, και συζήτηση με τους νέους και τις νέες, πρέπει να πούμε ότι πραγματοποιήθηκε σε μια εξαιρετικά ζεστή ατμόσφαιρα, που οφειλόταν και στους τρεις παράγοντες: τον ομιλητή, τους ακροατές και το θέμα της συζήτησης. Να σημειώσουμε, άλλωστε, τις αυθόρμητες και εκφραστικές παρεμβάσεις ορισμένων νέων που παρέσυραν την ομήγυρη σε ακόμη πιο ζωηρές συζητήσεις.

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την χαρά του προς τους νέους για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση της Ι. Μητροπόλεως και υπογράμμισε την αλήθεια ότι οι νέοι διακρίνονται για την αγνότητα και το ασυμβίβαστο του χαρακτήρος τους, στοιχεία πολύ θετικά για τους ίδιους αλλά και για την Εκκλησία, από την άποψη ότι το κήρυγμα της Εκκλησίας προϋποθέτει την αγνότητα, και την επαναστατικότητα, ως αναζήτηση.

Εν συνεχεία παρουσίασε, μέσα από πορίσματα της σύγχρονης επιστήμης, από την δική του πείρα ως Πνευματικού και μέσα από την διδασκαλία των Πατέρων, το μεγάλο και φλέγον θέμα των διαπροσωπικών σχέσεων, το οποίο αποδεικνύεται και το πιο ενδιαφέρον θέμα στις αναζητήσεις των σημερινών νέων.

Ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε τα σημαίνοντα των εννοιών αυτών και τις διάφορες θεωρίες που προσπαθούν να τις αιτιολογήσουν, αλλ’ όμως αντιμετώπισε το θέμα πρωτίστως οντολογικά, στην βάση της πρωταρχικής σχέσης και του πρωταρχικού χωρισμού, που συνέβησαν στους Πρωτοπλάστους, υπογραμμίζοντας την αλήθεια ότι η δημιουργία του ανθρώπου και η ζωή συνδέεται με μια σχέση, ενώ αντίθετα η διακοπή της σχέσης συνδέεται με τον θάνατο. Γι’ αυτό και τα προβλήματα (ψυχολογικά, κοινωνικά κλπ.) που δημιουργεί ο χωρισμός (καί είναι πολλοί οι χωρισμοί που υφίσταται ο άνθρωπος στην ζωή του) λύονται στην βάση τους, κατά τον βαθμό που αποκαθίσταται η πρωταρχική - οντολογική σχέση του με τον Θεό. Η αποκατάσταση δε της σχέσεώς μας με τον Θεό και τους αδελφούς μας, εν τη Εκκλησία (=ευχαριστιακή κοινότητα), έχει ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση και όλων των άλλων σχέσεων. Σ’ αυτήν την προοπτική της απόκτησης κοινωνίας, βλέπει η Εκκλησία μας και την μετάνοια.

Αναλύοντας την δεύτερη φράση του θέματος, αντιμετώπισε την “επιθετικότητα” των εφήβων ως καρπό αναζήτησης κοινωνίας. Είναι η κρίσιμη περίοδος που το παιδί γίνεται νέος, με προσωπικότητα και ελευθερία, ξανοίγεται στην κοινωνία, αναζητώντας τον δικό του χώρο, την δική του θέση, και αυτό εκδηλώνεται κατ’ αρχάς με μια “επίθεση”, μια έξοδο από τον εαυτό του. Μέσα από αυτήν την προοπτική, η επιθετικότητα των εφήβων είναι δείγμα κοινωνικότητας. Ο Σεβασμιώτατος εντόπισε το πρόβλημα που παρουσιάζεται πολλές φορές στις σχέσεις μεταξύ των ηλικιών, περισσότερο στο φαινόμενο της “νησιδοποίησης” της ζωής, ένα φαινόμενο της σύγχρονης κοινωνίας μας, όπου οι άνθρωποι ζουν και επικοινωνούν μέσα σε αυτόνομες ομάδες, ανάλογα την ηλικία τους, το επάγγελμά τους κλπ.

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, όπως είναι κάθε συζήτηση που λαμβάνουν μέρος άνθρωποι που δεν έχουν αλλοιωθή από την συμβατικότητα της καθημερινότητος. Και οι ερωτήσεις που ακολούθησαν έγιναν αφορμή να ακουσθούν και άλλες εξίσου ενδιαφέρουσες πλευρές του θέματος.

Ευχόμαστε, η σημαντική αυτή συνάντηση να γίνη απαρχή μιας αδιατάραχτης και βαθειάς σχέσης των νέων αυτών με την Εκκλησία και εν τη Εκκλησία, στην προοπτική της επαναφοράς της πρωταρχικής σχέσεώς τους (καί σχέσεώς μας) με τον προσωπικό Θεό - Δημιουργό.

Ν.Γ.