Χριστουγεννιάτικα γεύματα - Κοπές βασιλόπιττων

Χριστουγεννιάτικα γεύματα

Χριστουγεννιάτικα γεύματαΑνήμερα των Χριστουγέννων, στο πνευματικό κέντρο του Ι. Ναού Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου, ο Σεβασμιώτατος δεξιώθηκε τους χριστιανούς της Ναυπάκτου, οι οποίοι για διάφορους λόγους μένουν μόνοι τους, ιδίως τις ημέρες αυτές των Χριστουγέννων. Είναι η τρίτη χρονιά που προσφέρεται αυτή η χριστουγεννιάτικη τράπεζα, και η ατμόσφαιρα ήταν γιορταστική, με ύμνους και δημοτικά τραγούδια.

Επίσης, την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος παρέθεσε γεύμα στους υπαλλήλους καθαριότητας και το τεχνικό προσωπικό του Δήμου Ναυπάκτου. Στο γεύμα παρακάθησαν και ο Δήμαρχος Ναυπάκτου με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Και στις δύο δεξιώσεις, ο Σεβασμιώτατος, μαζί με τις ευχές του, έδωσε στους καλεσμένους του και τον χριστουγεννιάτικο μποναμά.

Κοπή βασιλόπιττας για τα μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων και τους Ιεροψάλτες

Στο οίκημα της Ι. Μητροπόλεως, την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιττας για τα μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων της Περιοχής Ναυπάκτου.

Ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε ευχές για την ευόδωση του έργου των εκκλησιαστικών συμβουλίων προς δόξαν Θεού. Ένα έργο που είναι ουσιαστικό, αν και τις περισσότερες φορές σιωπηρό.

Με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι τα φλουριά που είχαν οι βασιλόπιττες της Ι. Μητροπόλεως ήταν και φέτος δωρεά του ζεύγους Κωνσταντίνου και Αικατερίνης Λόη.

Κοπή βασιλόπιττας καὶ συνάντηση μὲ τοὺς φοιτητὲς καὶ ἀποφοίτους

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ι. Μητροπόλεως, την Κυριακή 2 Ιανουαρίου του 2000, και περιλάμβανε κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιττας, παρουσίαση από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ιερόθεο του θέματος: “Μεταξύ δύο αιώνων”, κλήρωση του συνολικού ποσού των διακοσίων χιλιάδων δραχμών σε τέσσερεις Φοιτητές - Σπουδαστές ως δώρο από την Ιερά Μητρόπολη και τέλος δεξίωση - κέρασμα στους φοιτητές, με την οποία περατώθηκε η εκδήλωση.

Η καθιερωμένη πλέον αυτή συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την προοπτική, αφ’ ενός μεν της διερεύνησης ενός σημαντικού θέματος που αφορά στην διαχρονικότητα της παραδόσεώς μας και στην αυτοσυνειδησία μας, αφ’ ετέρου δε της ανοικτής επικοινωνίας της τοπικής Εκκλησίας με τους νέους.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε εισαγωγικά στην σημασία ή όχι των αριθμών και των μετρήσεων της χρονολογίας και παρουσίασε εν συντομία την διδασκαλία του αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού για την έννοια του αιώνα. Εν συνεχεία έδωσε μια σύντομη εικόνα της σύγχρονης πραγματικότητος και των βασικών προβλημάτων του ανθρώπου, τα οποία στην ουσία τους παραμένουν τα ίδια, ανεξάρτητα από τις αλλαγές χρονολογιών ή τις αλληλοδιαδοχές γεγονότων, ιδεολογιών και “βασιλειών”. Τέλος, παρουσίασε στους νέους τα τέσσερα βασικά σημεία - προϋποθέσεις για να επιτελέση ουσιαστικό ρόλο η Ορθοδοξία στην νέα χιλιετία, ήτοι: εξωστρέφεια, δηλαδή διάλογο με τον κόσμο, κριτική και δημιουργική συνάντηση με την Δύση, βαθειά και ορθή γνώση της παραδόσεώς μας καί, τέλος, ενίσχυση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ως έκφραση της Οικουμενικότητος (όχι οικουμενισμού) της Παραδόσεώς μας.

Να σημειώσουμε ότι οι συναντήσεις αυτές του Σεβασμιωτάτου με τους νέους της Μητροπόλεως, πραγματοποιούνται τακτικά δύο φορές τον χρόνο, μία με την ευκαιρία της κοπής της βασιλόπιττας και μία με την μορφή ημερίδας, το καλοκαίρι, στις Κατασκηνώσεις της Ι. Μητροπόλεως, και είναι ανοικτές σ’ όλους τους αποφοίτους και φοιτητές της Περιφερείας.