Εἰδήσεις - Ἀνακοινώσεις: Κυριακὴ Ἀποδήμων, Κατασκηνώσεις 2006, Θεία Λειτουργία στὴν Βαράσοβα

Ἀνακοινώσεις:

Κατασκηνώσεις 2006

Κατά τον μήνα Ιούλιο λειτουργούν οι Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως σύμφωνα με το πρόγραμμα:

Για Αγόρια:

  • Δευτέρα 3 Ιουλίου - Τετάρτη 12 Ιουλίου, για μαθητές Ε -ΣΤ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Για Κορίτσια:

  • Πέμπτη 13 Ιουλίου – Σάββατο 22 Ιουλίου, για μαθήτριες Δ -ΣΤ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεσθε στην Ιερά Μητρόπολη (τηλ. 26340-22980, 27207) η στον Εφημέριο της Ενορίας σας.

*

Ἡμερίδα γιὰ Φοιτητὲς

Κατασκηνωτική ημερίδα για Φοιτητές-Φοιτήτριες και Αποφοίτους διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη την Δευτέρα 24 Ιουλίου στον Άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παράκληση, κέρασμα, σύντομη εισήγηση του Σεβασμιωτάτου, συζήτηση πάνω στην εισήγηση η και σε άλλα θέματα που απασχολούν τους φοιτητές, και τέλος την προσφορά δείπνου.

Στην Ημερίδα είναι καλεσμένοι όλοι οι Φοιτητές, Φοιτήτριες και Απόφοιτοι του Λυκείου που παραθερίζουν στην Ναύπακτο.

τηλ. 26340-22980, 27207

*

Κυριακὴ Ἀποδήμων

Η Ιερά Μητρόπολη αφιερώνει μία Κυριακή του καλοκαιριού στους αποδήμους αδελφούς μας, οι οποίοι με κάθε ευκαιρία, τους θερινούς κυρίως μήνες, και παρακινούμενοι από έντονη νοσταλγία, επισκέπτονται τα πάτρια εδάφη, προκειμένου να λάβουν δύναμη και έμπνευση για το δύσκολο έργο που επιτελούν στην ξενιτειά.

Στα πλαίσια αυτά, την Κυριακή 30 Ιουλίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, θα τελεσθή Αρχιερατική θεία Λειτουργία μετ' αρτοκλασίας υπέρ των αποδήμων Ναυπακτίων και μνημόσυνο για τους κοιμηθέντας στην ξενιτειά αδελφούς μας. Εν συνεχεία η Ιερά Μητρόπολη θα δεξιωθή τους αποδήμους στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας που βρίσκεται κάτω από τον Ιερό Ναό.

Καλούνται όλοι οι απόδημοι που παραθερίζουν στην Μητροπολιτική μας περιφέρεια, να ανταποκριθούν στην πρόσκληση της Ιεράς Μητροπόλεως και να προσέλθουν την Κυριακή 30 Ιουλίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

*

Θεία Λειτουργία στὴν Βαράσοβα

Στο σπήλαιο –αρχαία εγκλείστρα– του αγίου Νικολάου στην Βαράσοβα έχει καθιερωθή να τελήται κάθε καλοκαίρι αρχιερατική θεία Λειτουργία.

Φέτος η θεία Λειτουργία θα τελεθή την Παρασκευή 21 Ιουλίου.

Όσοι πιστοί επιθυμούν να συμμετάσχουν, θα πρέπη να ταξιδεύσουν με τα αυτοκίνητά τους μέχρι την Κάτω Βασιλική, από εκεί με βάρκες που διαθέτει ο πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού θα διαπλεύσουν τον όρμο του Αγίου Νικολάου, και από εκεί θα ανηφορίσουν με τα πόδια 10 -15 μέχρι το σπήλαιο του Αγίου Νικολάου.

***

 Η Αρχιγραμματεία της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση του Επισκόπου Sergievo κ. Βασιλείου της Μητρόπολης Σουρόζ της Μεγάλης Βρετανίας να αποχωρήση από την δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας και να υπαχθή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο: «Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατά την συνεδρίαν της 8ης Ιουνίου 2006 υπό την προεδρείαν της Α.Θ.Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, εξετάσασα την προσφυγήν του εν Λονδίνω Θεοφ. Επισκόπου Sergievo κ. Βασιλείου προς τον Οικουμενικόν Πατριάρχην, λαβούσα δε υπ’ όψιν τους ιερούς Κανόνας 9, 17 και 28 της Δ Οικουμενικής Συνόδου, απεφάσισεν ομοφώνως όπως δεχθή εις την δικαιοδοσίαν του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον ως άνω εξονομασθέντα Επίσκοπον και εντάξη αυτόν εις την Πατριαρχικήν Εξαρχίαν των εν Δυτική Ευρώπη Ορθοδόξων Παροικιών Ρωσσικής Παραδόσεως. Κατόπιν τούτου, εξέλεξε τον Επίσκοπον κ. Βασίλειον Βοηθόν Επίσκοπον παρά τω επί κεφαλής της ειρημένης Εξαρχίας Πανιερωτάτω Αρχιεπισκόπω Κομάνων κ. Γαβριήλ, τη αιτήσει αυτού, υπό τον τίτλον της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Αμφιπόλεως, προς εξυπηρέτησιν των ποιμαντικών αναγκών των εν Μεγάλη Βρετανία ορθοδόξων πιστών, των επιθυμούντων την ένταξιν αυτών εις την ως άνω Εξαρχίαν του Οικουμενικού Θρόνου».

***

Το Πατριαρχείο Μόσχας δεν δέχεται την απόφαση του Επισκόπου Sergievo κ. Βασιλείου να αποχωρήση από την δικαιοδοσία του και να υπαχθή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο κ. Βασίλειος έχει τεθή σε αργία από την Εκκλησία της Μόσχας και έχει κληθή να δώση εξηγήσεις στις 17 Ιουλίου.

***

«Η Νέα Εποχή δεν θέλει να αδειάσουν οι Εκκλησίες, αλλά να γεμίσουν. Να γεμίσουν με ανθρώπους όμως που θα έχουν αλλοιωμένο φρόνημα». Ένας από τους πολλούς σημαντικούς λόγους του αειμνήστου π. Αντωνίου Αλεβιζοπούλου, που φέτος τον Μάϊο συμπληρώθηκαν 10 έτη από την κοίμησή του. Το τελευταίο κείμενό του, λίγες ημέρες πριν από την κοίμησή του, ήταν: «Το να θελήσει ένας ποιμένας να αφαιρέσει από οποιονδήποτε το στοιχείο της ελπίδος και να τον διαγράψει από το βιβλίο της Ζωής είναι το μεγαλύτερο έγκλημα που θα μπορούσε να διαπράξει εναντίον ενός αδελφού. Γι' αυτό και ο ποιμένας έχει καθήκον να συμπαρασταθεί σε οποιονδήποτε του το ζητήσει και έχει ανάγκη της πνευματικής του προσφοράς» (περιοδικό «Παρακαταθήκη»).

***

Ο Μητροπολίτης Κύριλλος του Πατριαρχείου της Μόσχας σε μια ομιλία του στο Παρίσι, με αφορμή την παρουσίαση ενός βιβλίου του, ανέφερε ότι βασική του επιθυμία, ως Προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, είναι να τεθούν κάτω από την κηδεμονία της Μόσχας όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες της Ρωσικής Διασποράς. Για την Καθολική Εκκλησία είπε ότι την θεωρεί ως έναν στρατηγικό σύμμαχο.

***

Σε όλες τις Ιερές Μητροπόλεις, όπως και στην δική μας (βλ. σελ. 5) έγινε τον Μάϊο η λήξη των Κατηχητικών Σχολείων. Η λήξη των Κατηχητικών της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών έγινε στον χώρο της Ι. Μονής Αγίου Πνεύματος Σερρών. Το πρωΐ του Σαββάτου τελέσθηκε αρχιερατική θεία Λειτουργία και μετά ακολούθησε εορταστική εκδήλωση με ποιήματα, τραγούδια, σκετς, χορούς. Στην εκδήλωση συμμετείχαν περίπου 800 παιδιά.

***

Να προστατεύση το Οικουμενικό Πατριαρχείο ζήτησαν από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζωρτζ Μπους 43 Γερουσιαστές, οι οποίοι εκπροσωπούν το 69% του αμερικανικού έθνους. Στην επιστολή τίθεται το θέμα της ιστορικής αξίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των δυσμενών συνθηκών στις οποίες ασκεί ο κ. Βαρθολομαίος τα ιερατικά του καθήκοντα καθώς και το θέμα της περιουσίας του Πατριαρχείου (rrn.gr).

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 2230