Ἐπιστολὴ πρὸς τὸν Πατριάρχη τῶν Σέρβων

Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον Πεκίου καί

Πατριάρχην των Σέρβων

Κύριον Κύριον Παύλον

Μακαριώτατε,

Με πολλή οδύνη και βαθύ πόνο στην καρδιά παρακολουθούμε το δράμα του Σερβικού λαού, το οποίο είναι δράμα ολοκλήρου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ακριβώς γιατί “είτε πάσχει έν μέλος συμπάσχει πάντα τα μέλη” (Α' Κορ. ιβ', 26). Ταυτοχρόνως παρακολουθούμε την αγωνία, τον πόνο και την ταλαιπωρία Σας για την διάσωση των πνευματικών Σας παιδιών.

Γνωρίζετε, Μακαριώτατε, καλύτερα από εμένα ότι δεχθήκατε όλη την φωτιά της σύγχρονης πολεμικής μηχανής, δηλαδή την φωτιά της Κολάσεως, από ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τα συμφέροντά τους και δεν έχουν την αγάπη του Χριστού στην καρδιά τους. Δεν τους συγκινεί το κλάμα της μάνας και το δάκρυ των ορφανών παιδιών. Δεν επρόκειτο για πόλεμο, αλλά για μια θρασυτάτη επέμβαση, διότι ο πόλεμος, καίτοι είναι μια τραγωδία, έχει, ας μου επιτρέψετε την έκφραση, “μιά λεβεντιά” και προϋποθέτει θάρρος και υπολογισμό του αντιπάλου. Στην περίπτωση την δική Σας όχι μόνον αθετήθηκαν διεθνείς κανόνες δικαίου, όχι μόνον παραβιάστηκαν βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά διακωμωδήθηκε και η έννοια του πολέμου. Δεν είναι πόλεμος το να στέκεται κανείς μακρυά και να βομβαρδίζη άμαχο πληθυσμό και την μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά Σας.

Κατά καιρούς διατύπωνα την άποψη ότι οι δυτικοί Χριστιανοί αντιλαμβάνονται καλύτερα τους Μουσουλμάνους παρά τους Ορθοδόξους, από την άποψη ότι η δυτική θεολογία και πρακτική συγγενεύουν περισσότερο με την μουσουλμανική παράδοση, παρά με την ορθόδοξη διδασκαλία και ζωή. Και αυτό φάνηκε καθαρά τον τελευταίο καιρό στην χώρα Σας.

Παρά ταύτα εμείς θαυμάσαμε και θαυμάζουμε την ανδρεία και την γενναιότητα του σερβικού λαού, που επέδειξε μέσα στις δοκιμασίες του.

Η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και ειδικά η Πόλη της Ναυπάκτου είναι μικρή και πτωχή, αλλά δεν μπορούσε να ολιγωρήση και να μη συγκινηθή από το δράμα του αδελφού σερβικού λαού. Πριν λίγο καιρό είχε συμμετάσχει στην αποστολή τροφίμων και τώρα το κάνει για δεύτερη φορά. Θέλουμε δε να συνεχίσουμε αυτή την προσφορά και για να βοηθήσουμε, αλλά κυρίως για να εκδηλώσουμε τα συναισθήματα της αγάπης και συναδελφώσεως. Για την συγκέντρωση του υλικού αυτού που αποστείλαμε συνεργάσθηκαν όλοι οι φορείς της Πόλεως με μεγάλη αγάπη και διάθεση. Βγήκαμε για έρανο στα Καταστήματα και ο κόσμος έδιδε με μεγάλη ευχαρίστηση.Μας συγκίνησε όχι μόνο το αποτέλεσμα, αλλά κυρίως αυτή η διάθεση, που δείχνει την κοινωνία που αισθάνονται μαζί Σας.

Προσευχόμαστε στον Θεό να σάς δίνη υπομονή για να διακονήτε τον λαό Του, όπως ακριβώς και το κάνετε, με την αγιότητά σας, η οποία ακτινοβολεί σε όλο τον κόσμο.

Ζητώ την αγάπη και τις προσευχές ενός μαρτυρικού και αγίου Πατριάρχου.

† Ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου ΙΕΡΟΘΕΟΣ