Συνοδικά: Από τις Συνεδριάσεις της Ιεράς Συνόδου Φεβρουαρίου

Συνήλθε υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου την 4η, 5η και 7η Φεβρουαρίου ε.έ., στην τακτική κατά μήνα Συνεδρία της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κατά τις Συνεδριάσεις:

Ο Μακαριώτατος ενημέρωσε την Δ.Ι.Σ., εκτός των άλλων, για τον εορτασμό του Ιερού Φωτίου που έγινε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και στην Ιερά Μονή Πεντέλης, στις 5 και 6 μηνός Φεβρουαρίου 2003, κατά τον οποίο τιμήθηκαν από την Ιερά Σύνοδο διαπρεπείς Ιεροκήρυκες και θεολόγοι συγγραφείς, μεταξύ των οποίων και ο Ναυπάκτιος Αρχιμ. π. Ιερεμίας Φούντας. Ιδιαιτέρως ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στη κοινή συνάντηση που μεταξύ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και των Καθηγητών των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, κατά την οποία ο Καθηγητής κ. Χαράλαμπος Σωτηρόπουλος εισηγήθηκε το θέμα: "Το εκκλησιαστικόν φρόνημα του Αγίου Φωτίου ως βιωματική και διαχρονική έκφρασις ορθοδόξου ήθους". Ο Μακαριώτατος πρότεινε στην Δ.Ι.Σ., με αφορμή σχετική παρέμβαση Καθηγητού, να πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση μεταξύ της Δ.Ι.Σ. και των Καθηγητών των δύο Θεολογικών Σχολών. Στην συνάντηση αυτή θα συζητηθεί το θέμα σχέσεων της Ιεραρχίας της Εκκλησίας και των Θεολογικών Σχολών. Μετά από διεξοδική συζήτηση αποφασίσθηκε όπως δύο Συνοδικοί Μητροπολίτες, ήτοι ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος μελετήσουν το θέμα και προτείνουν στην προσεχή Συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου πρακτικούς τρόπους για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης, αφού συνεννοηθούν, ο μεν πρώτος με τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ο δε δεύτερος με τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Δ.Ι.Σ. ενημερώθηκε:

  1. Από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο για την επίσκεψη της πολυμελούς Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες με πρόσκληση του Ευρωβουλευτού κ. Εμμανουήλ Μπακοπούλου.

Κατά τις συνεδριάσεις της η Δ.Ι.Σ., αποφάσισε (μεταξύ των άλλων):