Χαιρετισμός Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου στο Συλλαλητήριο Ἐναντίον τοῦ Πολέμου

Ναύπακτος 15-2-2003

Το Σάββατο 15-2 ε.έ., πραγματοποιήθηκε στην Ναύπακτο αντιπολεμικό συλλαλητήριο, στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας κατά του πολέμου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, επειδή έλειπε εκείνη την ημέρα, απέστειλε χαιρετισμό, ο οποίος διαβάσθηκε στην συγκέντρωση και τον δημοσιεύουμε ευθύς αμέσως.

Αγαπητοί μου,

Λυπάμαι που οι προγραμματισμένες πριν πολύ καιρό ομιλίες μου στην Μακεδονία δεν μου επέτρεψαν να παραστώ και προσωπικά στο σημερινό συλλαλητήριο. Θα ήθελα να με θεωρήσετε παρόντα και σε αυτό αποβλέπει και ο χαιρετισμός που απευθύνω στην συγκέντρωση αυτή.

Θεωρώ ότι η σημερινή συγκέντρωση είναι αντιπολεμική και κατά συνέπεια είναι φιλειρηνική. Είμαστε μεν εναντίον του κάθε πολέμου και δεν πιστεύουμε αυτό που έλεγε ο Ηράκλειτος “Πόλεμος πάντων μεν πατήρ εστι, πάντων δε βασιλεύς”, που είναι σήμερα δόγμα των μεγάλων Κρατών, αλλά κυρίως αγωνιζόμαστε να επικρατήση στην γη η ειρήνη, αφού ως Χριστιανοί δοξάζουμε τον Θεό που είναι ο άρχοντας της ειρήνης. Ευχόμαστε για την ειρήνη και πρέπει να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την επικράτηση της ειρήνης.

Η ειρήνη διακυβεύεται από την ισορροπία του τρόμου, αφού λαοί επιδιώκουν να κυριαρχήσουν με τα όπλα, καθώς επίσης διακυβεύεται από τις παντός είδους δικτατορίες, όπως και από την επιθυμία των εμπόρων των όπλων να καταναλώνουν τα όπλα τους και να δοκιμάζουν καινούρια οπλικά συστήματα. Καταδικάζουμε απερίφραστα όλες αυτές τις καταστάσεις.

Επίσης, με την σημερινή εκδήλωση συμπαριστάμεθα στα αθώα θύματα των πολέμων και των αποκλεισμών, στον άμαχο πληθυσμό που υποφέρει από τα σχέδια και τις επιθυμίες των ηγεσιών τους. Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς μπροστά στις αδικίες που μαστίζουν τους λαούς, τα αθώα παιδιά, που συνεχώς αφανίζονται και κατά την διάρκεια της συμβατικής ειρήνης.

Η Ιερά Σύνοδος, της οποίας είμαι μέλος και μάλιστα εκπρόσωπος τύπου, εξέδωσε ένα ανακοινωθέν για τον πόλεμο, το οποίο διάβασα στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα και θα σάς το διαβάσω στην συνέχεια.

“Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με συναίσθηση της ποιμαντικής της ευθύνης και με επίγνωση των καθηκόντων της έναντι του Αγίου Θεού και του Χιστεπωνύμου Πληρώματος Αυτής, παρακολουθεί με ανησυχία και θλίψη μαζί με τον Λαό του Θεού, την συνεχή απειλή ενός πολέμου υπό την οποία ζεί η ανθρωπότης.

Η ανησυχία αυτή επιτείνεται από το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης αναφλέξεως στην περιοχή η οποία σαφώς θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις και στον τόπο μας.

Η Εκκλησία της Ελλάδος διαπιστώνει για μία ακόμη φορά, ότι είναι ανάγκη να πρυτανεύει στη ζωή όλων η ειρήνη. Η ειρήνη δεν είναι ένα αόριστο αγαθό ή μία αφηρημένη κατάσταση, είναι καρπός του Αγίου Πνεύματος. Η Εκκλησία συνεχώς προσεύχεται και αγωνίζεται για την επικράτηση της ειρήνης σε όλο τον κόσμο. Βεβαίως η επικράτησή της είναι συνδεδεμένη με την επικράτηση της ελευθερίας και του δικαίου. Δεν νοείται ειρηνική κατάσταση στη ζωή της ανθρωπότητας, όταν ολοκληρωτικά καθεστώτα καταπιέζουν τους ανθρώπους ή όταν παραβιάζονται οι στοιχειώδεις κανόνες του δικαίου.

Επιθυμεί ακόμη να εκφράσει την συμπάθεια και την συμπαράστασή της σε όλους όσοι βρίσκονται υπό την δοκιμασία ενός πολέμου ανεξάρτητα της εθνικότητας, της φυλής ή του θρησκεύματος.

Συγχαίρει όλους εκείνους οι οποίοι εργάζονται υπέρ της ειρήνης και κατά της βίας, από όπου αυτή και αν προέρχεται. Είναι βέβαιον ότι ο Κύριος επευλογεί τις προσπάθειές τους ακόμη και όταν αυτές δεν βρίσκουν ανταπόκριση στις καρδιές όλων.

(Η Ιερά Σύνοδος) εύχεται, ο Κύριος, ο Άρχων της ειρήνης, να φωτίζει τους Πολιτικούς Ηγέτες αυτού του κόσμου, ώστε με πνεύμα διακρίσεως και ειρήνης να εξαντλήσουν όλες τις προσπάθειές τους για να δοθούν ειρηνικές λύσεις μέσα από τα αρμόδια παγκόσμια όργανα”.

Εύχομαι και εγώ με την σειρά μου ο Θεός να φωτίση τους ηγέτας να “τά βρούν” και να σταματήσουν οι πόλεμοι που καταστρέφουν τις ελπίδες, τα όνειρα και τις προσδοκίες των λαών και αφανίζουν ανθρώπινες ζωές.-