Πνευματικό Κέντρο

Πνευματικό ΚέντροΣτις 4 Οκτωβρίου 2003 πραγματοποιήσαμε την πρώτη συνάντηση νέων, αγοριών και κοριστιών, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, το γνωστό και ως “Αίθουσα”. Σκοπός της συναντήσεώς μας –καθώς και όλων των συναντήσεων που θα ακολουθήσουν– ήταν η ανάλυση θεμάτων και προβληματισμών που αφορούν εμάς και την καθημερινότητά μας. Αφού έγινε η πρώτη γνωριμία, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου και πιο ειδικά στους επιπλέον χώρους που πρέπει να δημιουργηθούν, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες απαιτήσεις των σύγχρονων νέων.

Όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι παλαιότεροι το κτίριο του Πνευματικού Κέντρου ολοκληρώθηκε και άρχισε να λειτουργή τον Σεπτέμβριο του 1965, “αρχιερατεύοντος Δαμασκηνού Κοτζιά”, όπως μας πληροφορεί μια μαρμάρινη πλάκα που βρίσκεται πάνω από την ανατολική είσοδο της κεντρικής αίθουσας. Από τότε υπήρξε κέντρο συνάντησης ανθρώπων κάθε ηλικίας και ιδιαίτερα νέων.

Με τα χρόνια όμως το κτίριο άρχισε να φθείρεται και σε κάποια σημεία να σαπίζη εσωτερικά και εξωτερικά. Εδώ και δύο χρόνια με τις προσπάθειες του Μητροπολίτη μας κ. Ιεροθέου και τις γενναίες προσφορές ευαισθητοποιημένων χριστιανών, έχουν γίνει επιδιορθώσεις και ανακαινίσεις, εξωτερικά κυρίως, αλλά και εσωτερικά στο ισόγειο και το υπόγειο του κτιρίου. Οι ανακαινίσεις ήταν μελετημένες και επιτυχείς σε σημείο που η κεντρική αίθουσα επιλέχθηκε για την συνάντηση των αντιπροσώπων των Υπουργείων Μεταφορών της Ε.Ε. τον περασμένο Ιούνιο. Υπάρχουν όμως ακόμη δύο όροφοι στους οποίους δεν έχει γίνει καμμία διορθωτική επέμβαση. Αυτό πρέπει να πούμε ότι δεν οφείλεται στην αδιαφορία κανενός, αλλά στην οικονομική δυσχέρεια στην οποία βρίσκεται η μικρή Μητρόπολή μας.

Πνευματικό ΚέντροΑυτοί οι δύο όροφοι κέντρισαν το ενδιαφέρον μας. Στους χώρους αυτούς, λοιπόν, τους αδιαμόρφωτους, εμείς οι νέοι σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε μία βιβλιοθήκη, να επιδιορθώσουμε την κουζίνα που υπάρχει στον πρώτο όροφο, να ανακαινίσουμε το εκκλησάκι που βρίσκεται στο δεύτερο όροφο και να διαμορφώσουμε κατάλληλα τα πέντε δωμάτια που υπάρχουν στους δύο ορόφους. Έτσι οι συναντήσεις μας θα μπορούν να γίνονται στους χώρους αυτούς και να έχουν πρόσθετο ενδιαφέρον, γιατί θα γίνονται σε κατάλληλα εξοπλισμένους χώρους και θα συνδέονται με δραστηριότητες και έργα, που θα δίνουν νόημα στις συζητήσεις και τα λόγια.

Για να υπάρξη όμως αυτή η αξιοποίηση των δύο ορόφων χρειάζονται και ορισμένα χρήματα. Γι’ αυτό η οικονομική σας στήριξη –όλων των αναγνωστών της Παρέμβασης που έχουν τη δυνατότητα– θα είναι πολύτιμη σ’ αυτήν την προσπάθειά μας· θα είναι αρωγός για τη δημιουργία ενός χώρου αναψυχής των νέων, γνώσης και ποικίλης ψυχαγωγίας.

Ν.Ο.