Εορταστικές εκδηλώσεις στην Ναύπακτο για τον Άγιο Πολύκαρπο

Εορταστικές εκδηλώσεις στην Ναύπακτο για τον Άγιο Πολύκαρπο

Εορταστικές εκδηλώσεις στην Ναύπακτο για τον Άγιο ΠολύκαρποΠραγματοποιήθηκαν στην Ναύπακτο, το τριήμερο 5-7 Ιουνίου ε.έ. οι πανηγυρικές εκδηλώσεις επί τη ελεύσει του τιμίου Λειψάνου του Ιερομάρτυρος Πολυκάρπου Επισκόπου Σμύρνης από την Ιερά Μονή Αμπελακιωτίσσης στην πόλη, που έχει καθιερωθή για την Κυριακή των Αγίων Πάντων.

Φέτος συμμετείχαν και λάμπρυναν την πανήγυρη οι Σεβ. Μητροπολίτες Ηλείας και Ωλένης κ. Γερμανός και Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερώνυμος. Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερώνυμος χοροστάτησε και ομίλησε στον Εσπερινό σχετικά με την απλότητα και το ανεπιτήδευτο των αγίων, που δεν χρησιμοποιούν μέσα και κανόνες επικοινωνίας, αλλά εκφράζονται αληθινά. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ηλείας προεξήρχε της θείας Λειτουργίας και μίλησε για την προσωπικότητα και την προσφορά του Αγίου Πολυκάρπου.

Διάλεξη - παρουσίαση λευκώματος - βυζαντινοί ύμνοι

Στα πλαίσια της Πανηγύρεως πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση την Κυριακή 6 Ιουνίου στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Εορταστικές εκδηλώσεις στην Ναύπακτο για τον Άγιο ΠολύκαρποΗ εκδήλωση περιελάμβανε τρία μέρη: ομιλία του καθηγητού Πανεπιστημίου κ. Αθανασίου Παλιούρα με θέμα το Καθολικό της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμπελακιωτίσσης, παρουσίαση αφιερωματικού λευκώματος της Ιεράς Μονής και απόδοση εκκλησιαστικών ύμνων από τη Βυζαντινή χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας.

Στο πρώτο μέρος με απλό αφηγηματικό ύφος, με σαφήνεια και ευκρίνεια ο καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας κ. Παλιούρας έδωσε την ιστορία του Καθολικού της Ιεράς Μονής, το οποίο ανεγέρθηκε στα 1847 και εγκαινιάστηκε το έτος 1854. Βέβαια, η ιστορία της Μονής ξεκινά μερικούς αιώνες νωρίτερα το έτος 1456, τρία χρόνια μετά την Άλωση, οπότε χτίστηκε και ο πρώτος Ναός.

Το νέο Καθολικό ανηγέρθηκε με την επίβλεψη, του γνωστού στην εποχή του, ΄Ηπειρώτη αρχιτέκτονα Χρίστου Ιωάννου. Στην ομιλία από τον κ. καθηγητή παρουσιάστηκε διεξοδικά το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον της Αμπελακιώτισσας κατά την περίοδο ανοικοδομήσεως της Μονής, ενώ με διαφάνειες αποτυπώθηκαν τμήματα του Καθολικού αλλά και λεπτομέρειές του.

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάσθηκε από τον κ. Βασίλη Βούκλιζα, μηχανικό και φωτογράφο, το αφιερωματικό Λεύκωμα που αφορά την Ιερά Μονή. Αποσπάσματα της ομιλίας του κ. Βούκλιζα δημοσιεύουμε στην συνέχεια.

Στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης αποδόθηκαν θαυμάσια εκκλησιαστικοί ύμνοι από τη Βυζαντινή χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας υπό την διεύθυνση του χοράρχη της κ. Ηλία Στάθη. Ο Σεβασμιώτατος μιλώντας στο τέλος της εκδήλωσης σημείωσε ότι η χορωδία είναι προ παντός εκκλησιαστική, εντεταγμένη μέσα στην ατμόσφαιρα της θείας Λειτουργίας, τα μέλη της μετέχουν των θείων μυστηρίων και αυτό αντανακλά και στο ύφος της ψαλτικής τους. Επίσης ο Σεβασμιώτατος, ευχαρίστησε τους συντελεστές και τους ομιλητές, και αναφέρθηκε στην θεολογία των εκκλησιαστικών τεχνών και στο πρόσωπο της Παναγίας.

Εορταστικές εκδηλώσεις στην Ναύπακτο για τον Άγιο ΠολύκαρποΗ συμμετοχή όλων των προαναφερθέντων στην εκδήλωση ήταν ανιδιοτελής, και η Ιερά Μητρόπολη τους προσέφερε ένα συμβολικό δώρο και δεξίωση στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Δημητρίου.

Αγρυπνία

Το τριήμερο των λατρευτικών εκδηλώσεων στην πόλη μας για την έλευση του Τιμίου Λειψάνου του Αγίου Πολυκάρπου έκλεισε με κατανυκτική Ιερά Αγρυπνία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του "Αγίου Δημητρίου το βράδυ της 7ης Ιουνίου. Σε αυτή λειτούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας και συμμετείχε μεγάλος αριθμός πιστών που προσεύχηθηκαν και ζήτησαν την ευλογία και την προστασία του "Αγίου.

Μετά το τέλος της αγρυπνίας το Τίμιο Λείψανο με μια σεμνή και κατανυκτική πομπή μεταφέρθηκε από τον Ναό στο Επισκοπείο, από όπου αναχώρησε για τον τόπο που φυλάσσεται αιώνες τώρα, την Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αμπελακιωτίσσης.-

  • Προβολές: 1412

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance