Εἰδήσεις Ἰουνίου 2004

Αρχιερατική θεία Λειτουργία στην Παναξιώτισσα

Αρχιερατική θεία Λειτουργία στην ΠαναξιώτισσαΈνα από τα πολλά βυζαντινά μνημεία που κοσμούν την Αιτωλοακαρνανία και ειδικότερα την περιοχή του Δήμου Χάλκειας είναι το παλαιό καθολικό της κατεστραμμένης πλέον Ιεράς Μονής Παναγίας της Παναξιώτισσας. Σ’ αυτόν τον αγιασμένο τόπο τελείται από τον εφημέριο της Γαυρολίμνης π. Ιωάννη Γιαννακόπουλο σε τακτικά διαστήματα η θεία Λειτουργία, ώστε να μη σβήση από ‘κεί οριστικά το φως της Θυσίας.

Εφέτος, την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος λειτούργησε εκεί ο Σεβασμιώτατος με την παρουσία πολλών πιστών που προσήλθαν ευλαβικά στον ιστορικό Ιερό Ναό. Η θεία Λειτουργία τελέσθηκε σε κατανυκτική ατμόσφαιρα. Είχε δε να λειτουργήση εκεί Αρχιερέας για περισσότερα από 50 χρόνια.

Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε σε πνευματικούς τούς: π. Ιωάννη Γιαννοκόπουλο και π. Νικόλαο Ράπτη. Τους ευχήθηκε να διακονούν τον λαό του Θεού, θεραπεύοντας τις πληγές που προξενούν στους ανθρώπους οι αμαρτίες, αφού αγωνίζονται οι ίδιοι να είναι θεραπευμένοι.

Βγαίνοντας από τον Ναό και μέσα στο θαυμάσιο φυσικό τοπίο που τον περιβάλλει, ο Σύλλογος των φίλων της Παναγίας της Παναξιώτισσας προσέφερε στους προσκυνητές φιλόξενο κέρασμα.-

Πανηγυράκια στα χωριά
    

Πανηγυράκια στα χωριάΚαταφύγιο ήταν κάποτε για τους Έλληνες τα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας. Και εκεί η μάνα γη τους έθρεψε με το φτωχό της χώμα. Σήμερα οι απόγονοι των παλαιών εκείνων Ελλήνων επιστρέφουν για λίγο το καλοκαίρι στο χωριό, και με την ευκαιρία κάποιας γιορτής λειτουργούνται και αποτίουν φόρο τιμής στους προγόνους.

Η φωτογραφία από το αρχιερατικό μνημόσυνο για τους πεσόντας μετά την πανηγυρική θεία Λειτουργία της Πεντηκοστής στο Καταφύγιο.

* * *

Κατά την εορτή των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, ημέρα των Πατριαρχικών Ονομαστηρίων, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στον Πατριαρχικό Ναό κατά την ακολουθία του Εσπερινού, καθώς και κατά την Θεία Λειτουργία ανήμερα της εορτής, σε πολυαρχιερατική συγχοροστασία, εν μέσω πολυπληθούς εκκλησιάσματος από την Κωνσταντινούπολη και το εξωτερικό.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε δεξίωση στην Αίθουσα του Θρόνου, στην οποία προσεφώνησε τον εορτάζοντα Προκαθήμενο ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Ηρακλείας κ. Φώτιος, τον οποίο αντιφώνησε ο Πατριάρχης.

* * *

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, το απόγευμα της Πέμπτης, 10 Ιουνίου 2004, μαζί με την συνοδεία του, τίμησε με την παρουσία του την θεατρική παράσταση, που έδωσε ο θεατρικός όμιλος των μαθητών του Ζωγραφείου Λυκείου, στην αίθουσα τελετών του Λυκείου, με το έργο: “Ο Σιμιγδαλένιος”.

* * *

Φέτος συμπληρώνονται πεντακόσια πενήντα χρόνια από την ίδρυση της Μεγάλης του Γένους Σχολής, η οποία αποτελεί το αρχαιότερο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ευρώπης. Το μεγαλοπρεπές κτήριό της δεσπόζει στα υψώματα του Κερατίου Κόλπου. Κτίσθηκε με την συνδρομή μεγάλων ευεργετών και είναι ικανή να δεχθή πάνω από πενατακόσιους μαθητές. Σήμερα, βέβαια, φοιτούν σ’ αυτήν μόνον 54 μαθητές, μετά την μείωση των Ρωμηών της Πόλης.

* * *

Το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε απάντησή του προς τον Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Ιωάννη Μαρίνο, ο οποίος του απηύθυνε ερώτηση για την ελληνική μειονότητα της Ίμβρου και της Τενέδου, δήλωσε: “Το Συμβούλιο αναμένει απ’ όλα τα Κράτη, που επιθυμούν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να σέβονται το διεθνές δίκαιο και τις συμβατικές υποχρεώσεις τους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων”. Στην ερώτησή του ο κ. Μαρίνος σημείωνε, ότι παρά τις προβλέψεις της Λωζάνης για την αυτοδιοίκηση και την προστασία της ζωής των μελών της μειονότητος, ο Ελληνικός πληθυσμός των δύο νησιών μειώθηκε από 10000 άτομα το 1927 σε 500 κατά την τελευταία απογραφή. Επίσης, έχουν απαλλοτριωθή όλα τα ελληνικά σχολεία και οι χριστιανικές Εκκλησίες. Το Συμβούλιο στην απάντησή του υποστήριξε ότι γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση στην Τουρκία, καθώς και τις υποχρεώσεις που αυτή έχει αναλάβει.

* * *

Την Τετάρτη 2 Ιουνίου 2004, μετά το πέρας των εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας τελετή απονομής του παρασήμου της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος –Χρυσούς Σταυρός του Αποστόλου Παύλου– στον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Ηλία Μαστρογιαννόπουλο, Θεολόγο-Συγγραφέα και στον κ. Κωνσταντίνο Γανωτή, Φιλόλογο-Συγγραφέα. Επίσης, την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2004, μετά το πέρας των εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, έγινε παρόμοια τελετή στην ίδια αίθουσα, κατά την οποία απενεμήθη ο Χρυσούς Σταυρός του Αποστόλου Παύλου στην κ. Άννα Συνοδινού, Ηθοποιό και στον κ. Νικόλαο Ζία, Καθηγητή της Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών και Αρχαιολόγο.

* * *

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Καθεδρικού Ι. Ναού Αθηνών, παρουσία του Πατριάρχου Γεωργίας κ. Ηλιού Β΄, ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος και η Εκκλησία της Ελλάδος δια της Μ.Κ.Ο. “Αλληλεγγύη”, προσέφεραν δύο ασθενοφόρα αυτοκίνητα, ένα στον Υπουργό Υγείας της Γεωργίας και ένα στο Πατριαρχικό Νοσοκομείο της Τιφλίδας. Στην εκδήλωση παρέστη και ο Έλληνας Υφυπουργός Υγείας κ. Κωνσταντόπουλος.

* * *

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, στις 3 και 4 Ιουνίου 2004, οργάνωσε στην αίθουσα του Μεγάλου Συνοδικού της Ιεράς Συνόδου στην Ι. Μονή Πετράκη, διημερίδα με θέμα την αντιμετώπιση του προβλήματος της γλωσσικής αγωγής των νέων κληρικών.

Την εναρκτήρια ομιλία έκανε ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Κατά την διάρκεια της διημερίδας ο Μακαριώτατος διατύπωσε την παρατήρηση, ότι “οι νέοι κληρικοί, απόφοιτοι των Θεολογικών Σχολών, δεν μπορούν να ερμηνεύσουν τα Ευαγγέλια”.

* * *

Ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ οι ζημιές που προκάλεσε στην Ιερά Mονή Xιλανδαρίου του Αγίου Όρους η πυρκαγιά του Mαρτίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων του Kέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Kληρονομιάς (KEΔAK), που έχει αναλάβει την αποκατάστασή τους, ενώ διατέθηκαν ήδη 300.000 ευρώ για το έργο αυτό. Την Ιερά Μονή επισκέφθηκε ο υπουργός Παιδείας της “Pεπούμπλικα Σέρμπτσκα”, που είναι κρατική συνιστώσα της Bοσνίας - Ερζεγοβίνης, Γκόικο Σάβανιτς, μεταφέροντας το ποσό των 130.000 ευρώ που συγκέντρωσαν μαθητές των σχολείων στην πατρίδα του για την ενίσχυση του μοναστηριού.

Oι απανταχού Σέρβοι, θεωρώντας το Xελανδάρι ως το λίκνο του έθνους τους, έχουν ξεκινήσει εράνους για την συγκέντρωση χρημάτων, ενώ οικονομική ενίσχυση υποσχέθηκε και ο πρωθυπουργός της Σερβίας κ. Bόιτσλαβ Kοστούνιτσα στην πρόσφατη προσκυνηματική επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Άγιον Όρος.

* * *

Στις 17 Μαΐου άνοιξε στην Μόσχα, στο Μουσείο Αντρέι Ρουμπλιώφ, έκθεση με θέμα: “Αγιορειτικά κειμήλια στη Ρωσία”. Τα πολύτιμα αντικείμενα που εκτίθενται στην έκθεση είναι δώρα των μοναχών του Αγίου Όρους στους Τσάρους και τους Πατριάρχες της Ρωσίας ή αριστουργήματα της βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης που αγοράστηκαν από μονές του Αγίου Όρους από τους Τσάρους, αλλά και Ρώσους συλλέκτες έργων τέχνης κατά τον 19ο αιώνα. Ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα της έκθεσης είναι το αντίγραφο της Πορταΐτισσας από την Μονή Ιβήρων, που φιλοτέχνησε το 1648 ο αγιορείτης μοναχός Ιάμβλιχος ο Ρωμανός, κατόπιν παραγγελίας του Πατριάρχη της Ρωσίας Νίκωνα.

* * *

Κάθε χρόνο προς το τέλος της ανοίξεως επισκέπτεται το Άγιον Όρος ο διάδοχος του Βρετανικού θρόνου Πρίγκιπας Κάρολος, ο οποίος δείχνει μια ιδιαίτερη αγάπη για την μοναστική πολιτεία του Άθωνος. Είναι μάλιστα πρόεδρος του βρετανικού συλλόγου “Φίλοι του Αγίου Όρους” και συμπαρίσταται ποικιλοτρόπως στις ανάγκες των Μοναχών. Να σημειωθή ότι κατά την παραμονή του στις Ιερές Μονές ακολουθεί το καθιερωμένο μοναστηριακό πρόγραμμα χωρίς παρεκκλίσεις και εξαιρέσεις.

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 1098

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance