Γράφτηκε στις .

Κύριο θέμα: 150ετηρίδα Καθολικού Ιεράς Μονής Αμπελακιωτίσσης - Ανάμνηση εγκαινίων

Την 150ετηρίδα των εγκαινίων του Καθολικού της, αφιερωμένου στην Κοίμηση της Παναγίας, εόρτασε η Ιερά Μονή Αμπελακιωτίσσης την Κυριακή 23 Μαΐου.

Ήταν 23 Μαΐου του έτους 1854, όταν ο τότε Επίσκοπος Ναυπακτίας και Ευρυτανίας Άνθιμος Ολύμπιος, τέλεσε τα εγκαίνια του Καθολικού της Ιεράς Μονής, το οποίο ανεγέρθηκε στα 1847 επί ηγουμενίας Θεοφίλου Παπαλόγη. Και όπως διασώζεται στο παλαιό μοναχολόγιο, “ο παλαιός έτος της εκκλησίας 1456”, δηλαδή το πρώτο καθολικό είχε κτιστεί τρία χρόνια μετά την Άλωση της Πόλης. Ο δε αρχιτέκτων του νέου Καθολικού ήταν ο “Χρίστος Ιωάννου, Ηπειρώτης εκ του χωρίου Στράντζινα”.

Το απόγευμα του Σαββάτου τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός. Προεξήρχε ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Πολύκαρπος Κοροβέσης, δόκιμος και ονομαστός Ιεροκήρυξ της Εκκλησίας μας, ο οποίος απηύθυνε λόγο οικοδομής και παρακλήσεως.

Την Κυριακή τελέσθηκε πανηγυρική αρχιερατική θεία Λειτουργία μετ' αρτοκλασίας, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο, ο οποίος μίλησε στους προσκυνητές για την θεολογία των Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, για την σημασία του Ναού ως κατοικίας του Θεού, και για την προσφορά του συγκεκριμένου Ναού της Ιεράς Μονής, ο οποίος παρακαλεί και ανακαινίζει τους έμψυχους ναούς, τους πιστούς.

Μετά την θεία Λειτουργία ακολούθησαν τα εγκαίνια του νέου Αρχονταρικίου της Ιεράς Μονής, το οποίο ανεγέρθηκε στην θέση του παλαιού Ηγουμενείου, που όπως είπε ο Σεβασμιώτατος, ονομάζεται αρχονταρίκι, διότι εκεί δεχόμαστε τους ξένους, τους αδελφούς του Χριστού˚ ο Χριστός είναι ο Άρχων της ειρήνης και τον συναντούμε μέσα στον Ιερό Ναό, στα θεία μυστήρια˚ και κατόπιν, απέναντι από τον Ιερό Ναό, στο αρχονταρίκι, δεχόμαστε κάποιους άλλους άρχοντες, τους αδελφούς του Χριστού και δικούς μας αδελφούς.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο ιστορικό του έργου και ευχαρίστησε τους συντελεστές, μεταξύ των οποίων τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής π. Πολύκαρπο, τον γέροντα π. Ραφαήλ, το Ηγουμενοσυμβούλιο, την Διαχειριστική Επιτροπή, τον π. Ιωάννη Πολύζο, την Αναπτυξιακή Εταιρεία ΑΝΕΤΑΠΟ, τον Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος εκπροσωπείτο στην τελετή από την κ. Δακαλάκη, τον αρχιτέκτονα Δημ. Αϊβαλή, την μηχανικό κ. Βιβή Λαγαρού-Θεοφάνη. Ευχαρίστησε, βεβαίως, και τον Σύλλογο Φίλων του Μοναστηριού που προσέφεραν και την ανάπλαση της εισόδου της Μονής και την ετοιμασία της δεξίωσης, καθώς επίσης και τον Δήμο Αποδοτίας και τον Δήμαρχο κ. Β. Σούζα για την εν γένει βοήθειά του στην Μονή.

Ο Σύλλογος των Φίλων της Ιεράς Μονής ετίμησε τον γέροντα μοναχό π. Ραφαήλ Μακρυγιάννη, ο οποίος διατήρησε επί τριακονταετία την Ιερά Μονή ανοικτή. Στο δίπτυχο-αγιογραφία που του προσέφερε ο Σύλλογος έγραφε: “Ως αγαπητά τα σκηνώματά σου, Κύριε των δυνάμεων, επιποθεί και εκλείπει η ψυχή μου εις τας αυλάς του Κυρίου. Τιμής ένεκεν στον Γέροντα Ραφαήλ, για την προσφορά του στην Ιερά Μονή Αμπελακιώτισσας σε δίσεκτους και καλούς χρόνους”.

Στην Ιερά Μονή έφθασαν προσκυνητές από την Ναύπακτο, αλλά και από την Πάτρα με λεωφορεία που ναύλωσε ο σύλλογος των εν Πάτραις Ναυπακτίων. Πρέπει δε να πούμε, προς ενημέρωση των αναγνωστών, ότι τα μεγάλα λεωφορεία δυσκολεύονται πολύ, από ένα σημείο και μετά, να φθάσουν στην Ιερά Μονή, γιατί ο δρόμος, παρ' ότι είναι ασφαλτοστρωμένος, πραγματικά παλεύει με την άγρια φύση του βουνού. Όσοι προγραμματίζουν ομαδικές εκδρομές, καλόν θα είναι να προτιμούν τα μικρότερα λεωφορεία των 40 θέσεων, ώστε να μη προσκόπτουν στα φυσικά εμπόδια.

*

Όσοι ευτυχείς προσκυνητές ανηφόρησαν προς την Ιερά Μονή αποβραδύς του Σαββάτου απήλαυσαν την ανοιξιάτικη φύση με την οποίαν έχει στολίσει ο Δημιουργός τον τόπον αυτό: αναπαύθηκαν κάτω από τα περήφανα έλατα με την καινούρια ανοιχτοπράσινη φορεσιά τους —τά τρυφερά βλαστάρια τους— που τους χαρίζει μια όψη πιο φιλόξενη και φιλική απ' ότι η σκουροπράσινη, σχεδόν μαύρη χειμωνιάτικη κάπα τους, μαγεύτηκαν από την “δόξα” των “κρίνων του αγρού” - των αναρίθμητων αγριολούλουδων του βουνού, άκουσαν το αηδόνι να γεμίζη με το μελωδικό κελάϊδημά του —συνοδεία ισοκρατήματος τριζονιών— την γαλήνια νυχτιά, ξύπνησαν από το άκουσμα της μεγάλης δοξολογίας που ανέπεμπαν προς τον Δημιουργό χιλιάδες πουλιά μέσα στο δάσος, εκκλησιάστηκαν με τον πρώτο ήχο του τάλαντου, του σήμαντρου και της μεγάλης καμπάνας που καθημερινά σημαίνουν την ανθρώπινη προσευχή μέσα στο πέλαγος αυτό της δημιουργίας, ακροάστηκαν τους αναστάσιμους ύμνους του όρθρου της του Κυρίου ημέρας, έλαβαν την Χάρη της θείας Λειτουργίας, την ευλογία του Αγίου Πολυκάρπου, τον λόγο και τις ευχές του Αρχιερέως, γεύθηκαν τα προσφερόμενα από την Ιερά Μονή και τους “συναντιλήπτορες” αυτής, συμμετείχαν, εν ολίγοις, σε ένα “δημιουργικό” συλλείτουργο, ικανό να τους δώση δυνάμεις και προσανατολισμό για να νικούν στον σωτήριο αγώνα της καθημερινότητας.

Το απόγευμα της Κυριακής τελέσθηκε από τους αδελφούς της Ιεράς Μονής το μνημόσυνο των Κτιτόρων, ένδειξη ευγνωμοσύνης γι' αυτούς που έγιναν αιτία να υπάρχη αυτό το λιμάνι για τις χειμαζόμενες, στον προσωρινό μας κόσμο, ψυχές.

*

Οι εκδηλώσεις, όμως, για την 150ετηρίδα από τα εγκαίνια του Καθολικού της Ιεράς Μονής δεν τελείωσαν εδώ. Περιλαμβάνουν ακόμη την ομιλία του Καθηγητού Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αθανασίου Παλιούρα, με θέμα το Καθολικό της Ιεράς Μονής, και την παρουσίαση του αφιερωματικού φωτογραφικού λευκώματος για την Ιερά Μονή, την Κυριακή 6 Ιουνίου στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στην Ναύπακτο.-

Α.Κ.

ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ