Skip to main content

Φίλοι Ιεράς Μονής Αμπελακιωτίσσης - Κοπή Βασιλόπιττας

Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση κοπής της Βασιλόπιττας για τον Σύλλογο «Φίλοι της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμπελακιωτίσσης».

Την βασιλόπιττα έκοψε ο Σεβασμιώτατος, συμπαραστατούμενος από τον Ηγούμενο π. Πολύκαρπο, τον Εφημέριο Αμπελακιωτίσσης π. Ιωάννη Πολύζο και από άλλους Ιερείς της πόλεως.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βασίλειος Τριανταφύλλου έκανε έναν σύντομο απολογισμό του έτους που πέρασε και αναφέρθηκε στις επικείμενες αρχαιρεσίες.

Χαιρετισμό απηύθηνε ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Αθανάσιος Παπαθανάσης.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης στην ομιλία του συνεχάρη τον Σύλλογο για την πολύ καλή συνεργασία που έχει με την Ιερά Μονή και ευχήθηκε στα μέλη του καλή χρονιά και καλά αποτελέσματα στις επικείμενες αρχαιρεσίες του συλλόγου. Επίσης, συνεχάρη και ευχήθηκε τον π. Πολύκαρπο και τον π. Ραφαήλ για τον αγώνα τους, καθώς και όσους βοηθούν και στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια το Μοναστήρι, όπως τον π. Ιωάννη Πολύζο με όλη την οικογένειά του.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην ολοκληρωτική ανακαίνιση που συνετελέσθη στην Ιερά Μονή τα χρόνια αυτά της αρχιερατείας του και πρόκειται να ολοκληρωθή κατά το τρέχον έτος. Αναφέρθηκε στο κτίριο του Αρχονταρικίου και στο κτίριο των Ξενώνων τα οποία έχουν ολοκληρωθή και λειτουργούν. Το έτος 2007 άρχισε η σχεδόν ολοκληρωτική ανακαίνιση του Παλαιού Ηγουμενείου, η «του Ησαΐα», όπως το ονομάζουν οι παλαιοί Κοζιτσάνοι, με πρόγραμμα της Περιφέρειας δια μέσου του Δήμου Αποδοτίας, και το οποίο πρόκειται να περατωθή μέσα στο 2008. Τέλος πριν το πανηγύρι του αγίου Πολυκάρπου (23 Φεβρουαρίου) θα έχη περατωθή και η εσωτερική ανακαίνιση του Ιερού Ναού, η οποία καλύφθηκε σε ένα μεγάλο μέρος με προσφορά Χριστιανού που επιθυμεί να παραμείνη ανώνυμος, στον οποίο Ναό έγινε στεγανοποίηση, ελαιοχρωματισμός εσωτερικός, αλλαγή όλων των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, τοποθέτηση νέων ηχητικών εγκαταστάσεων, τοποθέτηση νέων ταπήτων και αλλαγή όλων των ξυλόγλυπτων αντικειμένων με νέα περίτεχνα, πλην του τέμπλου, το οποίο θα συντηρηθή εν καιρώ. Επίσης, θα τοποθετηθή καινούριος παραδοσιακός μπρούντζινος πολυέλαιος και ασημένιες κανδήλες. Εν καιρώ θα γίνη και η αγιογράφησή του. Έτσι και ο ιερός Ναός του ιστορικού αυτού Μοναστηριού θα γίνη ένα κόσμημα, ένας Ναός πρότυπο, όπως ήταν και η πρώτη επιθυμία του Σεβασμιωτάτου, όταν είχε πρωτοεπισκεφθή την Ιερά Μονή.

Στο σημείο αυτό ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους μηχανικούς που βοήθησαν ανιδιοτελώς στα έργα αυτά, τον κ. Δημήτριο Αϊβαλή, τον κ. Κωνσταντίνο Τσιακούμη και την κ. Βιβή Λαγαρού.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο βασικότερο ζήτημα της Ιεράς Μονής, που είναι η επάνδρωσή της και με άλλους μοναχούς, που μαζί με τον π. Πολύκαρπο θα δώσουν ζωή όχι μόνον στην Ιερά Μονή, αλλά και σε όλη την περιοχή.

Πρέπει δε να σημειωθή ότι την εβδομάδα που ακολούθησε μέλη του Συλλόγου, και με την προτροπή του Σεβασμιωτάτου, προσέφεραν εθελοντική εργασία για τον καθαρισμό του Ιερού Ναού μετά το πέρας των εργασιών. Συγκεκριμένα βοήθησαν οι Βασίλειος, Βασιλική και Χρήστος Δούρος, Μάρθα Κοτρώνη, Ασημούλα Φουσέκη, Νίκη Βάκρινου, Νίκη Βρέττα, Μαρία Βούκλιζα, Γεωργία Τηλιγάδα, Βιβή Λαγαρού, Χριστίνα και Ελπίδα, και βεβαίως ο π. Ιωάννης Πολύζος και η οικογένειά του.

Επίσης, ο Ηγούμενος π. Πολύκαρπος αναφέρθηκε στην ανάγκη προσφορών για να ξεχρεώση η Ιερά Μονή τα ιερά αντικείμενα που αγοράσθηκαν και πρόκειται να αγορασθούν για τον εξοπλισμό και την διακόσμηση του Καθολικού.

Α.Κ.

  • Προβολές: 2359