Εἰδήσεις - Νέες Εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού Ναυπάκτου - Άγιος Νικόλαος Κυδωνέας

Νέες Εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού Ναυπάκτου

Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα Ναυπάκτου η τελετή απονομής των βραβείων στις Εθελόντριες Αδελφές του 3ου και 4ου τμήματος του Τοπικού Παραρτήματος του Ε.Ε.Σ. Ναυπάκτου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προσφώνηση του Προέδρου του Παραρτήματος, Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου, επί των ημερών του οποίου και επί δημαρχίας Νικολάου Ρέππα, επαναλειτούργησε το Τμήμα του Ερυθρού Ναυπάκτου, το οποίο φιλοξενείται στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην εποχή μας, εποχή μεταπαγκοσμιοποίησης, που δημιουργεί προβλήματα γι' αυτό και προωθείται η κοινωνία των πολιτών, με την δραστηριοποίηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για διάφορα ζητήματα της κοινωνικής ζωής. Αναφέρθηκε στην κατά τον Μάξ Βέμπερ διάκριση των εξουσιών σε νόμιμη, παραδοσιακή και χαρισματική· αυτές οι τρεις εξουσίες πρέπει να συνεργάζονται και να συνυπάρχουν εξίσου, ώστε να υπάρχη κοινωνική ισορροπία και δικαιοσύνη. Σε αυτές τις κοινωνίες σημαντική θέση κατέχει και ο Ερυθρός Σταυρός, τον οποίο ίδρυσε ο Ερρίκος Ντυνάν με πολλές θυσίες, μάλιστα δέ, αν και ιδρυτής του, δεν έγινε ποτέ Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, αλλά δεν αντέδρασε στην παραμέρησή του συνεχίζοντας να τον υπηρετή με όλες του τις δυνάμεις. Ο Σεβασμιώτατος, αφού αναφέρθηκε στην ιστορία και τον χαρακτήρα του Ερυθρού Σταυρού, ευχήθηκε και ευλόγησε τις νέες Εθελόντριες και ευχαρίστησε τους συνεργάτες και συντελεστές του έργου.

Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό η Τομεάρχης Νοσηλευτικής του Ε.Ε.Σ. κ. Ελένη Σιαμάγκα, η οποία εξέθεσε το έργο της Εθελόντριας αδελφής και ευχήθηκε ο Θεός να τις ευλογή στο έργο της προσφοράς τους, η εκπρόσωπος του Προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που είναι από τις γυναίκες που έχουν αφιερώσει την ζωή τους στην εθελοντική προσφορά προς τον συνάνθρωπο, και ο Δήμαρχος Ναυπάκτου. Ακολούθησε η απονομή των πτυχίων και η υπόσχεση της Εθελόντριας Αδελφής. Την παρουσίαση της εκδήλωσης είχε η διδάσκουσα κ. Μαρίνα Γεωργακοπούλου.

Παρευρέθησαν ακόμη στην εκδήλωση τα μέλη του τοπικού Τμήματος του Ερυθρού Σταυρού, κ. Μαρία Ρέππα, κ. Χάϊδω Πελέκη και κ. Ζωή Βούλγαρη.

Εκ μέρους των νέων Εθελοντριών μίλησε η Νεκταρία Παπαβαρνάβα, η οποία μεταξύ άλλων είπε:

“...Είναι μεγάλη η συγκίνησή μας αυτή τη στιγμή της απονομής των πτυχίων μας. Στη μνήμη μας έρχονται πολλά από τα περιστατικά που ζήσαμε όλο αυτό το διάστημα. Θυμάμαι τον ενθουσιασμό μας, όταν ξεκινήσαμε να συμμετέχουμε στο πρόγραμμα Δημιουργικής απασχόλησης του Συλλόγου Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες “Αλκυόνη”. Πραγματικά συγκλονίστηκα από τις πρώτες κιόλας στιγμές. Τα παιδιά πίστεψαν σε μας τις Εθελόντριες κάι αφέθηκαν επάνω μας. Με σιγουριά, με ασφάλεια, με απλότητα. Γίναμε μια παρέα, μια οικογένεια κοινωνική, που την είχαν τόσο ανάγκη τα παιδιά.

Ήδη όλα αυτά που έχουμε μάθει ως Εθελόντριες χρειάστηκε να τα εφαρμόσουμε στην πράξη. Πολλές φορές ομάδες Εθελοντριών πήγαμε σε σπίτια αρρώστων, όπου χρειάστηκε να πλύνουμε και να λούσουμε στο κρεβάτι του πόνου τους κατάκοιτους και να περιποιηθούμε τις κατακλίσεις και τα τραύματά τους.

Βλέποντας από κοντά τον ανθρώπινο πόνο κατάλαβα ότι τίποτα στη ζωή δεν είναι δεδομένο και αιώνιο, αλλά να ευχαριστώ το Θεό για οτιδήποτε απλό και καθημερινό. Έμαθα να εκτιμώ την υγεία και τη ζωή όπως και να έρχεται…”.

Α.Κ.

Κατασκηνωτικό διήμερο γυναικών με θέμα την “συνύπαρξη”

Κατασκηνωτικό διήμερο γυναικών με θέμα την “συνύπαρξη”Πραγματοποιήθηκε και φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου, στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως στον Άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου, το κατασκηνωτικό διήμερο των γυναικών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Το πρόγραμμα φέτος περιελάμβανε: Εσπερινό το απόγευμα της Παρασκευής και μετά από το νηστήσιμο κέρασμα εισήγηση του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιεροθέου πάνω στο δύσκολο θέμα των σχέσεων και της συνύπαρξης των ανθρώπων στο γάμο, στην οίκογένεια, στην εργασία, στην κοινωνία, στην Εκκλησία. Ο Σεβασμιώτατος μέσα από τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα “συνυπάρξεων” από την Αγία Γραφή, τόνισε πώς ο Αδάμ με το προφητικό χάρισμα ανεγνώρισε την Εύα και τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε και εξέφρασε την χαρά του, η Ελισάβετ “επλήσθη Πνεύματος Αγίου” από το σκίρτημα του εμβρύου της, του Προδρόμου, όταν την επισκέφθηκε η Παναγία μετά τον Ευαγγελισμό, αλλά και καί οι Άγιοι με τους Αγγέλους υμνολογούν και αιωνίως θα υμνολογούν το Θεό στη παρούσα και ερχόμενη Βασιλεία Του, αφού ζουν στον αιώνα στον οποίο δεν υπάρχει διαδοχή των γεγονότων και των πραγμάτων που υπάρχουν στον χρόνο. Όλα αυτά σε αντίθεση με τις σχέσεις φθόνου, ανταγωνισμού και φιλοπρωτίας, που επικρατούν στην πεπτωκυία κοινωνία μας, όπου τα πάντα ρυθμίζονται με γνώμονα το “εγώ” του καθενός με τραγικές συνέπειες και διέγραψε τους τρόπους που η συνύπαρξη και η συνάντηση με τους ανθρώπους θα γίνη “προφητικό γεγονός”.

Ακολούθησαν ερωτήσεις, επισημάνσεις και παρατηρήσεις που έδωσαν την ευκαιρία να προβληθούν πολλές παράμετροι του θέματος. Η ημέρα έκλεισε με δείπνο και απόδειπνο στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα.

Η επόμενη μέρα ξεκίνησε με Θ. Λειτουργία και μετά το πλούσιο πρωινό στη δεύτερη εισήγησή του ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε τρεις τύπους γυναικών μέσα από την Αγία Γραφή: α) μέσα από την ιστορία του Ζοροβάβελ παρουσίασε τον τύπο της επιπόλαιης γυναίκας, που εκμεταλλεύεται την ομορφιά της για να αποκτήση εξουσία και να πραγματοποιή τις επιθυμίες της, β) μέσα από την περιγραφή της “ανδρείας γυναίκας” από το βιβλίο Σοφία Σολομώντος μίλησε για τη γυναίκα που είναι εργατική σύζυγος και μητέρα, αξιοπρεπής και σεβαστή στο σπίτι και την κοινωνία και γ) από την ιστορία της Άννας, μητέρας του προφήτη Σαμουήλ, μίλησε για την γυναίκα που αντιμετωπίζει με προσευχή τις δυσκολίες της και ηρεμεί. Η εισήγηση άναψε το ενδιαφέρον και ακολούθησε ζωηρή συζήτηση, που κράτησε πάνω από τρεις ώρες. Το διήμερο έκλεισε με γεύμα μέσα σε πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα, στο οποίο ήταν παρών και ο Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος.

Και το φετινό κατασκηνωτικό διήμερο ήταν ωφέλιμο και εποικοδομητικό για τις γυναίκες που το παρακολούθησαν, που ήταν περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά. Έδωσε πολλές ευκαιρίες για εντοπισμό λαθών, για προβληματισμό και επαναπροσδιορισμό στόχων και ρόλων μέσα στην δύσκολη καθημερινότητα. Γι' αυτό και οι ευχαριστίες προς τον Σεβασμιώτατο ήταν πολλές, καθώς και προς τις κυρίες των Συνδέσμων Αγάπης που εργάστηκαν για να πραγματοποιηθή αυτό το διήμερο.

Χ.Σ.

Άγιος Νικόλαος Κυδωνέας

Άγιος Νικόλαος ΚυδωνέαςΖηλίστα ήταν το όνομα της Κυδωνιάς, η οποία είναι από τα πιο απομακρυσμένα και μικρά χωριά της ορεινής Ναυπακτίας, για την οποία έγραφε ο ποιητής Αθανασιάδης-Νόβας: “Ζηλίστα με το χάλκωμα, Ζηλίστα με το ασήμι. Μαστοροχώρι μια φορά, δασκαλοχώρι τώρα…” Ωστόσο, ανάμεσα στα άλλα η Ζηλίστα απέκτησε και κάτι ακόμη ζηλευτό –μέ την καλή ζήλεια– για τα άλλα χωριά. Είναι ο Ενοριακός Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, τον οποίο εγκαινίασε ο Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος στις 31 Ιουλίου ε.έ.

Ο Ναός κτίσθηκε πάνω στα χαλάσματα του παλαιού Αη-Νικόλα του χωριού, ο οποίος κατεδαφίσθηκε το 1984. Οι εργασίες άρχισαν το 1985. Θεμελιώθηκε στις 4-8-1991 από τον τότε Μητροπολίτη Ναυπάκτου και νυν Μαντινείας κ. Αλέξανδρο.

Ο νέος Ενοριακός Ναός αποτελεί κόσμημα για το χωριό και όλη την ορεινή Ναυπακτία, και εξωτερικά, αλλά προ παντός εσωτερικά. Πράγματι μας έκανε εντύπωση το μεράκι και η ευαισθησία με την οποία αποδόθηκε η παραδοσιακή εσωτερική διακόσμηση του Ναού. Οι συντηρημένες παλαιές αγιογραφίες, μέσα σε καταπληκτικές ξυλόγλυπτες κορνίζες και προσκυνητάρια, το θαυμάσιο τέμπλο, οι παραδοσιακές τοιχογραφίες που θα 'λεγες ότι ανήκουν σε μοναστήρι περασμένων αιώνων κι όμως είναι τωρινές, με ζεστά αρμονικά χρώματα και πρόσωπα αγιοπρεπή, τα αργυρά ιερά σκεύη, το δεσποτικό, τα αναλόγια· όλα προσεγμένα και παραδοσιακά.

Ο επισκέπτης που ταξιδεύει ώρες μέσα στο δάσος για να φθάση στην απομακρυσμένη Κυδωνιά, νοιώθει έκπληξη όταν αντικρύζη το μεγαλοπρεπή Ναό και ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη όταν εισέρχεται σε αυτόν.

Ψυχή της ανεγέρσεως και αποπερατώσεως του Ναού είναι ο Φιλόλογος τ. Γυμνασιάρχης και Δημοτικός Σύμβουλος Αποδοτίας κ. Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, συμπαραστατούμενος από την οικογένειά του και τους συγχωριανούς του που πίστεψαν στην πραγματοποίηση του οράματός του. Ο κ. Αποστολόπουλος έδωσε τα πάντα για τον Ναό: όραμα, χρόνο, κόπο, χρήματα, εφευρετικότητα, έμπνευση, επιστήμη, τέχνη, μεράκι….

Την παραμονή πριν τον Εσπερινό έγιναν και τα εγκαίνια του Πνευματικού Κέντρου που ανήγειρε κοντά στον Ιερό Ναό ο κ. Αποστολόπουλος και η “συνοδεία” του.

Ο Σεβασμιώτατος προσέφερε πλούσια τον εμπνευσμένο λόγο του καθ' όλη την διάρκεια της εορτής, από τα εγκαίνια του Πνευματικού Κέντρου και τον Εσπερινό, μέχρι και κατά την διάρκεια του παραδοσιακού γλεντιού κάτω από τον πλάτανο του χωριού. Στον Ιερό Ναό μίλησε για την θεολογία και τυπολογία του Ναού, κατά την διάρκεια των εγκαινίων εξηγούσε κάθε τελετουργική κίνηση και τα διάφορα σύμβολα και ιερά σκεύη και μετά το πέρας των εγκαινίων ανέγνωσε στο εκκλησίασμα την τιμητική επιστολή του προς τον κ. Αποστολόπουλο στον οποίο προσέφερε συμβολικά δώρα.

Στην ακολουθία των Εγκαινίων και την πρώτη θεία Λειτουργία συμμετείχαν, εκτός από την συνοδεία του Μητροπολίτου, και Ιερείς που κατάγονται από το χωριό, και ο γέροντας Ιερέας π. Ιωάννης Σμάνης.

Μετά τα εγκαίνια του Ιερού Ναού ακολούθησε γλέντι με την παραδοσιακή έντεχνη ορχήστρα του Φιλιππίδη και του Σμάνη που γέμισαν την εξοχή με το “κελάϊδημα” των μουσικών οργάνων τους.

Ήταν οπωσδήποτε μια μεγάλη, σημαντική, ζηλευτή ημέρα για την Ζηλίστα-Κυδωνιά.

Α.Κ.

Επίσκεψη Γιάννη Ξύκη

Επίσκεψη Γιάννη Ξύκη

Μια ευχάριστη έκπληξη επεφύλαξε, πριν εκπνεύση, ο Αύγουστος για την Ναύπακτο και ειδικώτερα για τον Μητροπολίτη μας· ήλθε και πάλι μετά την θεμελίωση του Ξύκειου-Καπορδελείου Ιδρύματος (Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων – Γηροκομείο), ο μεγάλος δωρητής και νέος ευεργέτης της πόλεως, κ. Γιάννης Ξύκης.

Ο κ. Ξύκης συνάντησε τον Σεβασμιώτατο και ενημέρωθηκε για το Ξύκειο Ίδρυμα και με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση επισκέφθηκε το υπό ανέγερση κτίριο και είδε από κοντά το αποτέλεσμα της δωρεάς του και την πρόοδο των εργασιών. Τον ενημέρωσαν επί τόπου ο μηχανικός και Δήμαρχος Αντιρρίου κ. Γεώργιος Κολοβός, μαζί με τον Σεβασμιώτατο και τον Δικηγόρο κ. Αντώνιο Πούλο. Όπως υπεγράμμισε ο κ. Κολοβός, κάθε δραχμή του δωρητή έχει “βρή τόπο” και με το παραπάνω, αφού με την αυτεπιστασία έχει γίνει μεγάλη οικονομία χρημάτων και το κτίριο εκπληρώνει όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές. Έχουν γίνει όλες οι υδραυλικές και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Μένουν ακόμη να μπούν τα πορτοπαράθυρα, τα δάπεδα, η πυρασφάλεια, οι ψευδοροφές και βεβαίως η επίπλωση - εξοπλισμός του.

Ο κ. Ξύκης, μετά την επίσκεψή του στο κτίριο, έδωσε όσα χρήματα χρειάζονται για να πληρωθούν και τα κουφώματα και πορτοπαράθυρα του κτιρίου, τα οποία είναι ήδη έτοιμα, ώστε το κτίριο να “κλείση”.

Επίσης επισκέφθηκε και το χωριό του την Καστανιά, και χάρηκε για την πρόοδο αλλά και την ομόνοια των κατοίκων.

Με ικανοποίηση και χαρά, λοιπόν, στις αποσκευές του, αναχώρησε για την Αμερική. Και η ευχή όλων ήταν σύντομα να επιστρέψη για τα εγκαίνια του κτιρίου που έχει τόσο μεγάλη σημασία για την περιοχή.

Σε επόμενο τεύχος θα κάνουμε αναλυτικότερη παρουσίαση της προόδου των εργασιών του Γηροκομείου.

Α.Κ.

Με τους μαθητές για την νέα σχολική χρονιά

Τον αγιασμό της έναρξης των μαθημάτων στα Σχολεία της πόλεως (Γυμνάσια και Λύκεια) τέλεσε ο Σεβασμιώτατος, την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, απευθύνοντας κατάλληλο λόγο, πατρικές ευχές και ευλογίες στους μαθητές

Μετά την ακολουθία οι Εκπαιδευτικοί προσέφεραν ένα κέρασμα και δόθηκε η ευκαιρία για μια μικρή ανταλλαγή απόψεων.

Η καλή ατμόσφαιρα που υπάρχει ανάμεσα στους Εκπαιδευτικούς και την Τοπική Εκκλησία, εκδηλώνεται και με τις προσκλήσεις των Καθηγητών και των μαθητών προς τον Σεβασμιώτατο, με τον προγραμματισμό του εκκλησιασμού των μαθητών, κλπ., και την εν γένει συνεργασία που υπάρχει.

Στον αγιασμό παρευρέθησαν ο Δήμαρχος της πόλεως, η Προϊσταμένη της Μέσης Εκπαιδεύσεως κ. Ευσεβεία Αγγουρά και Σχολικοί Σύμβουλοι.

Ευχόμαστε στους μαθητές και τους Καθηγητές τους καρποφόρα σχολική χρονιά.

***

Πανηγύρισε στις 15 Αυγούστου η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμπελακιωτίσσης. Στις λατρευτικές εκδηλώσεις προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος και συμμετείχε πλήθος κόσμου από τα γύρω χωριά αλλά και από άλλες περιοχές της Ναυπακτίας και της Ελλάδος. Στο τέλος της θείας Λειτουργίας ο ηγούμενος της Μονής, π. Πολύκαρπος, προσέφερε αναμνηστικό δώρο στον Σεβασμιώτατο με την ευκαιρία της δεκαετίας ποιμαντορίας του και με ευχαριστίες για την φροντίδα του για το Μοναστήρι.

***

Στις 29 Αυγούστου πανηγύρισε η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Βομβοκούς. Κατά τις λατρευτικές εκδηλώσεις προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος. Τόσο την παραμονή της εορτής, στον Εσπερινό, την λιτανεία, την αρτοκλασία και το θείο κήρυγμα, όσο και την κυριώνυμο ημέρα, στην θεία Λειτουργία, πλήθος προσκυνητών, από την Ναύπακτο, την επαρχία της αλλά και άλλες πόλεις κατέκλυσε το Μοναστήρι. Ήταν το πρώτο πανηγύρι της Μονής μετά την εγκατάσταση της νέας αδελφότητος με επικεφαλής την μοναχή Ειρήνη (Κραβαρίτη). Η αλλαγή ήταν ήδη εμφανής στους χώρους και το Καθολικό της Μονής. Όλοι όσοι βοήθησαν μέχρι σήμερα το Μοναστήρι να συντηρηθή, από τον Μητροπολίτη και τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής, μέχρι τους απλούς προσκυνητές, αισθάνονται σήμερα ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση και εύχονται για μια νέα άνθηση της Μονής.

***

Τα δύο τελευταία χιλιόμετρα του δρόμου που οδηγεί στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Βομβοκούς παραμένουν χωματόδρομος, ο οποίος μάλιστα παρουσιάζει πολλά προβλήματα λόγω των συχνών κατολισθήσεων και της πτώσεως λίθων. Στο πρόβλημα αυτό έρχεται να προστεθή και η μη πρόβλεψη διασταυρώσεως στον περιφερειακό της Ναυπάκτου για το χωριό και το Μοναστήρι. Τα προβλήματα αυτά, το πρώτο εκ των οποίων πολυχρονίζει, έρχονται σε αντίθεση με τις ελπίδες που γεννήθηκαν για το μέλλον της Μονής με την εγκατάσταση νέας αδελφότητος.

***

Επίσης, παραμένουν χωματόδρομοι οι δρόμοι Αμπελακιώτισσας – Περδικόβρυσης και Πόδου – διασταύρωση Αμπελακιώτισσας. Υπενθυμίζουμε ότι τα δύο αυτά τμήματα ανήκουν στον μοναδικό (καί πολύ γραφικό) δρόμο που συνδέει και τα τρία δημοτικά διαμερίσματα της ορεινής Επαρχίας μας (Πυλήνης, Αποδοτίας και Πλατάνου) με την Ναύπακτο, καθώς και τα δύο Ιερά προσκυνήματα Αμπελακιώτισσας και Προυσιώτισσας.

***

Ο Αρχιεπίσκοπος Θαβωρίου Θεόφιλος εξελέγη 141ος Πατριάρχης Ιεροσολύμων. Η εκλογή του έγινε ομόφωνα, ενώ νωρίτερα είχαν αποσύρει την υποψηφιότητά τους οι δυο συνυποψήφιοί του που εξελέγησαν στο τριπρόσωπο, ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχος και ο Μητροπολίτης Τιβεριάδος κ. Αλέξιος (ο κ. Θεόφιλος είχε λάβει για το τριπρόσωπο 23 ψήφους, ο Κωνσταντίνης Αρίσταρχος 17 ψήφους και ο Τιβεριάδος Αλέξιος μία ψήφο). Η εκλογή διεξήχθη εντός 10 λεπτών, κατόπιν ψηφοφορίας των 14 μελών της Ιεράς Συνόδου. Η τελευταία φάση για την ανάδειξη του νέου Πατριάρχη Ιεροσολύμων πραγματοποιήθηκε εντός του ιερού του Ναού της Αναστάσεως. Ο νέος Πατριάρχης, ηλικίας 55 ετών, κατάγεται από το νομό Μεσσηνίας, διετέλεσε στο παρελθόν Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στο Κατάρ, ενώ χειροτονήθηκε Επίσκοπος λίγο πριν από την έναρξη της κρίσης στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχήθηκε στον νέο Πατριάρχη Ιεροσολύμων, μεταξύ άλλων: “Ευελπιστούμε και ευχόμεθα εξ όλης καρδίας ότι θα τον αξιώση ο Κύριος να κάνη μίαν λαμπράν Πατριαρχείαν” (www.jerusalem-partiarchate.org).

***

Με το νέο νομοσχέδιο για την εκκλησιαστική εκπαίδευση που παρουσίασε η υπουργός Παιδείας κ. Μ. Κουτσίκου, ιδρύονται τέσσερα εκκλησιαστικά Πανεπιστήμια. Θα διοικούνται από επταμελή διοικούσα επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν δυο εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος, ένας του Oικουμενικού Πατριαρχείου και τρεις καθηγητές των Θεολογικών Σχολών. Ο εκάστοτε πρόεδρος θα ορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας και μπορεί να είναι Ιεράρχης ή Καθηγητής πανεπιστημίου ή γνωστό πρόσωπο. Οι κυριότερες διατάξεις του νομοσχεδίου ορίζουν ότι: Αναβαθμίζονται οι τέσσερις Εκκλησιαστικές Σχολές που βρίσκονται στην Κρήτη, στην Θεσσαλονίκη, στα Ιωάννινα και στην Αθήνα. Oι Σχολές θα λειτουργούν κατά τα πρότυπα των στρατιωτικών Σχολών, δηλαδή θα είναι παραγωγικές σχολές της Εκκλησίας, θα είναι εξομοιωμένες με τα ΑΕΙ, η φοίτησή τους θα είναι τετραετής και θα χαρακτηρίζονται εκκλησιαστικές ακαδημίες. Oι απόφοιτοι θα μπορούν να εκλέγονται μητροπολίτες χωρίς να απαιτείται η φοίτησή τους στις Θεολογικές Σχολές, αλλά δεν θα μπορούν να διορίζονται στο Δημόσιο κάνοντας χρήση του πτυχίου τους. Η είσοδος στις Σχολές θα γίνεται μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων και η βάση θα είναι το δέκα, όπως ισχύει και για τους υποψηφίους όλων των σχολών. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η κατάργηση της Δ' Λυκείου των Εκκλησιαστικών Λυκείων και η δημιουργία και λειτουργία διετούς φοιτήσεως ΙΕΚ της Εκκλησίας (news.in.gr).

***

“Στο τέλος είπα: Βοηθήστε, διότι εμείς είμαστε αποφασισμένοι. Την ερχομένη Παρασκευή… θα πάμε με τα παιδιά μας και θα ανοίξουμε την Παιδούπολη και θα χοροστατήσω. Διαφορετικά δεν γίνεται.Μας πνίγει το δίκαιο”. Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Νομάρχη της Πόλης, όταν η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, προκειμένου να λειτουργήσουν και φέτος οι Κατασκηνώσεις των Ρωμηών στους χώρους της Μονής Μεταμορφώσεως στην Νήσο Πρώτη των Πριγκηποννήσων, απαίτησε να υπογραφή ένα χαρτί με το οποίο θα αναγνωρίζεται ότι οι κατασκηνώσεις ανήκουν στο τουρκικό δημόσιο. “Ένα μοναστήρι που το έκαναν οι πατέρες μας, που λειτούργησε επί αιώνες, όπως και τα άλλα μοναστήρια που είναι στα Πριγκηπόννησα. Κάθε κορυφή των Πριγκηποννήσων έχει και από ένα μοναστήρι, του Αγίου Γεωργίου ή της Μεταμορφώσεως. Έρχεται και λέει το τουρκικό κράτος, αυτά είναι δικά μου. Και αν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε, κατά τινα τρόπον, να υπογράψετε ότι αναγνωρίζετε την κυριότητά μου… Είμεθα πολίτες αυτής της χώρας… Και δεν θέλομε να τυγχάνωμε μεταχειρίσεως πολιτών δευτέρας κατηγορίας…”. Από τις δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, σχετικά με τις τουρκικές αυθαιρεσίες του περασμένου Ιουλίου.

***

Η Ιερά Μητρόπολη Κεφαλληνίας πραγματοποίησε το Δ΄ Συνέδριο με θέμα την ταύτιση της Μελίτης των Πράξεων των Αποστόλων με την νήσο της Κεφαλληνίας και όχι με την Μάλτα, όπως μέχρι σήμερα υποστηριζόταν. Στο Συνέδριο συμμετείχε και ο Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος εκπροσωπώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Στο Συνέδριο ομίλησαν ο π. Γεώργιος Μεταλληνός, ο Δρ. Λέων Μπράνγκ, ο dr. Heinz Warnecke και ο dr. Paul Imhof. Επίσης ομίλησαν οι Καθηγητές κ.κ. Γ. Γαλίτης, Ι. Καραβιδόπουλος, Ι. Γαλάνης και λοιποί Σύνεδροι. Την εισαγωγή και τον επίλογο έκανε ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδων. Το κύριο συμπέρασμα του Συνεδρίου ήταν ότι στον επιστημονικό “χώρο” διεθνώς έχει επικρατήσει κατά 90% η θεωρία του Warnecke ότι η Μελίτη των Πράξεων των Αποστόλων ταυτίζεται με την Κεφαλληνία και ότι εκεί ναυάγησε και αποβιβάστηκε ο Απόστολος Παύλος, παραμένοντας στην νήσο για τρεις μήνες, όπως περιγράφεται στις Πράξεις των Αποστόλων (κεφ. κη΄, 1-11).

***

Πραγματοποιήθηκε, στις 19-22 Σεπτεμβρίου 2005, στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Προκόπι Ευβοίας, το Ζ΄ Πανελλήνιο Λειτουργικό Συμπόσιο Στελεχών Ιερών Μητροπόλεων με θέμα: “Το Μυστήριο της Ιερωσύνης· "Καθώς απέσταλκέ με ο Πατήρ, καγώ πέμπω υμάς" (Ιωαν. 20, 21)”. Φορεύς διοργανώσεως του Συμποσίου ήταν η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Λειτουργικής Αναγεννήσεως. Έγιναν 7 Συνεδρίες, στο τέλος των οποίων επακολουθούσε συζήτηση. Στα πλαίσια του Ζ΄ Πανελληνίου Λειτουργικού Συμποσίου τελέσθηκαν Ιερές Ακολουθίες και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Ρώσσου.

***

“Ο Πνευματικός Πατέρας των απανταχού Ορθοδόξων σήμερα μας κάνει την τιμή να τον τιμήσουμε”, είπε η αντιπρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Φωτεινή Τσαλίκογλου για τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο κατά την τελετή ανακηρύξεώς του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ψυχολογίας. Τον χαρακτήρισε ακόμη “ιστορική προσωπικότητα οικουμενικής ακτινοβολίας και πανανθρώπινης προσφοράς”. Για το Οικουμενικό Πατριαρχείο πρόσθεσε ότι “είναι συνδεδεμένο με την ίδια την υπόθεση της παιδείας καθώς σε όλη την Μικρά Ασία κατά τον 18ο και 19ο αιώνα έπαιξε ρόλο συντονιστή, οργανωτή και εμψυχωτή της ελληνόφωνης παιδείας”.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 2814