Εἰδήσεις Φεβρουαρίου 2003

Εκκλησιαστική κοινότητα και κατήχηση

Την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, στις 6.30 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Ενοριακού Κέντρου της Αγίας Παρασκευής σύναξη των εφημερίων που είναι υπεύθυνοι του κατηχητικού έργου των ενοριών τους, των κατηχητών-κατηχητριών και των θεολόγων που υπηρετούν στα σχολεία της Ναυπάκτου. Ο Αρχιμ. π. Καλλίνικος Γεωργάτος, προλογίζοντας την όλη εκδήλωση, παρουσίασε τον σκοπό της, που ήταν η θεολογική κατάρτιση-στήριξη των στελεχών του κατηχητικού έργου, η επικοινωνία μεταξύ τους, ο συντονισμός των δραστηριοτήτων τους και η ανταλλαγή απόψεων πάνω στο εξαιρετικά σημαντικό, περίπλοκο και υπεύθυνο έργο της προσέγγισης των παιδιών και της ένταξής τους στο ιερό σώμα της Εκκλησίας του Χριστού.

Εν συνεχεία ο π. Θωμάς Βαμβίνης, εφημέριος του Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου και εκπαιδευτικός, εισηγήθηκε το θέμα: “Εκκλησιαστική κοινότητα και κατήχηση”. Στην εισήγηση, αφού τονίσθηκε ότι η εκκλησιαστική ζωή πραγματοποιείται μέσα σε κοινότητες, περιγράφηκαν τα βασικά χαρακτηριστικά του εκκλησιαστικού κοινοτικού βίου, ώστε να γίνη σαφής ο ρόλος της κατήχησης, που είναι η εισαγωγή και ένταξη των νέων μελών της Εκκλησίας στη ζωή των εκκλησιαστικών κοινοτήτων.

Την εισήγηση ακολούθησε συζήτηση πάνω στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κατηχητές στο έργο τους. Επισημάνθηκε η ανάγκη να υπάρχη στενή επικοινωνία με τους γονείς, γιατί η δική τους στάση απέναντι στην Εκκλησία επιδρά αποφασιστικά πάνω στα παιδιά τους. Πρέπει να τους γίνη γνωστό ότι τα παιδιά τους, εκτός από τα θετικά βιώματα και τα υγιή κριτήρια που θα προσλάβουν από τη συμμετοχή τους στις κατηχητικές συνάξεις, πολύ θα ωφεληθούν από την παρακολούθηση μαθημάτων Βυζαντινής μουσικής και από τη συμμετοχή τους στη χορωδία παραδοσιακής μουσικής, όπου επιτελείται ένα πολύ σημαντικό έργο.

Οι κατηχητές δήλωσαν πολύ ευχαριστημένοι από την επικοινωνία αυτή και πήραν δυνάμεις για τη συνέχιση του έργου τους.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ευγενική προσφορά νηστήσιμων εδεσμάτων από τις κυρίες του Συνδέσμου Αγάπης του Ι. Ναού Αγίας Παρασκευής.

Χ.Σ.

Ενορία Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου Συνάξεις κυριών

Στην αίθουσα του Ενοριακού Κέντρου του Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα δύο συνάξεις κυριών (κάθε Τετάρτη 5.30 μ.μ. για τις νεώτερες κυρίες και κάθε Πέμπτη την ίδια ώρα για τις πιο ηλικιωμένες). Σκοπός των συνάξεων αυτών είναι η επικοινωνία, η σύσφιξη των σχέσεων και η πνευματική ωφέλεια των κυριών από τα θέματα που αναπτύσσονται και από τις συζητήσεις που γίνονται πάνω σ’ αυτά.

Το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούν οι παραπάνω συνάξεις είναι η ορθόδοξη αντίληψη για την ενοριακή ζωή. Η Ενορία για τον Ορθόδοξο Χριστιανό είναι η ευρύτερη, η πνευματική του οικογένεια, που έχει “κοινό οίκο” τον ιερό Ναό, γύρω από τον οποίο οργανώνεται η ζωή της, η οποία πηγάζει από όσα τελούνται μέσα σ’ αυτόν. Πολλές φορές ο Σεβ. Μητροπολίτης μας έχει τονίσει ότι η “οικογένεια της Ενορίας” πρέπει να λειτουργή ως θεραπευτική κοινότητα. Ο Σύνδεσμος Αγάπης του Αγίου Δημητρίου, θέλοντας να διακονήση αυτήν την αναγκαιότητα, με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου και τις ευχές των εφημερίων του Ναού, ξεκίνησε αυτές τις συνάξεις, οι οποίες βρήκαν ικανοποιητική ανταπόκριση.

Είναι μια ευκαιρία για τις κυρίες να βγουν από το σπίτι τους, να συναντηθούν μεταξύ τους, να επικοινωνήσουν, να μιλήσουν, να ξεσπάσουν, να ακούσουν και να ακουστούν, να σπάσουν την ατομοκεντρικότητα και τη μοναξιά τους, να λειτουργήση γι’ αυτές η “λογοθεραπεία” (μέ τη διπλή σημασία του όρου), να ζήσουν με λίγα λόγια το γεγονός της Εκκλησίας.

Είναι πολύ ωραία η εικόνα, όταν μετά τον Εσπερινό συγκεντρώνονται στην αίθουσα του Ναού και μέσα σε ευχάριστη ατμόσφαιρα πίνουν τον καφέ τους ή το αναψυκτικό τους, παίρνουν το γλύκισμα ή το βούτημά τους, και ανυπομονούν ν’ ακούσουν με πολλή προσοχή το λόγο της Εκκλησίας για κάποιο θέμα που τις αποσχολεί. Κι όπως συμβαίνει και σε όλες τις παρόμοιες συνάξεις, που γίνονται σε άλλες Ενορίες, καθώς και στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, μετά την παρουσίαση του θέματος λένε τη γνώμη τους, την εμπειρία τους πάνω σ’ αυτό, ρωτούν, προβληματίζονται και φεύγουν χαρούμενες, ανάλαφρες, ωφελημένες.

Χ.Σ.

Επίσκεψη στην Έδεσσα

Το τριήμερο 15-17 Φεβρουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος επισκέφθηκε την χειμωνιάτικη Έδεσσα, ύστερα από την ευγενή και ένθερμη πρόσκληση του οικείου ποιμενάρχου, κ. Ιωήλ, προκειμένου να ομιλήση στον λαό της Εδέσσης, να συμμετάσχη σε χειροτονία νέου κληρικού, να συναντήση αγαπητά του πρόσωπα από την εκεί διακονία του και βεβαίως να επισκεφθή τον τάφο του αειμνήστου Μητροπολίτου Εδέσσης κυρού Καλλινίκου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωήλ υπεδέχθη ενθέρμως και αδελφικώς τον παραδελφό του (είχαν κοινό χειροτονήσαντα τον αείμνηστο Μητροπολίτη Εδέσσης κυρό Καλλίνικο) κ. Ιερόθεο, και αφού τον ξενάγησε στο γνωστό του Επισκοπικό Μέγαρο, παρουσιάζοντας τα σχέδια που έχει γι’ αυτό, μίλησαν πολύ ώρα για ζητήματα της Επισκοπικής διακονίας τους.

Το Σάββατο το βράδυ ο Σεβασμιώτατος μίλησε σε σύναξη νέων, στην αίθουσα του βιβλιοπωλείου της Ιεράς Μητροπόλεως, παρουσιάζοντας τις εντυπώσεις του και τα συμπεράσματά του από το πρόσφατο ταξίδι του στις Βρυξέλλες, σε συνδυασμό με τις μελέτες του για την ευρωπαϊκή ενοποίηση και τον ρόλο της ορθοδοξίας.

Την Κυριακή το πρωΐ συμμετείχε στην χειροτονία εις Διάκονον του π. Γεωργίου Γιόντη στον κατάμεστο Ι. Ναό Αγίων Πάντων.

Την Κυριακή το βράδυ μίλησε στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Σκέπης, στα πλαίσια των κυριακάτικων εσπερινών κηρυγμάτων, με θέμα “από φυλακής πρωΐας έως νυκτός”, αναλύοντας την πρωϊνή προσευχή του Γέροντος Σωφρονίου.

Τέλος, το πρωΐ της Δευτέρας μίλησε στους Πνευματικούς της Μητροπόλεως στην Αίθουσα του Ψηλού Βράχου, με θέμα την θεραπεία που προσφέρεται δια του μυστηρίου της μετανοίας.

Πρέπει να σημειωθή πώς η πρόσκληση του Σεβ. Εδέσσης απευθυνόταν ενθέρμως και προς τον λαό της Μητροπόλεως, γι’ αυτό και σε κάθε ομιλία ο κόσμος κατέκλυζε τις αίθουσες και τους Ι. Ναούς. Η φιλοξενία ήταν αβραμιαία και αδελφική.

Α.Κ.

***

Στην περυσινή πανήγυρη του αγίου Πολυκάρπου στην Ι. Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμπελακιωτίσσης, κατά την οποίαν είχε πραγματοποιηθή και η χειροθεσία σε Αρχιμανδρίτη του ηγουμένου π. Πολυκάρπου, είχε σημειωθή ρεκόρ συμμετοχής. Φέτος η κακοκαιρία δεν επέτρεψε στον Σεβ. Μητροπολίτη και στους προσκυνητές να πραγματοποιήσουν το προσκύνημα στον Άγιο. Έτσι, το κάλεσμα της καμπάνας του Μοναστηριού (φωτογραφία) ήχησε ερημι(τι)κό στην γαλήνη της χειμωνιάτικης παγωνιάς. Ωστόσο, μές στην Σαρακοστή θα γίνη αρχιερατική θεία Λειτουργία και θα διοργανωθή προσκυνηματική εκδρομή στο Μοναστήρι για να “τηρηθή το τάμα” στον Άγιο.

***

Το Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου ε. έ., το απόγευμα πριν την ακολουθία του Εσπερινού, πραγματοποιήθηκε η κοπή Βασιλόπιτας των Κατηχητικών Συνάξεων της Ενορίας Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου στην Αίθουσα του Ιερού Ναού. Την Βασιλόπιτα ευλόγησε και έκοψε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, παρόντων και των Εφημερίων και του Διακόνου του Ιερού Ναού, των Κατηχητών και Κατηχητριών, καθώς και των παιδιών, τα οποία μετέχουν των Κατηχητικών Συνάξεων. Μετά την ευλογία και κοπή της Βασιλόπιτας ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος φαινόταν ευχαριστημένος από την πολυπληθή σύναξη, λόγω της παρουσίας μεγάλου αριθμού παιδιών, ομίλησε στα παιδιά και τους εξήγησε το πώς επεκράτησε να κόπτουμε Βασιλόπιτα και γιατί βάζουμε μέσα φλουρί. Επίσης, τα συγχάρηκε που παρακολουθούν τις Κατηχητικές Συνάξεις και τους απηύθυνε συμβουλές και νουθεσίες. Τα δύο παιδιά που βρήκαν τα νομίσματα της Βασιλόπιτας έλαβαν από ένα παιδικό βιβλίο.

***

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των Γεωλογικών Ερευνών που έγιναν στην περιοχή της Περδικόβρυσης και Κλεπάς, η σημερινή θέση του οικισμού της Περδικόβρυσης παρουσιάζει πολλούς κινδύνους κατολίσθησης και προτείνεται η μετοίκιση σε ασφαλέστερη θέση. Η σχετική έκθεση επισημαίνει μεταξύ των άλλων: “Αποτέλεσμα των πιο πάνω τεχνικογεωλογικών χαρακτηριστικών της περιοχής είναι ότι τα περισσότερα σπίτια παρουσιάζουν ρωγμές και μετακινήσεις. Η σημαντικότερη από όλες είναι αυτή της Εκκλησίας του χωριού. Με βάση τα πιο πάνω στοιχεία προτείνεται η μεταφορά του οικισμού σε άλλη θέση... μετά από σχετική μελέτη”

Οικουμενικόν Πατριαρχείον. Ανακοινωθέν

Κατά την συνεδρίαν της 20-1-2003 η Αγία και Ιερά Σύνοδος:

  1. Μετέθεσεν ομοφώνως εις την Ι. Μητρόπολιν Αδριανουπόλεως τον μέχρι τούδε Μητροπολίτην Ελβετίας Σεβ. κ. Δαμασκηνόν, εις τον οποίον απεφασίσθη να εκφρασθούν η ευαρέσκεια και ο έπαινος της Μητρός Εκκλησίας δια την μακράν και εύορκον από διαφόρων θέσεων διακονίαν και προσφοράν αυτού, ομού μετά των θερμών ευχών υπέρ αποκαταστάσεως της πολυτίμου υγείας αυτού.
  2. Εξέλεξεν παμψηφεί εις την θέσιν αυτού ως Μητροπολίτην Ελβετίας τον μέχρι τούδε Μητροπολίτην Γαλλίας κ. Ιερεμίαν, εις τον οποίον ανετέθησαν καί:
    • α) Η προϊσταμενία του Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου εν Σαμπεζύ Γενεύης,
    • β) Η Γραμματεία προετοιμασίας της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, καί
  3. Απέσπασεν εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας την Εξαρχίαν πάσης Ιβηρίας και ίδρυσε νέαν Επαρχίαν του Οικουμενικού Θρόνου υπό τον τίτλον "Ιερά Μητρόπολις Ισπανίας", εις την οποίαν θα υπάγωνται η Πορτογαλία και αι Κανάριοι Νήσοι. Έδρα της νέας Μητροπόλεως θα είναι η Μαδρίτη. Η εκλογή του πρώτου Μητροπολίτου Ισπανίας θα γίνη προσεχώς.
  4. Εις την κενωθείσαν Ιεράν Μητρόπολιν Γαλλίας εξέλεξε παμψηφεί τον Θεοφ. Επίσκοπον Ρηγίου κ. Εμμανουήλ, Διευθυντήν του Γραφείου της Ορθοδόξου Εκκλησίας παρά τη Ευρωπαϊκή Ενώσει. Ο νέος Μητροπολίτης Γαλλίας θα εξακολουθήση να κατέχη και την θέσιν αυτήν εν Βρυξέλλαις, ενώ ανετέθη εις αυτόν και η εκπροσώπησις του Οικουμενικού Πατριαρχείου εις τον Θεολογικόν Διάλογον της Ορθοδοξίας μετά των Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών.

Στα πλαίσια του εορτασμού της μνήμης των Τριών Ιεραρχών στην Κωνσταντινούπολη, ο Πατριάρχης χειροθέτησε στο οφφίκιο του Άρχοντος Ακτουαρίου τον Ελλογιμ. κ. Σταύρο Μπαλογιάννη, Καθηγητή της ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

***

Ομάδα 35 ορθοδόξων νέων από όλο τον κόσμο θα πραγματοποιήση επίσκεψη στις μειονοτικές ορθόδοξες κοινότητες της Τουρκίας. Από τις 22 έως 30 Μαΐου η ομάδα θα συναντηθή με τις ελληνικές και συριακές κοινότητες της Κωνσταντινούπολης και των προαστίων, καθώς και με την συριακή ορθόδοξη κοινότητα του Tur Abdin στην Ανατολική Τουρκία. Την επίσκεψη οργανώνει ο “Σύνδεσμος” ορθοδόξων νεολαιών. Για περισσότερες λεπτεμέρειες, καθώς και για αιτήσεις συμμετοχής επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνδέσμου, http://www.syndesmos.org/.

***

Το εβδομαδιαίο αγγλικό Περιοδικό The Week γράφει ότι ένα Σχολείο στο Brighton απαγορεύει στους μαθητές του να χρησιμοποιούν τους όρους “πρό Χριστού” και “μετά Χριστόν” και επιβάλλει την ανιτκατάστασή τους από τον όρο BCE (Before Common Era), που ερμηνεύεται περίπου: πριν την κοινή εποχή!... Η δικαιολογία της αλλαγής είναι ότι οι όροι π.Χ και μ.Χ είναι ακατάλληλοι να χρησιμοποιούνται σε μια κοινωνία πολλών θρησκειών και διαφόρων πίστεων.

***

Στο ίδιο Περιοδικό αναφέρεται ότι ο Βρεττανικός Ερυθρός Σταυρός έδωσε εντολή να μη διακοσμηθούν Χριστουγεννιάτικα τα Παραρτήματά του σε όλη την Αγγλία, για να μην προσβληθούν οι Μουσουλμάνοι που βρίσκουν εκεί βοήθεια. Αυτοί που αντέδρασαν στην απόφαση ήταν οι ίδιοι οι Μουσουλμάνοι!! Ο εκπρόσωπός τους στο Βρεττανικό Κοινοβούλιο, λόρδος Αχρόντ, δήλωσε δημόσια ότι: “η διδασκαλία του Ισλάμ μας επιβάλλει να σεβόμαστε τις άλλες θρησκείες”!!

***

Αγγλικό περιοδικό δημοσίευσε συνέντευξη από μια γυναίκα 84 ετών, η οποία σε όλη της τη ζωή είχε μία και μόνη φιλοδοξία: Να βρίσκη τρόπους να κάνη λιγότερο οδυνηρή τη ζωή των ανθρώπων, που υπέφεραν από ανίατες ασθένειες. Εθελόντρια Νοσοκόμα του Β` Παγκοσμίου Πολέμου και με βάση 500 λίρες που της άφησε κληρονομιά Πολωνός μετανάστης, ίδρυσε το άσυλο του Αγ. Χριστοφόρου στο Νότιο Λονδίνο. Προσβεβλημένη η ίδια από καρκίνο λέει: “Δεν ήθελα ποτέ να πεθάνω ξαφνικά. Πάντα παρακαλούσα να πεθάνω από καρκίνο, ώστε να μου δοθή χρόνος να πω "αντίο", "ευχαριστώ" και "συγγνώμη"!”

***

Ο Ευθ. Ν. είναι περιπτεράς, πατέρας δύο παιδιών και διαζευγμένος. Γυιός πολυμελούς οικογένειας από την ελληνική επαρχία που πήγε μικρός στην Αθήνα για “νά βρη την τύχη του”. Δήλωσε σε αθηναϊκή εφημερίδα (τό Βήμα): “Δεν είχα ποτέ έναν άνθρωπο δίπλα μου να με συμβουλέψει, να με κατευθύνει, να μου πει μια κουβέντα, βρέ αδελφέ. Ποτέ. Μόνος μου ήμουν, έτσι έμαθα και μάλλον γι’ αυτό μου ταίριαξε το περίπτερο”.

***

“Χρειαζόμαστε γονείς που θα νοιάζονται τα παιδιά τους” διαμαρτύρονται οι Σύλλογοι διδασκόντων και οι σχολικοί ψυχολόγοι στη Γερμανία. Τα παιδιά χάνονται από τότε που το μοντέλο Μητέρα-Πατέρας-Παιδί έχει διασπαστεί. Κοινωνικοί παιδαγωγοί και γιατροί μιλούν για έναν ψυχικό ξεπεσμό πολλών παιδιών. Τα ψυχοφάρμακα είναι η εύκολη λύση στην προβληματική συμπεριφορά των παιδιών. Παιδαγωγός του Ελισαβετιανού Σχολείου στην Φραγκφούρτη έχει την εμπειρία ότι οι μαθητές μόνοι τους διαρθρώνουν τη ζωή τους “γιατί είναι ολομόναχοι”!

***

Το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF σε εκπομπή που προβλήθηκε σε ολόκληρη τη Γερμανία, μετέδωσε δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων, που έκαναν λόγο για βασανιστήρια με τελετουργικό τρόπο και για δολοφονίες βρεφών και ενηλίκων από σατανιστές.

 

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ