Skip to main content

Κατασκηνωτικὸ διήμερο τῶν Συνδέσμων Ἀγἀπης

Πραγματοποιήθηκε κι εφέτος στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου, στις εγκαταστάσεις των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, στον Άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου, το διήμερο των Γυναικών, που διοργανώνεται από τους Συνδέσμους Αγάπης των ενοριών της Ναυπάκτου και απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες της Μητροπόλεώς μας.

Το βράδυ της Παρασκευής 19/9 τελέσθηκε Εσπερινός και μετά το σχετικό κέρασμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος ανέπτυξε το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, που αυτόν τον καιρό απασχολεί την ειδησεογραφία από τα Μ.Μ.Ε, τα οποία δίνουν υπερβολικές και ενίοτε φανταστικές προεκτάσεις στο θέμα, αδικώντας την αλήθεια.

Ο Σεβασμιώτατος μέσα από το Δ` Κεφ. των Πράξεων των Αποστόλων, το οποίο αναφέρεται στην εν Αγίω Πνεύματι ενότητα των Χριστιανών, παρουσίασε την πραγματική κοινωνία στην Εκκλησία του Χριστού, δηλαδή την ενοποίηση των ανθρώπων μεταξύ τους και με τον Θεό, όπως των Πρωτοπλάστων στον Παράδεισο. Οι Χριστιανοί των αποστολικών χρόνων είχαν τόση Χάρη Θεού, ώστε ένιωθαν αδέλφια μεταξύ τους και όλα τα υλικά αγαθά τα είχαν κοινά. Όποιος ήταν ιδιοκτήτης οικίας η κτήματος το πουλούσε και προσέφερε όλα τα χρήματα στους Αποστόλους κι εκείνοι τα μοίραζαν κατά τις ανάγκες του καθενός.

Με την εκκοσμίκευση που ακολούθησε και την επικράτηση «το εμόν» και «το σον», η κοινωνία αυτή διατηρήθηκε μόνο στα μοναστήρια και στις ενορίες. Αργότερα πολλοί ευσεβείς άρχοντες και αυτοκράτορες προσέφεραν μεγάλες δωρεές στην Εκκλησία η πολλοί πλούσιοι μετέτρεπαν την περιουσία τους σε μοναστήρι (Μονή Πετράκη). Στα 400 χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν σύνηθες το φαινόμενο Ρωμηοί να δωρίζουν την περιουσία τους σε μοναστήρια και εκκλησίες, για να την προστατέψουν από την βουλιμία των Τούρκων (Βακούφια). Αλλά και στις μέρες μας αρκετοί Χριστιανοί με ελευθερία κληροδοτούν την περιουσία τους στην Εκκλησία, της οποίας το έργο προφανώς εμπιστεύονται.

Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι αν η Εκκλησία έχη περιουσία, που δικαιούται να έχη, αλλά το πως την αποκτά, με ποιά μέσα, πως την διαχειρίζεται και πως την διαθέτει στο λαό από τον οποίο προέρχεται. Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ονομάζει «ιερά» τα χρήματα που δίνονται στην Εκκλησία για φιλανθρωπία και οι Αποστολικοί Κανόνες ορίζουν να τα διαχειρίζεται ο Επίσκοπος ως «έχων εφορώντα τον Θεόν».

Η Εκκλησία προσέφερε μεγάλο μέρος της περιουσίας της στο Κράτος, για να εξασφαλίση την μισθοδοσία των Κληρικών και σήμερα είναι ο μεγαλύτερος κοινωνικός και φιλανθρωπικός φορέας του Κράτους, αφού συντηρεί Γηροκομεία, Ορφανοτροφεία, Οικοτροφεία και άλλα τέτοια Ιδρύματα και προσφέρει 7.300 θέσεις εργασίας, και όλα αυτά χωρίς καμία επιχορήγηση από πουθενά.

Επομένως δεν πρέπει να στέκεται κανείς στην επιφάνεια, αλλά να βλέπη το έργο της Εκκλησίας, που είναι μεν αθόρυβο, αλλά πολύ ουσιαστικό και να συμμετέχη σ’ αυτό ανταποκρινόμενος με αγάπη και ελευθερία στις ανάγκες των συνανθρώπων του με την αίσθηση ότι όλα τα αγαθά είναι δώρα του Θεού και πρέπει να τα μοιράζεται με όσους δεν έχουν.

Στη συνέχεια διατυπώθηκαν διάφορες ερωτήσεις που φώτισαν και άλλα σημεία του θέματος. Η μέρα έκλεισε με νηστήσιμο δείπνο και Απόδειπνο στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα.

Την δεύτερη μέρα, το Σάββατο 20/9, το πρωΐ έγινε Θεία Λειτουργία και μετά το πλούσιο πρωϊνό ο π. Θωμάς Βαμβίνης ανέπτυξε μερικά από τα νοήματα του Ευαγγελικού αναγνώσματος της ημέρας μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού και ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Το Διήμερο έκλεισε με γεύμα στο οποίο παρακάθησε και ο Σεβασμιώτατος και μέσα σε μια χαρούμενη ατμόσφαιρα ειπώθηκαν διάφορα συμπληρωματικά των όσων ακούστηκαν εκεί. Και αυτό το Διήμερο ήταν πολύ ωφέλιμο και διότι δόθηκε η ευκαιρία επικοινωνίας μεταξύ των γυναικών, αλλά και διότι δόθηκαν μεστά μηνύματα και ερεθίσματα για την πνευματική πορεία της κάθε μιας.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας και στους Πατέρες που συμμετείχαν, για τον πνευματικό ανεφοδιασμό, αλλά και στις κυρίες των Συνδέσμων Αγάπης για τον κόπο τους να ετοιμάσουν και να πραγματοποιήσουν αυτή την εκδήλωση.

  • Προβολές: 2694