Εἰδήσεις Ἰανουαρίου 2003

Ἡ ἡμέρα τοῦ Ἑλληνικοῦ Γραμματοσήμου

Με επιτυχία εορτάσθηκε εφέτος στην πόλη της Ναυπάκτου, στην ανακαινισμένη Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα, η “Ημέρα του Ελληνικού Γραμματοσήμου”.

Παρευρέθηκε ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Χρ. Βερελής, η ηγεσία των ΕΛ.ΤΑ., οι τοπικές Αρχές της πόλης και της Επαρχίας και πλήθος κόσμου.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Ναυπάκτου Γιάννης Νταουσάνης και ο Υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής.

Ο Πρόεδρος των ΕΛ.ΤΑ. κ. Αθανάσιος Δημητρακόπουλος παρουσίασε σε σλάϊτς γραμματόσημα με θέματα από το Νομό Αιτωλοακαρνανίας και στάθηκε περισσότερο στη σειρά γραμματοσήμων που εκδόθηκε πρόσφατα (τόν περασμένο Δεκέμβριο) με θέμα “Αρχιεπίσκοποι Αθηνών και πάσης Ελλάδος” παρουσιάζοντας το γραμματόσημο με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Δαμασκηνό, ο οποίος γεννήθηκε στην Δορβιτσά Ναυπακτίας και είχε γίνει και Αντιβασιλέας.

Στην προσωπικότητα και το έργο του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού αναφέρθηκε και ο Αντιπρόεδρος των ΕΛ.ΤΑ. κ. Χαρ. Χαραλαμπόπουλος.

Επίσης, ο κ. Θωμάς Παναγιωτόπουλος, Διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου “Γιάννης Βλαχογιάννης” και Δημοτικός Σύμβουλος μίλησε με θέμα: “Η αξία του Γραμματοσήμου και ο Φιλοτελισμός”.

Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας με την ομιλία του σχετικά με τους τέσσερεις Αρχιεπισκόπους, Χρυσόστομο Παπαδόπουλο, Χρύσανθο Φιλιππίδη, Δαμασκηνό Παπανδρέου και Σεραφείμ Τίκα, των οποίων οι προσωπογραφίες συμπεριλαμβάνονται στη νέα σειρά γραμματοσήμων.

Ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στις εκκλησιαστικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες κλήθηκαν να υπηρετήσουν την Εκκλησία οι προαναφερθέντες Αρχιεπίσκοποι, καθώς και στην προσφορά τους στην Εκκλησία και γενικότερα στην κοινωνία. Και ο Σεβασμιώτατος κατέληξε:

“Στα πρόσωπα των εκκλησιαστικών αυτών ανδρών μεγαλύνθηκε η Εκκλησία, αλλά και το γένος μας. Βεβαίως σήμερα οι πολιτικές συνθήκες στην Πατρίδα μας είναι ειρηνικές, σταθερές, οπότε η Εκκλησία οφείλει να παίξη έναν ρόλο ενωτικό, θεραπευτικό, πνευματικό. Η θεολογία της Εκκλησίας έχει θεραπευτικό υλικό και μπορεί να βοηθήση τον λαό να λύση τα υπαρξιακά του προβλήματα και τις υπαρξιακές του ανησυχίες. Και γνωρίζουμε ότι, όταν λύονται τα υπαρξιακά αυτά προβλήματα, οι κοινωνικές συνθήκες είναι ειρηνικές. Το μεγαλύτερο υπαρξιακό γεγονός είναι ο θάνατος, αλλά και αυτό είναι μεγαλύτερο κοινωνικό γεγονός, διότι δημιουργεί κοινωνικές αναταράξεις, επειδή διασπά την αγάπη των προσώπων. Οπότε η Εκκλησία έχει να επιτελέση μεγάλο έργο στην κοινωνία μας. Με αυτές τις προοπτικές η Εκκλησία δεν εισέρχεται μέσα στην διαίρεση του κόσμου για να την συντηρήση, αλλά αγωνίζεται για να ενοποιή την διηρημένη κοινωνία. Και η πολιτεία πρέπει να την βοηθά στην μεγάλη αυτή αποστολή της”.

Η εκδήλωση έκλεισε με την Χορωδία της Ναυπάκτου, η οποία καταχειροκροτήθηκε.

Με τους εργάτες του Δήμου Ναυπάκτου

Με τους εργάτες του Δήμου ΝαυπάκτουΔύο είναι τα εορταστικά, επίσημα γεύματα που παραθέτει η Μητρόπολη: ένα για τα μοναχικά άτομα και ένα για τους εργάτες του Δήμου. Ο Σεβασμιώτατος έχει καθιερώσει ώστε κάθε χρόνο την περιόδο των εορτών του Δωδεκαημέρου η Ιερά Μητρόπολη να δεξιώνεται τους εργαζομένους σε εξωτερικές εργασίες του Δήμου Ναυπάκτου, σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης για το έργο που προσφέρουν στην τοπική κοινωνία.

Φέτος, το γεύμα προσφέρθηκε σε εστιατόριο της Ναυπάκτου, το Σάββατο 11 Ιανουαρίου. Κατά την διάρκεια του γεύματος ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την συμπάθεια και συμπαράστασή του στους εργάτες, συζήτησε μαζί τους διάφορα θέματα και τους έδωσε ως ευλογία και ένδειξη αγάπης από ένα δώρο.

Στο γεύμα επίσης παρακάθησαν ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Ιωάννης Νταουσάνης και ο Αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Ραυτόπουλος.

Ημερολόγια πατρίδων

Ημερολόγια πατρίδωνΜέσα στις δραστηριότητες των Συλλόγων των όμορφων χωριών της ορεινής Ναυπακτίας, συναντά κανείς πολύ ωραίες εκδηλώσεις και έργα που σκοπό έχουν να προβάλουν τόσο τις ομορφιές του τόπου τους όσο και να αναδείξουν τις πολιτιστικές παραδόσεις.

Μια από αυτές τις δραστηριότητες είναι και η έκδοση ημερολογίων. Είναι μία σημαντική προσπάθεια που εκτός των άλλων που προαναφέραμε, σκοπό έχει την οικονομική ενίσχυση των Συλλόγων και την αξιοποίηση των χρημάτων αυτών σε έργα εξωραϊσμού των χωριών και την πραγματοποίηση άλλων εκδηλώσεων.

Έχουμε υπ’ όψιν μας το ημερολόγιο που εξέδωσε ο Σύλλογος Ελευθεριανιτών Ναυπακτίας “Η αγία Παρασκευή”. Στις σελίδες του εικονίζεται για κάθε μήνα ένας άγιος που εορτάζει τον μήνα αυτό, ή μια μεγάλη εορτή και συνοδεύεται με λίγα σχόλια για τα εικονιζόμενα πρόσωπα ή για το θεολογικό νόημα της εορτής.

Το ημερολόγιο που εξέδωσαν οι πολιτιστικοί Σύλλογοι Κρυονεριτών Ναυπακτίας “Άγιος Γεώργιος” και “Δαμιανός” είναι επίσης μια πολύ ενδιαφέρουσα οπτική γωνία των Κρυονερίων μέσα από σκίτσα της κ. Σοφίας Σιδηροπούλου - Καραγιώργου. Ο ναός του Αη-Γιώργη, η πλατεία, η κάτω βρύση, το Σχολείο, ο πρ. Ηλίας, είναι μερικές από τις εικόνες που ζωντανεύουν με το μολύβι της σκιτσογράφου.

Ημερολόγια πατρίδωνΟ Σύλλογος Ελατιωτών Ναυπακτίας στο ημερολόγιο που εξέδωσε παραθέτει φωτογραφίες από ξωκκλήσια του χωριού, όπως του Αη-Γιάννη, της Αγίας Παρασκευής, του πρ. Ηλία, της Αγ. Σοφίας κ.ά., περιτριγυρισμένα από το πράσινο των ορεινών όγκων.

Τις φυσικές ομορφιές της Κλεπάς επέλεξε να προβάλη ο Σύλλογος Κλεπαϊτών, δημοσιεύοντας φωτογραφίες του χωριού, χιονισμένα τοπία με έλατα, τον Εύηνο, αλλά και τα περίφημα Στενά της Κλεπάς.

Είναι αξιέπαινη αυτή η προσπάθεια των Συλλόγων για την ανάδειξη του κάλλους της ορεινής πατρίδας τους, όταν μάλιστα γίνεται με νοσταλγία για την παράδοση και αγάπη και σεβασμό για τα ιερά και όσια.

Ναυπακτιακή Πίτα 2003

Την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η κοπή της Βασιλόπιττας για τα μέλη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ναυπακτίας, της Εταιρείας Ναυπακτιακών Μελετών και του Ελληνοαμερικανικού Συλλόγου Εν Αθήναις Ναυπακτίων.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι Πρόεδροι των Συλλόγων, ενώ παρευρέθηκαν οι Βουλευτές Νικόλαος Αγγελόπουλος, Ιωάννης Βαϊνάς, Μάριος Σαλμάς, Χρήστος Σμυρλής-Λιακατάς, οι πρ. Βουλευτές Βασίλειος Μαγγίνας και Ανδρέας Καραγκούνης, ο Διοικητής των ΕΛ.ΤΑ. Αθανάσιος Δημητρακόπουλος, ο επ. Πρέσβυς και Πρόεδρος του Ιδρύματος Μπότσαρη Νότης Μπότσαρης, ο Αντινομάρχης Χαράλαμπος Κουτσοσπύρος, ο Δήμαρχος Αντιρρίου Γεώργιος Κολοβός, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου του Δήμου Αποδοτίας, πολιτευτές, πρόεδροι συλλόγων και πολλοί Ναυπάκτιοι των Αθηνών καί, βεβαίως, οι Πρόεδροι των Συλλόγων, Γεράσιμος Μούρτος, Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος και Σοφία Μπένου.

Στο δείπνο που παρέθεσαν οι ως άνω Σύλλογοι, δόθηκε η ευκαιρία στους συνδαιτημόνες να μιλήσουν για ζητήματα της Ναυπακτίας, κυρίως για τα Ιδρύματα και Κληροδοτήματα της πόλεως, για την εκκλησιαστική κατάσταση των ορεινών χωριών μας και για τις δραστηριότητες της Ι. Μητροπόλεως.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση των Συλλόγων και συμμετείχε στην εκδήλωσή τους, η οποία πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, ευλογώντας την βασιλόπιττα και εκφωνώντας επίκαιρο λόγο. Θέμα της ομιλίας του ήταν “Ο άγιος Βασίλειος και ο άι-Βασίλης” και αναφέρθηκε στην ιστορική προσωπικότητα του Μεγάλου Βασιλείου Επισκόπου Καισαρείας, εν αντιθέσει με τον τύπο του συγχρόνου δυτικού άι-Βασίλη, όπως διαμορφώθηκε υπό την επίδραση συγκεκριμένων ιστορικών και πολιτιστικών παραγόντων.

Τον λόγο αυτό δημοσιεύουμε στις σελίδες 8-10 του παρόντος τεύχους.

Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση με “τα παράπονα των νέων και των γονιών”

Πραγματοποιήθηκε και φέτος, τη δεύτερη μέρα του νέου έτους, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας η καθιερωμένη συνάντηση του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιεροθέου με τους φοιτητές και αποφοίτους της πόλης και της περιφέρειας της Ναυπάκτου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ακολουθία ευλογίας της εθιμοτυπικής Βασιλόπιττας, η οποία περιείχε παραδοσιακό φλουρί (κωνσταντινάτο), το οποίο είχε ως αντίκρισμα 60 ευρώ. Στον κύριο κορμό της εκδήλωσης αναπτύχθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας το θέμα “Τα παράπονα των νέων και των γονιών”, ένα θέμα με ποικίλες προεκτάσεις ψυχολογικές, οικογενειακές, κοινωνικές.

Το αδιαμφισβήτητα υπαρκτό και διαρκώς διευρυνόμενο στους περισσότερους τομείς χάσμα γενεών προσεγγίστηκε και απ’ τις δυο πλευρές, των παιδιών και των μεγάλων. Τονίστηκαν οι όροι “φυσιολογική νεοφιλία” και “καθυστερημένη υπακοή” του νομπελίστα Lorentz, που με σαφήνεια περιγράφουν τη συμπεριφορά κάθε υγιούς ανθρώπου στην πορεία απ’ την εφηβική στην ώριμη ηλικία. Ο έφηβος, ο νέος αγαπά το καινούργιο, ενθουσιάζεται απ’ αυτό, το επιδιώκει και πρέπει να το επιδιώκη, γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί και υπάρχει εξέλιξη και δημιουργική αφομοίωση των παραδεδομένων αξιών. Όσο όμως μεγαλώνει κανείς και αποκτά θέσεις και ρόλους, που παλιότερα ανήκαν στους γονείς του και γενικότερα στους μεγάλους, υιοθετεί και το δικό τους τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς, “έρχεται στα λόγια τους”, έστω και καθυστερημένα “υπακούει” σ’ αυτά και με τη σειρά του ξεχνάει τις δικές του επαναστάσεις. Είναι στην ουσία η φυσική πορεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς, η πάλη του νέου με το παλιό, που εκφράστηκε και ιστορικά ακόμα σε διάφορα επίπεδα. Είναι μια τριβή πού, όταν δεν εκτρέπεται των ορίων, θα πρέπη μάλλον να την αντιμετωπίζουμε ως μια γόνιμη παραγωγική διεργασία παρά ως μια στάσιμη κατάσταση εκτόξευσης παραπόνων μεταξύ των δύο “στρατοπέδων”, ανάμεσα στα οποία σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργείται μίσος που μοιάζει με το εθνικό μίσος.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε για τους νέους ακροατές η ανάλυση στατιστικών στοιχείων, όπου καταγράφονταν οι απαντήσεις των νέων σε ερωτήσεις σχετικά με την Εκκλησία, την πίστη, τα βασικά τους προβλήματα, τις ανησυχίες τους. Όπως επίσης έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την παρουσίαση από τον Σεβασμιώτατο μιας έρευνας, που είχε εκπονήσει το Λύκειο Κατοχής, στην οποία καταγράφονταν οι θέσεις των γονιών-εκπαιδευτικών σε σύγκριση με τις αντι-θέσεις των νέων σε δέκα κρίσιμα σημεία τριβής.

Μετά την ανάπτυξη του θέματος και τη συζήτηση πραγματοποιήθηκε κλήρωση τεσσάρων φοιτητών-φοιτητριών απ’ τους παρόντες, οι οποίοι έλαβαν ως πρωτοχρονιάτικο δώρο από τον Μητροπολίτη το ποσό των 150 ευρώ.

Η εκδήλωση έληξε με την παράθεση μπουφέ από τις κυρίες των τριών Συνδέσμων Αγάπης της Ναυπάκτου μέσα σε οικογειακή ατμόσφαιρα.

Ε.Β.

Χριστουγεννιάτικη γιορτή

με “Λόγους του χθές και κουβέντες του σήμερα”

Χριστουγεννιάτικη γιορτή με “Λόγους του χθές και κουβέντες του σήμερα”Την Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2002, δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, στις 7 μ.μ., πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα η καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη γιορτή του τομέα νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Τον κύριο λόγο στη φετινή γιορτή τον είχαν τα παιδιά των ενοριακών νεανικών συνάξεων, που συμμετείχαν ποικιλοτρόπως: Τραγούδησαν Κάλαντα, απήγγειλαν ποιήματα, έπαιξαν σε θεατρικό δρώμενο και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.

Το μουσικό μέρος της γιορτής παρουσίασαν με επιτυχία δύο χορωδίες: Η Χορωδία Εθνικής Παραδοσιακής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας, η οποία με δάσκαλο τον μουσικό κ. Κων/νο Λανάρα, στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της, έχει μια πολύ καλή παρουσία στην πόλη της Ναυπάκτου. Φέτος μάλιστα εμφανίστηκε ανανεωμένη, με πολλούς μικρούς χορωδούς. Και η παιδική χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Θέρμου, με δάσκαλο τον κ. Κων/νο Καμζέλα, η οποία εντυπωσίασε με τις “δουλεμένες” φωνές των μικρών μελών της, αλλά και με το ότι έψαλλαν χωρίς λάθη επτά χριστουγεννιάτικους ύμνους, τους οποίους είχαν αποστηθίσει.

Ανάμεσα στους ύμνους, τα κάλαντα και τις απαγγελίες ποιημάτων που τα παιδιά είχαν διδαχθεί από τους κατηχητές τους, παρενεβλήθη και θεατρικό δρώμενο, χωρισμένο σε δύο μέρη, το οποίο επιμελήθηκε η φιλόλογος κ. Χριστίνα Καρανικόλα-Σχοινά. Ο τίτλος του ήταν “Λόγοι του χθές καί... κουβέντες του σήμερα”, όπου με ρεαλιστικό τρόπο δόθηκαν κάποιες απόψεις της σύγχρονης ζωής, πάνω σε καίρια θέματα, μέσα από κουβέντες-συζητήσεις νέων σε μια καφετέρια. Σε αντιπαραβολή προς αυτές τις κουβέντες ακούστηκαν Λόγοι των μεγάλων λογοτεχνών μας Αλέξ. Παπαδιαμάντη και Φώτη Κόντογλου για τα ίδια θέματα. Τους Λόγους διάβασε η φοιτήτρια φιλολογίας Ευαγγελία Βαμβίνη.

Η γιορτή ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα χαρούμενο κλίμα με παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό της ενορίας Αγίου Νικολάου Αντιρρίου, με την καθοδήγηση της δασκάλας τους κ. Ακριβής Ράικου. Το πρόγραμμα της γιορτής παρουσίασε η φιλόλογος Νεκταρία Καραδήμα.

Την γιορτή έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, ο οποίος αφού συνεχάρη ιδιαίτερα τα παιδιά, τους γονείς τους και τους κατηχητές τους, αλλά και όλους όσους συνέβαλαν στην οργάνωση της γιορτής, τόνισε πώς ήταν μια ρεαλιστική αποτύπωση του παρόντος και μια ευχάριστη αναδρομή στο παρελθόν και στην παράδοσή μας, που πρέπει όμως να γίνη πηγή έμπνευσης για όλους μας, αφού από αυτήν μπορούμε να πάρουμε στοιχεία και δύναμη, για να δημιουργήσουμε το μέλλον. Και τελείωσε δίνοντας πλούσιες τις ευχές και τις ευλογίες του σε όλον τον κόσμο που είχε κατακλύσει την αίθουσα.

Χ.Κ.Σ.

Με τα παιδιά των Ιερέων

Με τα παιδιά των ΙερέωνΣτην καθιερωμένη συνάντηση των παιδιών των Ιερέων με τον Μητροπολίτη, μετά τα τραγούδια και τα κάλαντα τα οποία έψαλαν τα παιδιά, τον λόγο για να ευχαριστήση τον Σεβασμιώτατο έλαβε η Αλεξάνδρα Πολύζου, η οποία είπε τα εξής:

“Με την βοήθεια του Θεού άλλη μια χρονιά πέρασε και μία καινούρια έρχεται, κι εμείς τα παιδιά των Ιερέων είμαστε και πάλι εδώ ύστερα από έναν χρόνο.

Εκ μέρους όλων των παιδιών αισθάνομαι την ανάγκη να σάς ευχαριστήσω με λίγα απλά λόγια. Ξέρω ότι αυτές τις ημέρες το πρόγραμμά σας είναι ιδιαίτερα φορτωμένο, όμως κάνετε τα αδύνατα, δυνατά για να μας συγκεντρώσετε εδώ, να μας δώσετε την ευλογία σας και τις ευχές σας. Σημαντικά είναι όλα αυτά που μας προσφέρετε σε αυτή την γιορτή, αλλά περισσότερο σημαντική είναι η αγάπη που μας δείχνετε. Σάς ακούω πάνοτε να μιλάτε με τα καλύτερα λόγια για εμάς και νιώθω ότι κάθε στιγμή περιμένετε να ακούσετε τα προβλήματά μας και είστε πρόθυμος να μας βοηθήσετε.

Σεβασμιώτατε, ξέρω ότι θέλετε να μας δείτε μέσα στην κοινωνία χρήσιμους και καλούς ανθρώπους. Είμαι ένα παιδί, όπως όλα αυτά τα παιδιά που βρίσκονται εδώ, που μεγαλώνω μέσα σε μια ιερατική οικογένεια και καθημερινά βιώνω το ενδιαφέρον σας και καταλαβαίνω όλο και περισσότερο πόσο κοντά βρίσκεστε στις οικογένειές μας.

Πολλές φορές, ξέρω ότι αφήνετε κάποιες άλλες υποχρεώσεις σας και προσπαθείτε να κάνετε το καλύτερο για όλους εμάς.

Για όλα αυτά, εμείς σάς ευχαριστούμε και σάς ευχόμαστε καλά Χριστούγεννα και το νέον έτος για εσάς να είναι γεμάτο από υγεία και δύναμη.

Χρόνια Πολλά

Και πάλι σάς ευχαριστούμε”.

Ο Σεβασμιώτατος συγχάρηκε την μικρή Αλεξάνδρα και μίλησε πατρικά στα παιδιά, παροτρύνοντάς τα να εκκλησιάζονται ανελλιπώς, ενθυμούμενος τα δικά του παιδικά χρόνια, και περιγράφοντας πώς ζούσαν τότε τα Χριστούγεννα, με τον κράχτη να τους κτυπά τις πόρτες των σπιτιών πρωΐ-πρωΐ για να εκκλησιασθούν, με τον αγώνα που κάναν να πλύνουν την Εκκλησία για να έχουν την άλλη ημέρα δικαίωμα να ντυθούν παπαδάκια, αν πήγαιναν πρώτοι στον Ναό.

Τέλος, αφού τα συμβούλευσε σχετικά, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν συνετά και σοφά τις δυσκολίες της ζωής τους, τους έδωσε τον χριστουγεννιάτικο μποναμά τους.

Νυκτερινές θείες Λειτουργίες

Νυκτερινή θεία Λειτουργία (μικρή αγρυπνία) πραγματοποιήθηκε στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Διονυσίου την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, ξημερώνοντας η μνήμη του Μ. Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου.

Έλαβαν μέρος Ιερείς της πόλεως, ενώ στο ψαλτήρι ήταν ο δάσκαλος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας, κ. Κωνσταντίνος Λανάρας, με συνοδεία των μαθητών της Σχολής.

Στο μέλλον, με την ευχή του Σεβασμιωτάτου, θα πραγματοποιείται μία νυκτερινή θεία Λειτουργία κάθε μήνα στον ίδιο Ναό, με σκοπό να γίνη θεσμός για την Ναύπακτο.

Φωνή Κυρίου

Τα κηρύγματα τα οποία δημοσιεύονται φέτος στην “Φωνή Κυρίου” είναι γραμμένα από τον συνεργάτη της Εφημερίδας μας και Εφημέριο του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, Πρωτοπρεσβύτερο π. Θωμά Βαμβίνη. Τα φετινά κηρύγματα αναλύουν τα Αποστολικά Αναγνώσματα των Κυριακών. Ο π. Θωμάς είχε ξαναγράψει τα κηρύγματα της Φωνής Κυρίου το έτος 1992, όπου ανέλυε τα Ευαγγελικά Αναγνώσματα.

Υπενθύμιση - παράκληση

Προς τους αναγνώστες

Με την ευκαιρία της εισόδου στο νέον έτος, θα θέλαμε να σάς ευχαριστήσουμε για την ηθική και οικονομική στήριξη της έκδοσής μας, και να σάς υπενθυμίσουμε ότι η Εφημερίδα μας αποστέλλεται μεν δωρεάν, διότι ο χαρακτήρας της είναι ποιμαντικός, ιεραποστολικός και ενημερωτικός, αλλά, δυστυχώς, στηρίζεται αποκλειστικά στις προσφορές σας και την εθελοντική εργασία των συνεργατών μας.

Θα σάς παρακαλέσουμε, λοιπόν, εφ’ όσον δύνασθε και θέλετε, να ενισχύσετε οικονομικά την έκδοσή μας, ώστε να συνεχίση να υφίσταται αυτή η δυνατότητα επικοινωνίας.

“Τα Θεοφάνεια εν τοις Πατριαρχείοις

Επί τη μεγάλη εορτή των Θεοφανείων, η Α.Θ.Παναγιότης, ο Πατριάρχης, εχοροστάτησεν εν τω Πανσέπτω Πατριαρχικώ Ναώ, κατά τον τελεσθέντα εν αυτώ το απόγευμα της Κυριακής, 5ης Ιανουαρίου, Μ. Εσπερινόν, ενώ την επομένην Δευτέραν, 6ην ιδίου, προέστη της Πατριαρχικής και Συνοδικής Θείας Λειτουργίας της Εορτής, εν συλλειτουργία μετά των Σεβ. Μητροπολιτών Γέροντος Ηρακλείας κ. Φωτίου, Λύστρων κ. Καλλινίκου, Θεοδωρουπόλεως κ. Γερμανού, Φιλαδέλφειας κ. Μελίτωνος, Σεβαστείας κ. Δημητρίου και Μοσχονησίων κ. Αποστόλου... Εν τω τέλει της Δοξολογίας, η Α.Θ.Π., ο Πατριάρχης, ετέλεσε τον Μέγαν Αγιασμόν... Εν συνεχεία, η Α.Θ.Π., ο Πατριάρχης, προέστη της τελετής της Καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού εις την θάλασσαν, εκ της αποβάθρας του Φαναρίου, μεταβάς εις αυτήν εν πομπή εκ του Πανσέπτου Πατριαρχικού Ναού, των κωδώνων αυτού κρουομένων χαρμοσύνως. Τον Τίμιον Σταυρόν ανέσυρεν εκ της θαλάσσης ο Εντιμ. κ. Γεώργιος-Αριστοτέλης Σακελλαρίου, εκ Ζακύνθου. Την μεσημβρίαν παρετέθη εν τοις Πατριαρχείοις εόρτιον άριστον, εις ό παρεκάθησαν οι άγιοι Αρχιερείς, ο κ. Υφυπουργός, δημοσιογράφοι κ.ά.”

***

Το ετήσιο Βραβείο του Αγγλοελληνικού Συνδέσμου του Λονδίνου “Princess Marina Memorial Fund”, για το έτος 2002 απονεμήθηκε στο Κέντρο Βιοϊατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας, το οποίο λειτουργεί από το 1993 και φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Μετοχίου της Ανάληψης του Κυρίου της Ι. Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους στο Βύρωνα. Το Κέντρο διαθέτει την πλέον ενημερωμένη βιβλιοθήκη στην Ελλάδα στον τομέα της Βιοηθικής, μελετά και ερευνά τα σχετικά ζητήματα υπό το φως της Ορθόδοξης Θεολογίας και Παράδοσης. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην οικία του Πρέσβη της Μ. Βρετανίας στην Αθήνα.

***

Στο Φατίχ Τζαμί, το Κεντρικό Μουσουλμανικό Τέμενος της Σηλυβρίας της Ανατολικής Θράκης, το οποίο πριν φύγουν οι Έλληνες ήταν χριστιανικός Ναός, εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, καθώς στην περιοχή αυτή πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο Άγιος. Έντονη ήταν και η παρουσία Τούρκων Μουσουλμάνων. Το ίδιο συμβαίνει και στον Άγιο Γεώργιο της Πριγκίπου, που τελευταία έχει γίνει τόπος προσκυνήματος από χιλιάδες Τούρκους Μουσουλμάνους, οι οποίοι ευλαβούνται πολύ τον Άγιο Γεώργιο.

***

Ίδρυμα Μελετών κατασκευάζεται στην Τραγάνα Αταλάντης από τον Αρχιεπίσκοπο Δαμιανό της Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης του Σινά. Εκεί θα μεταφερθούν όλα τα ιερά κειμήλια της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Μονής Αικατερίνης. Πρόκειται για κειμήλια που η αξία τους είναι ανυπολόγιστη τόσο από θρησκευτικής όσο και από ιστορικής πλευράς. Στο Ίδρυμα θα φιλοξενηθούν όλα τα χειρόγραφα των Μοναχών που μόνασαν στην Ιερά Μονή και άφησαν την τελευταία τους πνοή εκεί. Πρόθεση του Αρχιεπισκόπου είναι και η λειτουργία του Ιδρύματος αυτού ως Πνευματικό Κέντρο.

***

Τον τίτλο του Επιτίμου Διδάκτορος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απένειμε στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο το τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου, με απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως και του Εκλεκτορικού Σώματος. Με την απονομή αυτή αναγνωρίζεται το πολύπλευρο εκκλησιαστικό, επιστημονικό και κοινωνικό έργο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου.

***

Πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του κεντρικού θέματος Ελλάδα και Εσπερία στις ρίζες της ευρωπαϊκής σκέψης ενδιαφέρουσα διάλεξη του Λίνου Μπενάκη με θέμα “Η παρουσία της Δυτικής Φιλοσοφίας και Θεολογίας στο Βυζάντιο (μεταφράσεις λατινικών κειμένων-ιδεολογικές αντιπαραθέσεις)”.

***

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα “Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης” της Ν. Υόρκης, διοργάνωσε έκθεση με τίτλο “Post Byzantium-The greek renaissance”. Πενήντα τέσσερα (54) έργα από τα σημαντικότερα κέντρα του Ελληνισμού παρουσιάζουν την πορεία και τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την Μεταβυζαντινή Τέχνη, σε μια προσπάθεια ανάδειξης του Βυζαντινού Πολιτισμού μετά την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

***

Στην Αθήνα διοργανώθηκε Ημερίδα για την έναρξη της 15ης Γενικής Συνελεύσεως της Διεκκλησιαστικής Επιτροπής για τους μετανάστες στην Ευρώπη. Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει δημιουργήσει Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλλινοστούντων Μεταναστών, το οποίο αντιμετώπισε πολλά οικογενειακά δράματα και καταστάσεις κατά τις οποίες δημιουργήθηκαν σοβαρά ψυχικά τραύματα, όταν οι συνθήκες επέβαλαν το χωρισμό των παιδιών από τους γονείς τους.

***

Η υπερκαθολική Οργάνωση Opus Dei (=έργον Θεού) ιδρύθηκε από τον αμφιλεγόμενο Ισπανό ιερέα Εσκρίβα που αγιοποιήθηκε πρόσφατα και έχει τεράστια επιρροή στο Βατικανό, την Ισπανία και την Λατινική Αμερική. Σύμφωνα με τους “Financial Times”, αυτή την στιγμή οι οπαδοί της Οργάνωσης ελέγχουν 150 από τις μεγαλύτερες εταιρίες της Ισπανίας και είναι γνωστοί ως το “Άγιο Χταπόδι” της “Θρησκευτικής Μαφίας”. Σύμφωνα με τον Βρετανό συγγραφέα Γκόρντον Ούρκχαρτ η Οργάνωση φροντίζει πάντα μεταξύ των μελών της να υπάρχουν υψηλόβαθμα στελέχη κυβερνήσεων, καθηγητές Πανεπιστημίων, γιατροί, δικαστές, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες.

 

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ