Skip to main content

Εσπερινά Κηρύγματα και Ομιλίες της Δευτέρας - Στην Εκκλησιαστική Σχολή Βελλάς Ιωαννίνων

Εσπερινά Κηρύγματα και Ομιλίες της Δευτέρας

Κατά την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής γίνεται το θείο κήρυγμα κατά την διάρκεια των Κατανυκτικών Εσπερινών της Κυριακής στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου. Το πρώτο κήρυγμα, κατά τον Εσπερινό της Συγχωρήσεως, το έκανε ο Σεβασμιώτατος, ενώ τα υπόλοιπα κάνουν Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως και αναφέρονται σε πνευματικά θέματα.

Επίσης, κάθε Δευτέρα απόγευμα συνεχίζονται οι ομιλίες του Σεβασμιωτάτου στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως. Αρχές Μαρτίου τελείωσε μια σειρά ομιλιών που αναφέρονταν στον άγιο Γρηγόριο τον Διάλογο Πάπα Ρώμης, αναλύοντας το βιβλίο «Διάλογοι». Η σειρά των 14 αυτών ομιλιών-μαθημάτων περιελάμβανε τα εξής πολύ ενδιαφέροντα θέματα: 1) Ο Πάπας Ρώμης άγιος Γρηγόριος ο Διάλογος και τα ιστορικά πλαίσια. 2) Αιτία συγγραφής του βιβλίου «Διάλογοι». 3) Ασκητές στην Ιταλία τους πρώτους αιώνες μ.Χ. 4) Νήψη, ησυχία, θεωρία. 5) Μάρτυρες Κληρικοί, μοναχοί και λαϊκοί την εποχή της καθόδου των βαρβάρων στην Ιταλία. 6) Παραδείγματα αγίων Επισκόπων και Κληρικών και η αγάπη τους για τον λαό. 7) Κυριαρχία στην κτίση, δοξασμός και περιβάλλον. 8) Ο Διάβολος και τα έργα του. 9) Βίος του οσίου Βενεδίκτου. 10) Θαύματα, οράματα και κοίμηση του οσίου Βενεδίκτου. 11) Η ζωή μετά τον θάνατο. 12) Η μέση κατάσταση των ψυχών. 13) Το καθαρτήριον πυρ και η ορθόδοξη διδασκαλία. 14) Νουθεσίες και θεία Λειτουργία.

Τώρα ο Σεβασμιώτατος άρχισε μια νέα σειρά ομιλιών για τον Γέροντα Σωφρόνιο Σαχάρωφ όπως τον έζησε κατά την επικοινωνία που είχε μαζί του.

Στην Εκκλησιαστική Σχολή Βελλάς Ιωαννίνων

Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την Εκκλησιαστική Σχολή Βελλάς Ιωαννίνων κατόπιν προσκλήσεως του Διευθυντού της Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Δημητρίου Αργυρού, προκειμένου να μιλήση στους σπουδαστές της.

Ο Σεβ. κ. Ιερόθεος ανέπτυξε ενώπιον των μαθητών και των Καθηγητών της Σχολής το θέμα: «Θεολογία και Ποιμαντική». Η εισήγησή του διήρκησε πάνω από μία ώρα και μετά το διάλειμμα ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις των σπουδαστών. Τα ερωτήματα που δείχνουν και τον τρόπο παρουσιάσεως του θέματος και τις ανησυχίες των σπουδαστών, ήταν ενδιαφέροντα και σημειώσαμε μερικά:

–Τι είναι ο νους σε σχέση με την λογική και την καρδιά; –Όταν οι άγιοι η άλλοι άνθρωποι βλέπουν διάφορα οράματα, αυτά έχουν η προμηνύουν κάτι κακό η κάτι καλό; –Πως γίνεται, όπως διαβάζουμε σε συναξάρια και γεροντικά, οι άγιοι να παλεύουν με τον ασώματο διάβολο; –Μιλήσατε για την βιολογική γέννηση και για την πνευματική αναγέννηση και είπατε ότι η πρώτη είναι δεδομένη, ενώ η δεύτερη γίνεται με ελευθερία. Όμως και η πνευματική αναγέννηση δεν έχει «πρέπει» και δεν περιέχει με τον τρόπον αυτό περιορισμούς της ελευθερίας; –Τι σημαίνει η έννοια «κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν» κατά τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά; –Ποιά είναι η σχέση της νοεράς προσευχής με το κομποσχοίνι; –Πως ο λογισμός μεταφέρεται στο παθητικό μέρος της ψυχής και πως αντιμετωπίζεται αυτό ποιμαντικά;

Εξ ίσου ενδιαφέρουσες ήταν και οι απαντήσεις και έτσι η συζήτηση διήρκησε μέχρι το γεύμα, το οποίο ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος.

Η Εκκλησιαστική Σχολή Βελλάς έχει να επιδείξη σημαντικό έργο στον τομέα της προετοιμασίας των μελλοντικών Κληρικών η και της εκπαιδεύσεως των ήδη χειροτονημένων. Το καθημερινό πρόγραμμά της είναι μοναστηριακό, και περιλαμβάνει πέρα από τα μαθήματα, όλες τις ακολουθίες του νυχθημέρου και τις πρακτικές ασκήσεις σε λειτουργικά, τελετουργικά και κηρυκτικά θέματα.

Σημαντική είναι η προσφορά του Διευθυντού της Σχολής Αρχιμ. π. Δημητρίου Αργυρού, ο οποίος εργάζεται με ζήλο, αγάπη και αυταπάρνηση για την καλή λειτουργία της Σχολής, με την ευλογία και καθοδήγηση του Σεβ. Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Θεοκλήτου.

Τώρα, η διεύθυνση και το προσωπικό της Σχολής, ετοιμάζονται να ανταποκριθούν στην διδασκαλία και διαπαιδαγώγηση περισσότερων φοιτητών, μετά την αναβάθμισή της και την προσεχή λειτουργία της και ως Σχολής Ανωτάτης Εκπαιδεύσεως.

Α.Κ.

  • Προβολές: 2656