Εἰδήσεις Δεκεμβρίου 2004

Μνημόσυνο Ευεργετών και Απολογισμός Ιδρυμάτων-Κληροδοτημάτων

Ο ετήσιος απολογισμός των Ιδρυμάτων – Κληροδοτημάτων της Ναυπάκτου και το μνημόσυνο των Ευεργετών – Δωρητών έγινε την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2004.

Στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου τελέσθηκε η αρχιερατική θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο των Ευεργετών. Μετά την θεία Λειτουργία, ο Σύνδεσμος Αγάπης της Αγίας Παρασκευής προσέφερε κέρασμα στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου.

Εν συνεχεία στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα έγινε ο δημόσιος Απολογισμός των Ιδρυμάτων – Κληροδοτημάτων για το έτος 2004, επακολούθησε συζήτηση και έγιναν προτάσεις για το μέλλον.

Επίσης, δόθησαν οι υποτροφίες και τα βραβεία στους δικαιούχους μαθητές και φοιτητές.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τον απολογισμό και όσα συζητήθηκαν θα έχουμε στο επόμενο τεύχος της Ε.Π.–

***

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης το εσπέρας της 4ης Δεκεμβρίου, δέχθηκε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Josep Borrell Fontelles, συνοδευόμενον υπό των Εντιμ. κ. κ. Camiel Eurlings, Εισηγητού επί των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενώσεως μετά της Τουρκίας-μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ακολούθησε συνάντηση και συνεργασία του Προέδρου με εκπροσώπους των θρησκευτικών Μειονοτήτων της Πόλεως.

***

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, κατά τον Μ. Εσπερινό του αγίου Σπυρίδωνος, κατά τον οποίο εκκλησιάσθηκε 300μελής όμιλος φοιτητών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Ξάνθης και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προς τους οποίους ωμίλησε και ευχήθηκε τα δέοντα, ενώ την επομένη χοροστάτησε στην πανηγυρίζουσα Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Σκήτη της νήσου Χάλκης, κατά την τελεσθείσα στο Ναΰδριό της θεία Λειτουργία. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, Κληρικοί, Μοναχοί, Μοναχές, ο Πρόξενος της Ελλάδος και πολλοί πιστοί. Στο τέλος της θείας Λειτουργίας μίλησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Μοσχονησίων κ. Απόστολος, Ηγούμενος της Ι.Μ. Αγίας Τριάδος Χάλκης και υπεύθυνος για την Σκήτη, και ο Πατριάρχης, επικαλεσθείς για όλους τους πιστούς την χάρη και την ευλογία του τιμωμένου Αγίου. Επηκολούθησε δεξίωση.

***

Μήνυση εναντίον της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας υπέβαλε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας, υποστηρίζοντας ότι οι εν λόγω χώρες δεν μπόρεσαν να προστατεύσουν τις Εκκλησίες στο Κόσοβο. Ο Επίσκοπος Ράσκα και Πρίζρεν Αρτέμιος, δήλωσε στα σερβικά μέσα ενημέρωσης ότι οι στρατιώτες των τεσσάρων αυτών κρατών επέτρεψαν ουσιαστικά στους Αλβανούς εξτρεμιστές να καταστρέψουν τους σερβικούς Ναούς στο Κόσοβο. Η εφημερίδα Politika του Βελιγραδίου γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Σέρβου Επισκόπου, δεκάδες ορθόδοξες Εκκλησίες και μνημεία καταστράφηκαν από τότε που οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο της επαρχίας το 1999. Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι ο Επίσκοπος Αρτέμιος υπέβαλε μήνυση εναντίον τεσσάρων κρατών. Πάντως, δεν διευκρίνισε εάν θα υπάρξη ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση. (in.gr)

***

Επετειακή εκδήλωση για τον εορτασμό των τεσσάρων ετών κυκλοφορίας του μηνιαίου ενημερωτικού περιοδικού της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών “ΤΟΛΜΗ” πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Ο Μακαριώτατος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Διευθυντή του περιοδικού Αρχιμανδρίτη Π. Χρυσόστομο Παπαθανασίου, τους συνεργάτες, αλλά και τους αναγνώστες του. “Στα τέσσερα αυτά χρόνια κυκλοφορίας του περιοδικού δώσαμε ένα δείγμα γραφής για το πώς αντιλαμβανόμαστε τον σύγχρονο κόσμο… Σάς διαβεβαιώνω”, κατέληξε, “ότι με το ίδιο αυτό πνεύμα θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, γιατί πιστεύουμε σε αυτήν και γιατί ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σημερινού ανθρώπου”.

***

Στην Εταιρεία Φίλων του Λαού (Ευριπίδου 12, Πλατεία Κλαυθμώνος) άρχισαν τα μαθήματα της Σχολής Διδασκαλίας της Λειτουργικής Γλώσσας, η οποία ιδρύθηκε από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών για την ενίσχυση της εκκλησιαστικής γλωσσικής παιδείας του πληρώματος της Εκκλησίας. Τα μαθήματα καλούνται να παρακολουθήσουν δωρεάν οι εν ενεργεία κληρικοί, οι υποψήφιοι κληρικοί, οι ιεροψάλτες και οι λαϊκοί που το επιθυμούν. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα της Σχολής θα λαμβάνουν, κατόπιν γραπτών εξετάσεων που θα διενεργούνται στο τέλος της διδακτικής περιόδου, βεβαίωση επάρκειας στη γνώση της εκκλησιαστικής γλώσσας. Η βεβαίωση θα θεωρήται ένα από τα απαιτούμενα προσόντα για την χειροτονία κληρικών και τον διορισμό ιεροψαλτών. Παράλληλα θα δίδεται η δυνατότητα στους Ιερείς που παρακολουθούν επιτυχώς τα μαθήματα να ιδρύουν και ανάλογες Σχολές κατά εκκλησιαστική περιφέρεια. Στην Σχολή διδάσκουν διακεκριμένοι φιλόλογοι – θεολόγοι, οι οποίοι και θα αναλύουν διεξοδικά την θεία Λειτουργία, τον Ακάθιστο Ύμνο, Κανόνες Δεσποτικών και Θεομητορικών εορτών και άλλα κείμενα.

***

Τρείς Ενορίες από την Ελλάδα (Αναλήψεως Δραπετσώνας), τις ΗΠΑ (Αγίων Πάντων) και την Κύπρο (Αγίου Δημητρίου) συγκέντρωσαν τα ανάλογα χρηματικά ποσά για να κτιστούν ισάρριθμοι και ομώνυμοί τους Ιεροί Ναοί στην Επισκοπή Μπουκόμπα της Αφρικής.–

***

Σε κάθε Ενορία των Ιερών Μητροπόλεων ειδικές ομάδες, ένας ολόκληρος κόσμος (κληρικών, λαϊκών μελών των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων, εθελοντών, παιδιών και νέων) ασχολούνται με ιδιαίτερη αγάπη για τον Έρανο Αγάπης, και η χαρά τους είναι να συγκεντρώση όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα, κάθε συνεργείο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα έσοδα του Εράνου Αγάπης 2003 στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ήταν 871.266, 50 € από τα οποία: το 63%, ήτοι 548.945 € εισήχθη εις τα Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία, το 2%, ήτοι 17.425 € κατετέθη στον λογαριασμό των Πρώτων Κοινωνικών Βοηθειών Νομαρχίας Αττικής, το 35%, ήτοι 304.896 € κατετέθη στον λογαριασμό του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου προς κάλυψή των διαρκώς παρουσιαζομένων αναγκών αυτού.

***

Στην Ιερά Μητρόπολή μας, τα Έσοδα από τον Έρανο Αγάπης παρουσιάζουν σταθερή αύξηση. Έτσι, το έτος 2003 (πέρυσι) ο Έρανος Αγάπης στις Ενορίες της Μητροπόλεώς μας απέδωσε 15.127 €. Τα χρήματα όλα διατέθηκαν για τις ανάγκες των πτωχών.

***

Η Επιτροπή Βιοηθικής της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Κέντρο Βιοϊατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας, διοργανώνει σειρά Ημερίδων με βιοηθικά θέματα, στα οποία μπορούν να λάβουν μέρος πτυχιούχοι ή τελειόφοιτοι της ιατρικής, νοσηλευτικής, βιολογίας, ψυχολογίας-κοινωνιολογίας, νομικής και θεολογικής. Συγκεκριμένα στις 14 Δεκεμβρίου διοργανώθηκε Ημερίδα με θέμα: “Νόμοι και Νομοσχέδια για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στον διεθνή χώρο και την Ελλάδα”. Θα ακολουθήσουν τρεις επιπλέον Ημερίδες κατά το εξής πρόγραμμα: 25-1-2005: Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, Πραγματικότητα και μύθοι, 22-2-2005: Βιοτράπεζες - Βιοπληροφορική, Επεξεργασία γενετικού υλικού, 22-3-2005: Εξαντλητική θεραπευτική παρέμβαση στις ΜΕΘ - Όροι και όρια.

***

Το ευαγγελικό χωρίο “τί γαρ ωφελήσει άνθρωπον εάν κερδήση τον κόσμον όλον, και ζημιωθή την ψυχήν αυτού;” (Μαρκ. η΄, 36) βάρυνε περισσότερο στην “ζυγαριά” της κρίσης και της επιλογής της Βρετανίδας Tasha Danvers-Smith, αθλήτριας στο δρόμο μετ' εμποδίων, και του συζύγου της, ώστε τελικά να προτιμήση να κρατήση το έμβρυο που κυοφορούσε και να χάση την συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, όπου θα συμμετείχε με πολλές ελπίδες για μετάλλιο, παρά να κάνη έκτρωση προκειμένου να μη χάση την συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η απόφαση ήταν δύσκολη, αν αναλογισθή κανείς: –ότι στην Μεγάλη Βρετανία η έκτρωση επιτρέπεται στους έξι πρώτους μήνες, και αν το έμβρυο είναι ανάπηρο και στους εννέα μήνες της κυοφορίας –ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το όνειρο κάθε αθλητή (από ηθικής και οικονομικής απόψεως) και –τήν σύγχρονη νοοτροπία και τον ευδαιμονισμό. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες τέλειωσαν. Τώρα τον Δεκέμβριο πρόκειται να γεννηθή το παιδί της πιστής αθλήτριας.

 

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 2258