Εορτασμός των Τριών Ιεραρχών

Εορτασμός των Τριών ΙεραρχώνΕορτάστηκε στην Ναύπακτο η σύναξη των Τριών Ιεραρχών, με τον εκκλησιασμό των μαθητών, τις ομιλίες των εκπαιδευτικών, την καθιερωμένη συνάντηση των δασκάλων για να τιμήσουν τους απερχομένους συναδέλφους τους και να κόψουν την Βασιλόπιττα, και τέλος την ομιλία του Σεβασμιωτάτου προς τους εκπαιδευτικούς στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στον Άγιο Δημήτριο εκκλησιάστηκαν τα Γυμνάσια και Λύκεια της πόλεως. Η προσέλευση των μαθητών ήταν μεγαλύτερη από άλλες χρονιές, και ο ιερός Ναός γέμισε μαθητόκοσμο. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Καθηγητής - Θεολόγος Χρήστος Ιωάννου.

Στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου εκκλησιάστηκαν τα Δημοτικά Σχολεία της πόλεως και λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος. Μετά την αρτοκλασία υπέρ των διδασκόντων και διδασκομένων, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας ο διευθυντής του 2ου Δημ. Σχολείου, κ. Θωμάς Παναγιωτόπουλος, αναφερόμενος στο οικουμενικό έργο των τριών Ιεραρχών, και ο Σεβασμιώτατος απηύθηνε ευχές στους εκπαιδευτικούς και στα παιδιά.

Μετά την θεία Λειτουργία ακολούθησε η γιορτή των Δασκάλων σε κέντρο της πόλεως, κατά την οποία ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε και έκοψε την Βασιλόπιττα του Συλλόγου και οι Δάσκαλοι τίμησαν την απερχόμενη συνάδελφό τους Βασιλική Πάνου, σύζυγο του Αθανασίου Χριστιά, η οποία τους ευχαρίστησε με έναν αποχαιρετιστήριο λόγο και ένα ποίημά της.

Το απόγευμα της εορτής πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη συνάντηση του Σεβ. Μητροπολίτου με τους Εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της Μητροπόλεώς μας.

Ο Σεβασμιώτατος κατ’ αρχήν εξέφρασε την εκτίμησή του για το έργο που επιτελούν οι Εκπαιδευτικοί Λειτουργοί, και τους ευχήθηκε να έχουν έμπνευση στο έργο τους. Τόνισε ότι ο εκπαιδευτικός πρέπει να εργάζεται ως καλλιτέχνης, που σημαίνει πρέπει να έχη αγάπη για το έργο που κάνει, ευαισθησία για τον νέο άνθρωπο και εύρεση των καταλλήλων μεθόδων προκειμένου να βοηθηθούν οι νέοι μας.

Εν συνεχεία ανέπτυξε το θέμα “Σύγχρονες απόψεις αγωγής και οι Τρείς Ιεράρχες”.

Ο Σεβ. ομιλητής ασχολήθηκε κατά κύριο λόγο με την βάση της αγωγής των νέων που είναι η νευροβιολογική δομή του εγκεφάλου, όπως την έχει καταγράψει η σύγχρονη νευροεπιστήμη. Η επιστήμη αυτή έχει ανατρέψει τις ψυχολογικές, πολύ δε περισσότερο τις μεταφυσικές, θεωρίες, σύμφωνα με τις οποίες την προσωπικότητα του ανθρώπου επηρεάζουν - καθορίζουν αφηρημένες ψυχολογικές ή ανύπαρκτες μεταφυσικές αρχές. Συγχρόνως έχει αποδείξει την μεγάλη σημασία της επίδρασης του περιβάλλοντος, των προτύπων, της παραδόσεως, των εμπειριών μέσα στην συγκεκριμένη κοινότητα. Το σημαντικό δε είναι ότι δεν αποκλείει την “χρήση” του εγκεφάλου από την ψυχή ούτε και την επίδραση επ’ αυτού της ενεργείας της θείας Χάριτος.

Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του, ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε τα κύρια στοιχεία της παράδοσής μας, όπως εκφράστηκε στο έργο και την διδασκαλία των Τριών Ιεραρχών, και η οποία είναι ικανή να επηρεάση αυτήν την φυσική ανάπτυξη του εγκεφάλου του ανθρώπου και να του δώση τα στοιχεία για μια ισόρροπη μόρφωση.

Μετά την εισήγηση ακολούθησε συζήτηση και δεξίωση που ετοίμασαν οι Σύνδεσμοι Αγάπης των Ενοριών και έτσι δόθηκε η ευκαιρία για περαιτέρω επεκτάσεις του ενδιαφέροντος αυτού θέματος.

Αρχ. Κ.Ε.Γ.