Δ' Πολιτιστική Συνάντηση της Ε.ΝΑ.Μ. - Προσφώνηση Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου

Δ' Πολιτιστική Συνάντηση της Ε.ΝΑ.Μ.

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα η Δ' Πολιτιστική Συνάντηση που διοργάνωσε η Εταιρεία Ναυπακτιακών Μελετών σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας και τον Δήμο Ναυπάκτου.

Η Συνάντηση είχε θέμα την “Δυναμική του Πατριδοτοπικού - Πολιτιστικού Κινήματος”, τα “εικοσάχρονα της Ε.ΝΑ.Μ. και της Ο.ΣΥ.Ν.”, ενώ περιελάμβανε και αφιέρωμα στον ποιητή και δικαστικό Θανάση Παπαθανασόπουλο από την Περίστα Ναυπακτίας.

Το έργο του ποιητή παρουσίασαν οι Απόστολος Ζορμπάς, Εισαγωγή στο ποιητικό του έργο, Άρτεμις Μανδαλίδου, Απαγγελία Ποιημάτων, Αναστασία Γιαννούλου, Το θεατρικό του έργο, Νικόλαος Τριψιάνος, Εισαγωγή στο λοιπό συγγραφικό του έργο. Ο κ. Θανάσης Παπαθανασόπουλος ευχαρίστησε όσους μερίμνησαν για την τιμητική εκδήλωση, η οποία έχει ιδιαίτερη αξία για τον ίδιο, διότι “είναι έπαινος που προέρχεται από την ίδια την μητέρα μου –την Ναυπακτία”. Τό αναμνηστικό-τιμητικό δίπλωμα επέδωσε στον ποιητή ο Σεβασμιώτατος.

Ο Πρόεδρος της Ε.ΝΑ.Μ. κ. Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος και ο Πρόεδρος της Ο.ΣΥ.Ν. κ. Γεράσιμος Μούρτος αναφέρθηκαν στην πορεία της Εταιρείας και της Ομοσπονδίας και ευχαρίστησαν όσους βοήθησαν και βοηθούν στην πορεία τους και την επίτευξη των οραμάτων τους.

Εισηγήσεις εκφώνησαν: Αλέξ. Σάββας “Το Αιτωλοακαρνανικό πατριδοτοπικό - πολιτιστικό κίνημα της Αττικής και οι στενές του σχέσεις με τον νομό μας”, Ντίνος Μακρυγιάννης “Εταιρεία Ναυπακτιακών Μελετών: 20 χρόνια δημιουργικής και παραγωγικής δράσης”, Ιωάννης Τσώτας “Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας: 20 χρόνια δημιουργικής και παραγωγικής δράσης”, και ακολούθησε συζήτηση.

Στήν Πολιτιστική Συνάντηση έλαβε μέρος και η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου με απόδοση ύμνων και τραγουδιών καθώς και μελοποιημένων ποιημάτων του τιμωμένου ποιητή.

Χαιρετισμό στην Συνάντηση απηύθυνε ο Σεβ. Μητροπολίτης, και Πρόεδρος των Ιδρυμάτων Νόβα και Παπαχαραλάμπους, τα οποία, μαζί με την Ι. Μητρόπολη, συμπαρίστανται ποικιλοτρόπως στο πολιτιστικό και μορφωτικό έργο της Ε.ΝΑ.Μ. Τόν χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου δημοσιεύουμε ευθύς αμέσως.

Προσφώνηση στην Δ´ Πολιτιστική Συνάντηση

Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου

Με πολλή χαρά παρίσταμαι σήμερα στην Πολιτιστική αυτή Συνάντηση και συναντώ αγαπητά πρόσωπα με τα οποία με συνδέουν κοινοί αγώνες, αλλά πρό παντός κοινές αγωνίες για τον τόπο μας και την πρόοδό του σε όλους τούς τομείς.

Αρχίζοντας την προσφώνησή μου θα ήθελα να συγχαρώ τον κ. Χαράλαμπο Χαραλαμπόπουλο, Πρόεδρο της Εταιρείας Ναυπακτιακών Μελετών, καθώς επίσης και τον κ. Γεράσιμο Μούρτο, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ναυπακτίας για τα εικοσάχρονα που εορτάζουν οι Σύλλογοί τους. Και οι δύο Πρόεδροι διακρίνονται από την ακάματη δραστηριότητά τους για την διάσωση και βίωση της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και διότι ασχολούνται με τα κοινά της περιοχής μας. Καί οι δύο είναι άνθρωποι δραστήριοι, γεμάτοι ζωντάνια και ζωή. Βεβαίως δεν θα μπορούσαν να επιτελέσουν όλο αυτό το έργο που απολαμβάνουμε τόσα χρόνια και που καταγράφηκε τόσο σε Τόμους όσο και στα βουνά και τα λαγκάδια της όμορφης ορεινής Ναυπακτίας μας, αν δεν υπήρχαν και οι δραστήριοι συνεργάτες τους, τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και γενικώς όλα τα μέλη των Συμβουλίων τους. Τους συγχαίρω όλους και τούς ευλογώ.

Και εμείς εδώ στην Ναύπακτο σάς βοηθούμε όσο μπορούμε, ο Δήμος, το Ίδρυμα Αθανασιάδη - Νόβα, το Ίδρυμα Δημητρίου και Βασιλικής Παπαχαραλάμπους. Ως Πρόεδρος του Ιδρύματος Αθανασιάδη - Νόβα, γνωρίζω ότι ενισχύουμε οικονομικά τις προσπάθειές σας και ως Πρόεδρος του Παπαχαραλαμπείου Ιδρύματος έχω την χαρά να σάς ανακοινώσω αυτό που έχετε διαπιστώσει ότι φροντίζουμε για την ανακαίνιση της Αιθούσης, που θα είναι ένα κόσμημα της Πόλεώς μας, με την συμβολή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος και την βοήθεια των μηχανικών της Πόλεώς μας Γιάννη Κοργιαλά, Σπύρου Μανωλόπουλου, και Βασίλη Βούκλιζα.

Ο τίτλος της Πολιτιστικής αυτής συνάντησης είναι «η δυναμική του πατριδοτοπικού-πολιτιστικού κινήματος» , υπάρχει δέ, όπως βλέπω στο πρόγραμμα και σχετική ομιλία. Οι λέξεις αυτές είναι αρκετά χαρακτηριστικές, από την μιά μεριά “πατρίδα” και “πολιτισμός”, από την άλλη μεριά “κίνημα” και “δυναμική”. Οι δύο πρώτες λέξεις δείχνουν κάτι το σταθερό, οι άλλες δύο δείχνουν την κίνηση και την δυναμικότητα. Πράγματι η παράδοση, όπως την ζήσαμε τόσα χρόνια, δεν είναι μιά στάσιμη κατάσταση, αλλά μιά δυναμική πορεία. Η ζωή μεταδίδεται από την μιά γενιά στην άλλη, αλλ’ όμως παίρνει την μορφή του παρόντος και προσανατολίζεται στο μέλλον.

Ο Νομπελίστας Κόνραντ Λόρεντς, κάνοντας λόγο για το πώς μεταδίδεται η παράδοση, λέγει ότι κατ’ αρχάς αναπτύσσεται η «φυσιολογική νεοφιλία» , ως άρνηση κάθε τι παραδοσιακού, και στην συνέχεια αναπτύσσεται το φαινόμενο της «καθυστερημένης υπακοής» . Καί οι δυό αυτές καταστάσεις μαζί σχηματίζουν «ένα σύνολο, που ο ρόλος του, στην διατήρηση του συστήματος, συνίσταται στην απομάκρυνση των απαρχαιωμένων στοιχείων του παραδοσιακού πολιτισμού, τα οποία παρεμποδίζουν τή νέα ανάπτυξη και στην ταυτόχρονη διατήρηση του ουσιαστικού και αναντικατάστατου μέρους της δομής» .

Καί στην συνέχεια παρατηρεί εύστοχα: «Η εμμονή της κατάστασης της παιδικότητας μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική προσήλωση προς τούς γονείς και προς τις παραδόσεις της προηγούμενης γενεάς. Παρόμοια πρόσωπα δυσκολεύονται να συννενοηθούν με άτομα της ηλικίας τους και συνήθως γίνονται παράξενοι. Η εμμονή της κατάστασης της νεοφιλίας οδηγεί σε μιά χαρακτηριστική μνησικακία εναντίον των γονέων, που συχνά έχουν πεθάνει πρίν πολλά χρόνια. Τά πρόσωπα αυτά παρουσιάζουν μιά ιδιοτυπία. Τά δύο αυτά φαινόμενα είναι πολύ γνωστά στούς ψυχαναλυτές» .

Έτσι, λοιπόν, έχουμε την κατάσταση της “παιδικότητας”, που συνδέεται με την ψυχολογικά ανώριμη προσήλωση στην παράδοση, έχουμε την “νεοφιλία” που συνίσταται σε μιά εφηβική επανάσταση, και στο τέλος έχουμε την “καθυστερημένη υπακοή” που συνδέεται με την ψυχολογική και πνευματική ωριμότητα. Μέσα σε αυτήν την αίθουσα μπορεί να υπάρχουν όλες αυτές οι κατηγορίες, αλλά η πλειονότητα ανήκει στην κατηγορία των ωρίμων ανθρώπων σε σχέση με την παράδοση. Καί πάλι συγχαίρω τούς δύο Συλλόγους που μελετούν αυτήν την ώριμη πλευρά της Παραδόσεως, αλλά και δημιουργούν Παράδοση.

Επίσης χαίρομαι γιατί στην σημερινή συνάντηση τιμάται ένας λόγιος, νομικός, ποιητής και συγγραφεύς, εκλεκτό τέκνο της Ορεινής Ναυπακτίας, αλλά κυρίως, άς μού επιτρέψετε να υπογραμμίσω, τιμάται ένας άνθρωπος που διαπρέπει σε όλους τούς χώρους που εργάζεται με ευαισθησία, δημοκρατικότητα και ζωντάνια. Είναι ο αγαπητός μας κ. Θανάσης Παπαθανασόπουλος, ο οποίος με τιμά με την αγάπη του και την φιλία του.

Συγχαίρω τους διοργανωτάς, τους εισηγητάς και εύχομαι στούς δύο Συλλόγους να εορτάσουν και άλλα πολλά χρόνια δημιουργικής και παραγωγικής δράσης, τώρα μάλιστα που με την ζεύξη Ρίου - Αντιρίου ο χώρος της Ναυπακτίας θα αλλάξη μορφή.