Συνοδικά: Από την Σύνοδο του Δεκεμβρίου

Συνήλθε από 7 έως 9 Δεκεμβρίου ε.έ., η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστοδούλου.

Ο Μακαριώτατος ενημέρωσε την Δ.Ι.Σ., μεταξύ άλλων:

 • –Για την επιστολή την οποία έστειλε στους αρχηγούς των Κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Εκκλησιαστικών Αρχών για να διαμαρτυρηθή στην εξαγγελία των Η.Π.Α. για αναγνώριση των Σκοπίων με το Συνταγματικό τους όνομα.
 • – Για την πορεία του Νομοσχεδίου για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, το οποίο ήδη βρίσκεται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και υπογράμμισε ότι αυτό αποβλέπει στο να αναδειχθούν στελέχη της Εκκλησίας μας με εκκλησιαστικό φρόνημα, ήθος και λατρευτική ζωή.
 • – Για την γραπτή και προφορική εκδήλωση συμπαράστασης της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο που δοκιμάσθηκε ακόμη μία φορά.

Η Δ.Ι.Σ. ενημερώθηκε, μεταξύ άλλων:

 • – Από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γλυφάδας κ. Παύλο, για την συνάντησή του με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παπαληγούρα, για θέματα των Κληρικών που διακονούν στις φυλακές.
 • - Για τις εργασίες της ΙΣΤ΄ Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκείας (1- 4.11.2004) από την Έκθεση της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων.
 • - Για τις εργασίες του “1ου Φεστιβάλ Ορθοδόξων Μέσων Μαζικής Ενημερώσεως”, στο οποίο συμμετείχαν ως εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος οι Αρχιμανδρίτες κ.κ. Επιφάνιος Οικονόμου και Συμεών Βενετσιάνος, και το οποίο έγινε στη Μόσχα (16-18.11.2004).
 • - Για το Μοναστικό Συνέδριο της Εκκλησίας της Πολωνίας, το οποίο συνήλθε στη Γιαμπλέτσνα (2-3.9.2004) και στο οποίο συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Αρχιμανδρίτης κ. Τιμόθεος Σακκάς.
 • - Για τα Πορίσματα - Προτάσεις της Διημερίδος με κεντρικό θέμα: “Οι μετανάστες στην υπό διαμόρφωση πολυπολιτισμική Ελληνική Κοινωνία, μία πρόκληση για την Εκκλησία”, η οποία διοργανώθηκε από την Συνοδική Επιτροπή επί της Θείας Λατρείας και του Ποιμαντικού Έργου.

Η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε, μεταξύ άλλων:

 • – Την πρόταση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Λειτουργικής Αναγεννήσεως για την διοργάνωση του Ζ΄ Πανελληνίου Λειτουργικού Συμποσίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Προκόπι Ευβοίας, 19-22.9.2005, με θέμα: “Το Μυστήριον της Ιερωσύνης”.
 • – Τον νέο Κατάλογο δικαιούχων οικογενειών της Θράκης για το επίδομα του 3ου τέκνου για το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2004. Το ύψος της επιχορηγήσεως αυτής ανέρχεται στο ποσό των 204.000 ₠ και θα διανεμηθεί σε 860 οικογένειες.

Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε, μεταξύ άλλων:

 • – Να εκδώση “Το εγκόλπιο του Μετανάστη”, στο οποίο θα περιλαμβάνονται κείμενα από την Αγία Γραφή, Παλαιά και Καινή Διαθήκη και αποσπάσματα κειμένων Πατέρων της Εκκλησίας, ανταποκρινόμενα στις συνθήκες της ζωής των μεταναστών, στην Αγγλική, Ρωσική και Αλβανική γλώσσα.
 • – Να συστήση “Συντονιστικό Συμβούλιο Συμμετοχής σε Διεκκλησιαστικές και Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Κοινωνικής Πολιτικής και Διακονίας” με τίτλο: “Κοινωνία 2050-S.O.S.”, με σκοπό, η υποστήριξη του κοινωνικού και προνοιακού έργου της Εκκλησίας της Ελλάδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση να πραγματοποιείται στο πλαίσιο μιας συντονισμένης και αποτελεσματικής προσπάθειας που θα τελή υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου.

Τέλος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

(Πηγή: Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου)

 • Προβολές: 2122