Φοιτητική συνάντηση με θέμα την τρομοκρατία και την τρομολαγνεία

Τήν Τρίτη 30 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως στον Άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου η καθιερωμένη πλέον φοιτητική ημερίδα.

Τό πρόγραμμα της συνάντησης ξεκίνησε με θεία Λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Παντελεήμονος. Ακολούθησε πρόγευμα και στή συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος ανέπτυξε στούς φοιτητές και στούς αποφοίτους Λυκείου – σ’ όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της τοπικής Εκκλησίας– το επίκαιρο και διαχρονικά φλέγον θέμα “Τρομοκρατία και τρομολαγνεία”.

Ποικίλοι είναι οι ορισμοί του πρώτου όρου και εξίσου πολλοί οι τρόποι έκφρασής του! Τρομοκρατία – και αυτό είναι ιστορικά αποδεδειγμένο– μπορεί ν’ ασκή ακόμα και η κρατική εξουσία, αλλά και άλλοι “εξουσιαστικοί” φορείς, όπως η δικαστική για παράδειγμα εξουσία, κάποιες θρησκείες ανατολικές κυρίως, αλλά και κάποιοι “εκπρόσωποι” του Θεού μέσα στο χώρο της Εκκλησίας, που επιδιώκουν να κρατήσουν τούς ανθρώπους κοντά στην πίστη, εμποτίζοντας τις ψυχές τους με τον τρόμο και με το φόβο της επερχόμενης τιμωρίας. Τρομοκρατία, βέβαια, είναι και η οργανωμένη βία ομάδας ανθρώπων, που στόχο έχουν να πλήξουν το κύρος της δημοκρατίας και των θεσμών της, προκαλώντας δημόσιες φθορές και φονεύοντας πρόσωπα-“σύμβολα”. Κάλλιστα όμως τρομοκρατία μπορεί ν’ ασκήται και από μεμονωμένα πρόσωπα σε ατομικό επίπεδο, που παίρνουν το νόμο στα χέρια τους.

Τό δεύτερο σημείο, το οποίο τόνισε ο Σεβασμιώτατος και που ο καθένας οφείλει να έχη στο νού του, είναι ότι η κοινωνία στην οποία ζούμε, είναι μιά κοινωνία μεταπτωτική, που χαρακτηρίζεται από μιά διάσπαση και διάσταση στις σχέσεις των ανθρώπων με το Θεό, αλλά και μεταξύ τους. Τά πάθη, οι επιθυμίες καθενός, που εκφράζονται απόλυτα και απαιτητικά, δημιουργούν προβλήματα κι εντάσεις, που η πολιτική εξουσία προσπαθεί να εξομαλύνη με τούς νόμους' το ίδιο κάνει και η θρησκεία με τούς δικούς της νόμους. Τρομοκρατία ωστόσο υπάρχει με διάφορες μορφές και σε πολλά επίπεδα.

Πέρα από τούς διάφορους ψυχολογικούς παράγοντες που μπορούν να ωθήσουν κάποιον σε τρομοκρατικές ενέργειες, η τυφλή προσήλωση σε μιά ιδεολογία και η ουτοπική πεποίθηση πολλών ότι μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο και να ισορροπήσουν τις αντιθέσεις του με τις δικές τους αποκλειστικά δυνάμεις είναι η βασική αιτία σύστασης και δράσης τρομοκρατικών οργανώσεων. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε πολλά απ’ τα συλληφθέντα μέλη της 17Ν αυτοπαρουσιάζονται στις καταθέσεις τους ως “αγνοί” ιδεολόγοι και “αναμορφωτές” της κοινωνίας.

Η Εκκλησία σε καμμιά περίπτωση πάντως, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, δέ μπορεί να δικαιολογήση τον φόνο, ούτε κι’ όταν ακόμα αυτός φαίνεται πολιτικά “ορθός” και “επιτακτικός”. Καί φυσικά πέρα και πάνω απ’ όλα αυτά προέχει η συνειδητοποίηση της φθαρτότητας και σχετικότητας των δυνατοτήτων του ανθρώπου, καθώς και των δεδομένων που θεωρούμε ότι ισχύουν στις ανθρώπινες κοινωνίες. Οπότε, κατ’ επέκταση, προβάλλει η ανάγκη για αναφορά στο Θεό, ο οποίος είναι αγάπη, η οποία μεταμορφώνει εσωτερικά και από τα θεμέλια τούς ανθρώπους και τις κοινωνίες τους. Αυτή είναι η πιό μεγάλη επανάσταση, κι άς γίνεται σιωπηλά.

Ακολούθησε συζήτηση, πλούσιο γεύμα, επιδόρπιο και μουσική ψυχαγωγία απ’ τούς ίδιους τούς φοιτητές.

Όλοι όσοι συμμετείχαμε αναμένουμε την επόμενη κατασκηνωτική φοιτητική συνάντηση με πρωτότυπες, όπως μάς άφησε να υποψιαστούμε ο Σεβασμιώτατος, αλλαγές...

Ε.Β.