Εἰδήσεις Σεπτεμβρίου 2002

Ημερολόγιο 2003 της Ιεράς Μητροπόλεως

Κυκλοφορεί εντός του μηνός το ημερολόγιο τσέπης για το 2003 της Ιεράς Μητροπόλεως.

Όπως θα έχουν διαπιστώσει οι αναγνώστες, το ημερολόγιο-ατζέντα της Ιεράς Μητροπόλεως έχει μιά ιδιαίτερα προσεγμένη και ξεχωριστή μορφή, είναι ανθεκτικότατο, πρακτικότατο, περιλαμβάνει απαραίτητο προσευχητάριο και μικρή διοικητική σύνοψη της Ιεράς Μητροπόλεως.

Φέτος είναι αφιερωμένο στον Ορθόδοξο Μοναχισμό.

Πρέπει δέ να ενημερώσουμε τούς αναγνώστες ότι πέρυσι το ημερολόγιο εξαντλήθηκε πολύ νωρίς.

Ο Σεβασμιώτατος μέλος της νέας Δ.Ι.Σ.

Συγκροτήθηκε τον μήνα Σεπτέμβριο η νέα Διαρκής Ιερά Σύνοδος (146η) της Εκκλησίας της Ελλάδος με την εξής σύνθεση: Ο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλος, Πρόεδρος, ο Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Διονύσιος, ο Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελέτιος, ο Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Νικόδημος, ο Σερρών και Νιγρίτης κ. Μάξιμος, ο Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος, ο Ελευθερουπόλεως κ. Ευδόκιμος, ο Άρτης κ. Ιγνάτιος, ο Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, ο Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Κωνσταντίνος, ο Νικαίας κ. Αλέξιος, ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο Φθιώτιδος κ. Νικόλαος και ο Σαλώνων Θεολόγος ως Αρχιγραμματέας.

Στήν νέα Διαρκή Ιερά Σύνοδο συμμετέχει και ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, στον οποίο έχουν ανατεθή καθήκοντα · εκπροσώπου Τύπου, · μέλους της Συνοδικής Επιτροπής Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων και · μέλους του Δευτεροβαθμίου Συνοδικού Δικαστηρίου.

*

Διεθνές Συνέδριο με θέμα “η οικογένεια στην 3η χιλιετία” διοργάνωσε το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών το διήμερο 19 και 20 Σεπτεμβρίου, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών. Οι εισηγήσεις ήσαν πολύ ενδιαφέρουσες και οι εισηγητές δόκιμοι, μεταξύ των οποίων και ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος. Λόγω πληθώρας ύλης θα αναφερθούμε λεπτομερέστερα στο επόμενο τεύχος. Εδώ μόνον να σημειώσουμε ότι το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας τελεί υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου και στα τρία χρόνια λειτουργίας του έχει αναπτύξει αξιόλογη δραστηριότητα, με 60 Σχολές Γονέων, Ξενώνα φιλοξενίας αγάμων μητέρων και κακοποιημένων γυναικών με τα παιδιά τους, και βεβαίως ασχολείται με το δημογραφικό πρόβλημα. Γεν. Γραμματέας του ΚΕ.Σ.Ο. είναι η κ. Ειρήνη Δορκοφίκη.

Στην Κόνιτσα   

Στην Κόνιτσα, Ιερά Μονή Μολυβδοσκεπάστου   Τήν ημέρα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού πανηγύρισε ο ομώνυμος Ι. Ναός της Κονίτσης. Στήν φετινή πανήγυρη συμμετείχε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος –προσκαλεσμένος και φιλοξενούμενος του οικείου Ποιμενάρχου, κ. Ανδρέα– και εκφώνησε το θείο Κήρυγμα, αναφερόμενος στις τρείς χαρακτηριστικές ιδιότητες του πατρο-Κοσμά, ήτοι του μάρτυρος, του ιερέως, και του ασκητού. Οι Αρχιερείς που συμμετείχαν στην θεία Λειτουργία ετέλεσαν τρισάγιο για τον αείμνηστο Μητροπολίτη Σεβαστιανό στον τάφο του, στην Ιερά Μονή Μολυβδοσκεπάστου, από όπου και η φωτογραφία.

“Καραϊσκάκεια” στον Άγιο Βλάσιο

Τήν Κυριακή 18 Αυγούστου στον Άγιο Βλάσιο εορτάσθηκαν τα Καραϊσκάκεια, εις ανάμνηση της ιστορικής μάχης κατά την οποία ο ήρωας της Επανάστασης κατανίκησε τούς Τούρκους.

Τό πρωΐ στον Άνω Άγιο Βλάσιο τελέσθηκε Αρχιερατική θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ιερόθεο. Εν συνεχεία στον τόπο της μάχης εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε αναπαράσταση της μάχης που ζωντάνεψε τα γεγονότα και μετέδωσε τον παλμό των αγωνιστών. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί κάτω από παρατεταμένο χειροκρότημα. Τούς διαλόγους έγραψε η καθηγήτρια κ. Βάγια Σπυρέλη, χόρεψε το χορευτικό συγκρότημα του λαογραφικού ομίλου “Παρέα με την Παράδοση”, ενώ την όλη διοργάνωση είχε ο Δήμος Παρακαμπυλίων και οι πολιτιστικοί σύλλογοι Αγιοβλασιτών.

Μετά την εκδήλωση όλοι οι συντελεστές και το κοινό φιλοξενήθηκαν στην Κατασκήνωση της Χριστιανικής Ένωσης Αγρινίου με την φροντίδα του Αρχιμ. π. Χριστοφόρου. Εκεί μίλησε για την σημασία του ιστορικού γεγονότος ο Αντιδήμαρχος κ. Πέτρος Σκάνδαλος.

Αμέσως μετά ο Δήμαρχος Παρακαμπυλίων κ. Δημήτριος Σκιαδάς ετίμησε τον Σεβασμιώτατο προσφέροντάς του την εικόνα του Αγίου Βλασίου, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την προσφορά του και την αγάπη του προς την Χριστιανούς της Μητροπόλεως. Ετίμησε επίσης και τον Αρχιερατικό Επίτροπο π. Κωνσταντίνο Μάλαινο για την πολυετή προσφορά του στον τόπο.

Ακολούθησε θεμελίωση του νέου Δημοτικού Μεγάρου, μετά το πέρας της οποίας ο Δήμαρχος κ. Σκιαδάς προσέφερε επίσημο γεύμα.

Παναξιώτισσα

Μέ μεγάλη ευλάβεια εορτάσθηκε και φέτος η θρησκευτική πανήγυρη της Παναγίας Παναξιωτίσσης Γαυρολίμνης. Τήν παραμονή τελέσθηκε μέγας Εσπερινός με αρτοκλασία και περιφορά της εικόνος της Παναγίας γύρω από το αρχαίο βυζαντινό ναό, ο οποίος αποτελεί ένα κόσμημα για την περιοχή και μέρος του “αγίου όρους” της Αιτωλοακαρνίας, της Βαράσοβας, και με τις προσπάθειες του Εφημερίου π. Ιωάννης Γιαννακοπούλου και του Δήμου διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση.

+ Γεώργιος Σπ. Κορδόσης

Κοιμήθηκε σε ηλικία 97 ετών ο Γεώργιος Σπ. Κορδόσης, ιδρυτής του Κορδόσειου Κοινωφελούς Ιδρύματος, που καταγόταν από το Νεοχώρι Μεσολογγίου.

Από το Κορδόσειο Ίδρυμα δίδονται βοηθήματα σε αρρώστους νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, και ανθρώπους με διάφορες παθήσεις, κυρίως στο αίμα, έχουν ασφαλισθή 110 άπορα κορίτσια, δίδεται οικονομική ενίσχυση σε φτωχούς, φυλακισμένους, σε πτωχοκομεία, ορφανοτροφεία, οικοτροφεία, άσυλα ανιάτων, παιδικούς σταθμούς, Ι. Μητροπόλεις και Ι. Ναούς. Επίσης, δωρεά του αειμνήστου Γ. Κορδόση είναι και το διώροφο κτήριο του Συνδέσμου “Παναγία η Φανερωμένη”, που ο ίδιος ίδρυσε στο Νεοχώρι.

Η Ιερά Μητρόπολή μας έχει δεχθή επανειλημμένως την οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος, και αισθάνεται την ανάγκη αφ’ ενός να ευχαριστήση το Ίδρυμα αφ’ ετέρου να ευχηθή η προσφορά του Γεωργίου Κορδόση προς τούς πονεμένους και αναξιοπαθούντας αδελφούς να λογιστή από τον Δίκαιο Κριτή ως καλή εμπορία του χρόνου της επίγειας ζωής του.