Κήρυγμα στοὺς ἑτεροδόξους

...Ο Γέροντας τον ρώτησε πώς κηρύττει (στούς ετεροδόξους). Ο αρχιμανδρίτης, νέος και άπειρος ακόμη, με υπερβολικές μάλλον χειρονομίες απάντησε νευρικά:

-Τους λέω: Η πίστη σας είναι διεστραμμένη. Όλα σ’ εσάς είναι διεστραμμένα, όλα ψεύτικα, κι αν δεν μετανοήσετε, δεν θα σωθήτε.

Σαν τα άκουσε ο Γέροντας, τον ρώτησε:

-Πέστε μας όμως, άγιε αρχιμανδρίτα, αυτοί πιστεύουν στον Κύριο Ιησού Χριστό, πώς είναι ο αληθινός Θεός;

-Αυτό το πιστεύουν.

-Και τιμούν την Παναγία;

-Την τιμούν, αλλά διδάσκουν λανθασμένα πράγματα γι’ αυτήν.

-Και τους αγίους τους παραδέχονται;

-Ναι τους παραδέχονται, αλλά από τότε που αποσχίσθηκαν από την Εκκλησία, τί αγίους μπορούν να έχουν;

...

Άγιε αρχιμανδρίτα, η ψυχή τους αισθάνεται πώς πράττουν σωστά που πιστεύουν στο Χριστό, που τιμούν την Παναγία και τους αγίους, που τους επικαλούνται στις προσευχές τους. Γι’ αυτό όταν τους λέτε ότι η πίστη τους είναι νόθη, δεν θα σάς ακούσουν... Αν όμως λέγατε στους ανθρώπους πώς καλά κάνουν που πιστεύουν στον Θεό, πώς καλά κάνουν που τιμούν την Παναγία και τους αγίους, που πηγαίνουν να λειτουργηθούν στις Εκκλησίες και που προσεύχονται στα σπίτια τους, πώς κάνουν καλά όταν διαβάζουν τον Λόγο του Θεού κλπ., έχουν όμως εδώ κι εκεί λανθασμένες θεωρίες και πρέπει να τις διορθώσουν και τότε όλα θα είναι καλά και θεάρεστα κι έτσι με τη χάρι του Θεού όλοι θα σωθούμε... “Ο Θεός αγάπη εστί” και γι’ αυτό το κήρυγμα πρέπει να βγαίνη πάντα από την αγάπη. Τότε θα ωφεληθή κι αυτός που κηρύττει κι αυτός που ακούει. Αν τους κατακρίνετε όμως, τότε η ψυχή του λαού δεν θα σάς ακούση και δεν θα προέλθη όφελος.

(Όσιος Σιλουανός ο Αθωνίτης)

Ετικέτες: ΧΩΡΙΟ